Razboi total in politica

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Iulie 2009, ora 18:21
8958 citiri
Razboi total in politica

Daca cineva isi imagineaza ca parlamentarii romani doresc aflarea adevarului in cazurile dezbatute in sesiunea extraordinara a Legislativului si "reperarea" banului public este de o dulce naivitate.

Dar ceea ce a inceput ca o campanie de discreditare a anturajului prezidential a devenit, prin escaladare de catre toate partile implicate si fara voia lor, un razboi pe viata si pe moarte in urma caruia viata politica din Romania ar putea iesi putin mai curata.

Bilantul de luni din Parlament este chiar remarcabil: Monica Iacob Ridzi a ramas fara imunitate parlamentara si poate fi urmarita penal, Calin Popescu Tariceanu este cu un pas mai aproape de aceeasi soarta in scandalul Sterling, dupa adoptarea raportului comisiei de ancheta, iar felul in care ministrului Elena Udrea a cheltuit banul public va fi cercetata in Parlament.

Unde dai si unde crapa

Atunci cand au pornit "razboiul Ridzi", PSD si PNL nu-si doreau ca ministrul Tineretului sa ramana fara imunitate si sa fie anchetata. Dimpotriva. Singurul obiectiv era sa loveasca in coasta lui Traian Basescu.

Asta nu inseamna, in niciun caz, ca Monica Iacob Ridzi ar fi nevinovata si nici nu stirbeste nimic din valoarea si onestitatea demersului lui Catalin Tolontan. Sa nu uitam insa ca informatiile i-au fost servite jurnalistului de o sursa, poate una PSD, iar ancheta lui a fost imbratisata cu un entuziasm fara precedent in Parlament.

Era clar ca pasul urmator avea sa fie Elena Udrea, iar pasul al treilea Elena Basescu. PSD si PNL mizau pe o rezistenta acerba a PD-L, iar pentru inceput au avut dreptate, dar si pe o lentoare blamabila a DNA, imensa eroare.

Dupa o initiala abordare total gresita, PD-L si-a regasit pragmatismul, a sacrificat-o pe Monica Iacob Ridzi si a cerut urgentarea urmaririi ei penale. Democrat liberalii au jucat singura carte care le putea aduce un castig in acest scandal imens si anume aceea transparentei totale, lasand in offside un PSD care face in continuare zid in jurul lui Adrian Nastase, dar si un PNL care nu se indura sa-l lase anchetat pe fostul presedinte liberal.

Este de inteles de ce, brusc, PSD si PNL au facut tot le-a stat in putinta pentru a amana cat de mult momentul deciziei privind imunitatea Monicai Iacob Ridzi. Votul masiv al PD-L in favoarea urmaririi penale, le permite democrat liberalilor sa reia discursul anticoruptie si creeaza un precedent extrem de neplacut pentru celelalte doua partide dotate cu puscariabili bine aparati.

Cel mai rau pentru PSD si PNL este insa ca evolutia cazului Rizdi de la scandal politic la reala cauza penala le rapeste cel mai puternic argument antiprezidential - subordonarea politica a DNA. Procurorii lui Daniel Morar s-au comportat rapid si impecabil, adunand probe distrugatoare impotriva d-nei Ridzi, inclusiv prin inregistrarea unor convorbiri incriminatoare.

Liberalii si social democratii ar fi preferat, de buna seama, ca singurul verdict in acest caz sa fie cel dat de comisia parlamentara speciala astfel incat sa ramana ei singurii justitiari.

Calin Popescu Tariceanu a cazut victima colaterala in acest razboi. Cazul Sterling zacea in amortire din iarna si parea un subiect inchis. A fost insa redeschis in replica la dosarul Ridzi si, daca tot clamam masura unica pentru toti politicenii suspecti, trebuie dus mai departe.

O comisie binevenita

Totusi PNL si PSD nu pleaca cu mana chiar goala dupa sesiunea extraordinara a Parlamentului. Comisia Udrea este o victorie care pemite continuarea operatiunii de discreditare. Chiar si asa, aceasta comisie este un mare castig, asa cum a fost si comisia Ridzi. Este foarte bine ca Elena Udrea sa fie anchetata, sa dea, la vedere, toate raspunsurile cerute si, daca este vinovata, sa aiba aceeasi soarta cu fosta sa colega de Cabinet. Este salutar si ar trebui sa devina o regula controlul de oportunitate si legalitate in cheltuirea banului public.

Dar si comisia Udrea este un cadou otravit pentru PSD si PNL. De-acum inainte orice ministru suspect ar trebui suspus aceleiasi proceduri, nu numai demnitarii apropiati presedintelui.

Ministrul Turismului are dreptate sa ceara anchete similare pentru fostii ministri Ludovic Orban, Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu, dar si a ministrilor PSD ai Muncii si Agriculturii. Iar lista ramane deschisa. Daca PSD si PNL nu vor avea aceeasi curiozitate si in aceste cazuri nu vor face decat sa demonstreze ca sigurul obiectiv este casapirea lui Traian Basescu.

In cazul Udrea nervozitatea PD-L pare si ea mai mare, in pofida declaratiilor relaxate. In cazul descoperirii unor deloc improbabile potlogarii, similare celor de la MTS, democrat liberalii vor avea nevoie de mult mai mult decat un vot pozitiv la ridicarea imunitatii pentru a iesi cu fata curata, iar lovitura aplicata presedintelui ar fi cu mult mai grea.

In plus, ar fi evident ca urmatoarea tinta directa ar fi cealalta Elena, calcaiul vulnerabil al lui Traian Basescu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#comisie Parlamentara ancheta Udrea, #urmarire penala Ridzi, #imunitate parlamentara Monica Ridzi, #subordonare politica DNA , #stiri Calin Popescu Tariceanu