Presa de azi: Taxa auto mai mica, dar dubla

Joi, 19 Februarie 2009, ora 07:18
3109 citiri
Presa de azi: Taxa auto mai mica, dar dubla
Foto: energeia.ro

Taxa auto mai mica dar dubla, titreaza Ziua in editia de joi. Taxa de prima inmatriculare a venit cu o noua schimbare. Fata de valorile din luna decembrie, cand a fost triplata, acum este cu 33% mai mica, dar ramane dubla fata de valorile din iulie 2008.

Formula de calcul a ramas aceeasi, doar valorile din anexe fiind schimbate.Taxa de poluare auto a fost redusa de Guvern cu o treime, raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

Proprietarii care au achizitionat vehicule inainte de 15 decembrie 2008, dar nu au incheiat procedurile de inmatriculare vor plati taxa aflata in vigoare la data cumpararii.

De asemenea, persoanele care au cumparat masini vechi anterior datei de 15 decembrie si au achitat taxa de poluare dupa aceasta data, pot solicita administratiei financiare returnarea diferentei dintre taxa achitata si cea noua.

Cum iti iei taxa auto inapoi, scrie Gandul. Controversata taxa de poluare auto, modificata de cateva ori de Guvernul Tariceanu, a fost din nou rescrisa.

Printr-o ordonanta de urgenta, care inca nu a primit acordul Comisiei Europene, Cabinetul Boc a redus taxa cu o treime fata de valoarea triplata aplicata de la 15 decembrie 2008 si a dublat-o comparativ cu nivelul taxei din iulie 2008.

Actul normativ aduce vesti bune pentru proprietarii care au achizitionat vehicule inainte de 15 decembrie 2008, dar nu au incheiat procedurile de inmatriculare, deoarece vor plati taxa aflata in vigoare la data cumpararii, dar si pentru cei care au platit taxa triplata, diferenta de bani urmand sa le fie returnata in termen de 45 de zile.

Astfel, posesorii de masini second-hand de import care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie, conform actului normativ.

Si Romania libera informeaza ca Taxa auto, redusa cu o treime. Guvernul a decis sa reduca taxa de prima inmatriculare cu o treime, a anuntat premierul Emil Boc.

Ordonanta de Urgenta este aplicabila din momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial. Totodata, cei care si-au cumparat masinile inainte de 15 decembrie 2008, dar nu au apucat sa incheie procedurile de inmatriculare, vor plati taxa conform prevederilor legii din iulie 2008.

Astfel, dintre cei care au cumparat un autoturism inainte de 15 decembrie, se disting doua categorii: cei care au platit taxa marita, sau cei care nu si-au mai inmatriculat masina.

Prima categorie isi va primi diferenta de bani inapoi, potrivit noii ordonante, in timp ce a doua categorie va plati taxa la valoarea aprobata prin legea din iulie 2008. Masinile noi Euro 4 cu motor de sub 2 litri sunt in continuare scutite de taxa.

Taxa auto, dubla fata de iulie 2008, noteaza si Cotidianul. Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care modifica taxa de poluare reducand nivelul acesteia cu o treime fata de cea instituita de Tariceanu la final de mandat.

"OUG raspunde nevoilor de dezvoltare a industriei auto autohtone si nevoiei romanilor de a avea o taxa rezonabila. In plus, rezolva situatia celor care au cumparat masina inainte de 15 decembrie si fie au platit taxa tripla, fie nu au inmatriculat-o inca. OUG intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial", a spus premierul Emil Boc.

Cei care au platit taxa tripla vor primi diferenta de bani inapoi, adica vor ramane cu taxa stabilita in iulie 2008. Pentru a-si recupera banii, proprietarii de masini pot face o cerere la autoritatea fiscala de domiciliu si in 45 de zile primesc banii.

Cei care isi vor inmatricula acum autovehiculele cumparate inainte de 15 decembrie au la dispozitie 20 de zile pentru a face o cerere la autoritatea fiscala de domiciliu si alte 70 de zile pentru a completa dosarul si a inmatricula masina la valoarea taxei din iulie.

Permisele obtinute in Arges, retinute, titreaza Evenimentul Zilei care scrie despre o alta ordonanta adoptata miercuri de Guvern.

Permisele auto in cazul carora exista sesizari in instante, cu "indicii temeinice" ca ar fi fost obtinute prin acte de coruptie, vor fi retinute de politisti pana la o decizie definitiva a instantei.

Asa prevede o ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de guvern, care va fi pusa in aplicare incepand de maine, 20 februarie, dupa cum a anuntat ministrul internelor, Dan Nica.

"In acest fel, celor 3.500 de persoane care sunt identificate in aceasta situatie in cazul << Pitesti >> le vom retrage permisul de conducere si vom stopa carnagiul care exista pe sosele ca urmare a unor accidente comise de persoane care au obtinut permisele astfel", a conchis Nica.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#taxa auto redusa, #taxa auto mica , #stiri Calin Popescu Tariceanu