Prioritatile absolute ale Romaniei nereformate

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 12:09
3822 citiri
Prioritatile absolute ale Romaniei nereformate
Foto: Romania libera

Suntem intr-o criza institutionala fara precedent, ne avertizeaza Transparency International in raportul national asupra coruptiei.

Diagnosticul se bazeaza pe protestul magistratilor, pe lipsa de eficienta a Parlamentului, care nu-si mai realizeaza prerogativele si din decembrie nu a reusit sa adopte decat un proiect de lege, si de netransparenta guvernului in deciziile referitoare la utilizarea fondurilor publice.

As zice ca acestea nu sunt cauzele crizei institutionale, ci doar simptomele prin care ea se manifesta. Cauza crizei institutionale este nereformarea statului, a Constitutiei si a clasei politice. Criza economica nu a facut decat sa ne puna pe masa marele decont al unor masuri mereu amanate si absolut necesare.

Justitia nereformata, statul din stat

Justitia a declansat o inimaginabila si ilegala greva, certa chiar daca nu a fost declarata oficial, soldata cu pagube uriase pentru contribuabilul roman. Activitatea a zeci de mii de firme a fost blocata, 30 de mii de solicitari urgente in domeniul economic au ramas nesolutionate, mii de rau-platnici au reusit sa scape, bunuri care trebuiau puse sub sechestru au disparut, cetatenii au vazut ca aparatorii legii o calca in picioare si legea fortei se aplica la cel mai inalt nivel al statului. De ce toate acestea?

Pentru ca in Romania judecatorii au primit inamovibilitate inainte ca intregul corp al magistratilor sa treaca printr-un proces de reforma. Pentru ca dupa 1989 nu a fost realizata o drastica selectie nu numai in functie de inteligenta si pregatirea profesionala a magistratilor, titularii unei imense puteri, ci si in functie de integritatea morala si gradul lor de responsabilitate.

Dupa unificarea celor doua Germanii, toti judecatorii est germani au fost dati afara, fiind facute numiri de la zero cu respectarea unor criterii stricte. In multe cazuri au fost adusi in instantele din fosta RDG magistrati din fosta RFG. In Romania, puterea instalata dupa 1989 si-a fidelizat rapid magistratii comunisti, care i-au educat corespunzator si pe tinerii ajunsi in magistratura de cele mai multe ori fara vocatie, intamplator sau pentru ca nu au fost suficient de perfomanti pentru avocatura. Cine i-a fidelizat ii are si la mana, iar ei raspund la comenzi fara cracnire.

Nu vi se pare ciudat ca pe vremea Rodicai Stanoiu nu s-a gasit un judecator care sa pretinda ca i-a fost incalcata independenta, desi Romania avea din acest motiv stegulet rosu la Bruxelles pe harta negocierilor de aderare?

Nu vi se pare ciudat ca procurorul general al Romaniei a primit avinz negativ de la CSM doar pentru ca a criticat aceasta institutie in declaratii publice si a atacat cu recurs hotararile judecatoresti prin care erau majorate salariile magistatilor?

Clasa politica nereformata

Parlamentul nu functioneaza. Asa e, dar daca ne uitam din cine este compus nu avem de ce sa ne miram. Clasa politica este unul dintre cele mai nereformate segmente ale societatii romanesti. Figurile anilor '90, preponderent provenite din PCR si securitate au primit ,,intariri" dintre tinerii alesi tot pe criteriile comunisto-securiste si educati de seniori in spiritul de casta, demagogie si dispret pentru electorat.

Avem o clasa politica care a compromis fundamental insasi notiunea de democratie. Votul uninominal a fost o sansa ratata de primenire, pentru ca, in loc sa fie unul autentic, a devenit un mutant ce a permis accederea in Parlament a unor oameni, de fapt, respinsi de electorat. Sa ne miram atunci ca vedem aceeasi ineficienta, acelasi absenteism, aceeasi incompetenta, acelasi dezinteres?

Guvernul nu e transparent. Pentru ca apartine aceleiasi clase politice nereformate. Este alcatuit din baroni sau oamenii baronilor de ambele culori politice, care dreneaza voios banul public. Mai mult, portitele constitutionale ii permit, iar anchilozarea Parlamentului il obliga sa preia practic prerogative care in mod normal nu-i apartin.

Dar, cinstit vorbind, poti sa intelegi de ce un guvern, ca se numeste Nastase, ca se numeste Tariceanu sau Boc, prefera sa emita o ordonanta sau sa-si asume raspunderea pe un pachet de legi, mizand pe oroarea de anticipate a parlamentarului roman, decat sa emita un proiect de lege care sa treaca in minumum doi ani prin intreaga procedura parlamentara. O asemena durata a procesului legislativ, practic blocheaza Romania.

In aceste conditii, criza economica nu a fost decat turnesolul care a evidentiat viciile domenilor cheie si fundamental nereformate.

Cine e de vina? Absolut toti politicenii si demnitarii care si-au dat mana si se tin inca strans de maini pentru apararea unui status-quo atat de avantajos pentru ei si dezastruos pentru Romania. Toate guvernele si toate majoritatile parlamentare, transparente sau nu, care nu au facut si nu fac decat sa blocheze orice demers reformist.

Si cat timp vom socoti ca prioritatile Romaniei sunt doar somajul, pensiile, salariile si nu vom intelege ca prioritatea prioritatilor este reforma la sange in domeniile vitale, nu vom face altceva decat sa asezam dinti de portelan peste radacini cangrenate.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#prioritati Romania nereformata , #stiri Calin Popescu Tariceanu