Raspuns la niste elucubratii ale domnului Tariceanu

Duminica, 16 Iunie 2019, ora 19:02
19488 citiri
Raspuns la niste elucubratii ale domnului Tariceanu

Intr-un limbaj nedemn pentru un inalt demnitar al tarii, presedintele Senatului s-a apucat sa critice pactul politic propus de presedinte si semnat de liderii Opozitiei, nu cu argumente in sprijinul afirmatiilor sale, ci prin atac la persoana si invective carora nu le gasesc alta explicatie, decat numai rabufnirea propriilor frustrari aparute dupa alegerile din 26 mai, cand electoratul a sters pur si simplu ALDE din agenda sa.

Si, odata cu ALDE, a sters automat si persoana domnului Calin Popescu Tariceanu, care se visa presedinte la Cotroceni, mizand pe sondajele stralucite comandate probabil de el insusi, pro domo.

Desi nu cred ca jenanta peroratie merita atata atentie, imi permit sa comentez totusi un pasaj prin care autorul lor crede ca ar spune ceva. Jenant:

"Guvernele din perioada presedintelui Emil Constantinescu, guvernul Nastase, guvernul pe care eu l-am condus, pe ele a apasat raspunderea integrarii Romaniei in NATO si UE. Pe atunci, dl. Iohannis era un primar din Sibiu care nu facea decat sa profite de generozitatea guvernului pe care l-am condus si sa-si croiasca drum electoral pe banii alocati de noi Sibiului, capitala culturala europeana".

Ce mizerabila intoarcere din condei! Ce inseamna "a apasat raspunderea integrarii in NATO si UE"? Inseamna nimic! Daca ar fi miscat el insusi macar un deget pentru integrare, sigur si-ar fi evidentiat cu mandrie fapta, nu raspunderea.

Dar, nemiscand nimic, incearca sa sugereze ca n-am fi intrat noi nici in UE si nici in NATO, daca nu se lupta dansul cu balaurul si daca nu-i taia toate cele sapte capete, unul cate unul.

Pardon, domnule Tariceanu, prea putin a contat atunci raspunderea sau angajarea asumata de Guvern sau de alti potentati ai vremii. Ei n-au facut decat sa se supuna vointei multimii de romani care se simteau europeni, tanjeau sa calatoreasca in vest, doreau sa munceasca acolo si simteau nevoia ca tara sa fie protejata mai bine decat cu propriile sale forte. Acestei multimi i s-a datorat aderarea si succesul ei.

Atat ar fi lipsit, sa se fi opus cineva! Daca in fruntea Guvernului n-ar fi fost Tariceanu, ci oricare altul, chiar si Bula sau un simplu sac cu rumegus, el tot trebuia sa se supuna aspiratiei romanilor, pentru ca n-avea incotro, nu pentru ca apasa cine stie ce raspundere pe capul lui. Si tot romanii au pus umarul, pentru ca tara sa faca fata rigorilor impuse de parteneri.

Dar mizeria devine si mai mare cand observ cu cata inversunare se refera domnul Tariceanu la unul din cele mai frumoase evenimente din ultimele decenii: declararea Sibiului Capitala culturala europeana.

Poate niciodata in istorie, tara noastra nu si-a atras in asememenea masura atentia continentului, precum in acele zile. As zice ca Sibiul, gospodarit atunci de primarul Iohannis, a fost primul oras din Romania unde s-a simtit cu adevarat suflul civilizatiei europene, ceea ce nici astazi nu se simte in multe alte orase, gospodarite de PSD+ALDE.

Trebuie mult tupeu sa pui meritele acestui succes nu pe seama oamenilor de acolo, care si-au unit efortul cu un primar de succes, ci pe seama "generozitatii guvernului".

Cu ce ati fost generos, domnule Tariceanu? Cu fondurile alocate conform obligatiilor pentru care erati angajat? Documentati-va, cititi si cartea domnului Iohannis si veti afla ceea ce nu stiti, ori poate ascundeti: ca fondurile cu care Sibiul a ajuns sa arate asa cum se prezinta astazi au provenit din multe surse, fiind incomparabil mai consistente decat ceea ce a alocat, din banii romanilor, cu atata "generozitate", Guvernul.

Imi inchipui ca frustrarea de dupa alegeri i-a intunecat mintea domnului Tariceanu. Altfel nu mi-as explica felul cum a ajuns sa lanseze atatea invective spre cel care a condus orasul devenit capitala culturala a Europei, fara sa observe ca liderii continentului au dorit sa tina primul summit de dupa Brexit exact in orasul pastorit candva de primarul Iohannis, nu in alta parte.

Mizeria insa n-ar fi fost completa, daca politrucul Tariceanu n-ar fi incercat s-o intoarca si pe tema drumului electoral al domnului Iohannis, croit - chipurile - pe banii alocati (de noi, adica de Tariceanu!) Sibiului.

Vorbeste despre fonduri alocate din banii romanilor, cine? Presedintele Senatului, cel care si-a sustinut si aprobat singur neurmarirea penala intr-o cauza de coruptie, in valoare de 800.000 euro, unde dansul ar fi fost personal implicat!

Mare trebuie sa fie aversiunea domnului Tariceanu fata de seful statului, uriasa trebuie sa-i fie dusmania si nemasurata invidia, daca a putut sa formuleze si urmatorul text, intr-un nedezmintit limbaj de birjar intelectualizat:

"Romania are la Cotroceni un trantor solemn, un politician - creatie de laborator care nu a pus nicio piatra la esafodajul european, a fost plantat de altii in capul mesei, dar incearca sa-si aroge acum meritele altora".

Cine este plantat de altii in capul mesei, domnule Tariceanu? Presedintele Iohannis, singurul ales cu vot direct si majoritate absoluta de electoratul roman, sau presedintele Senatului, al carui partid a intrat cu incaltatorul in Parlament si care s-a cocotat in fruntea institutiei nu prin efectele votului popular, ci numai prin negocieri de culise cu un bun coleg, potlogar notoriu, in prezent cam indisponibil?

Ma limitez la atat. Asta cu trantorul solemn este prea abjecta ca s-o comentez, dar daca domnul Tariceanu vrea sa stie cum arata un astfel de trantor, nu are decat sa privesca in oglinda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Calin Popescu Tariceanu presedinte Senat, #Calin Popescu Tariceanu candidat presedintie , #Senat