Presa de azi: Avem o tara. Guvern ce ne mai trebuie!

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 07:34
5815 citiri
Presa de azi: Avem o tara. Guvern ce ne mai trebuie!

Parlamentul redistribuitilor. Bizarerie. Alegatorii au dat castig de cauza PSD-PC, iar Biroul Electoral Central - PD-L, titreaza Gardianul in editia de miercuri.

Cu toate ca Alianta PSD-PC a adunat cele mai multe voturi din partea electoratului, PD-L, dupa redistribuirea operata de Biroul Electoral Central, va detine majoritatea in viitorul Parlament. Cu alte cuvinte, PD-L va avea 166 de mandate, iar PSD-PC, 163 de fotolii parlamentare.

PNL cumuleaza 93 de mandate, iar UDMR 31. La acestea se adauga 18 scaune de deputat pentru minoritatile nationale. Altfel spus, PD-L va avea 115 mandate de deputati si 51 de senatori, PSD-PC va detine 114 de deputati si 49 de senatori.

Liberalii lui Calin Popescu-Tariceanu vor avea 65 de deputati si 28 de senatori, iar UDMR - 22 de deputati si 9 senatori. Diferenta de trei mandate vine in contextul in care Alianta PSD-PC a invins la voturi PD-L.

In urma centralizarii voturilor din toate sectiile, PSD+PC a obtinut 33,09% la Camera Deputatilor si 34,16% la Senat, fiind cu mai putin de un procent in fata PD-L, care are 32,36 la Camera si 33,57% la Senat, in timp ce PNL se mentine in jurul a 18%, potrivit BEC.

Romania libera ne prezinta Patru scenarii pentru formarea noului guvern. Negocierile pentru formarea guvernului ard deocamdata la foc mocnit, pana cand se incheie redistribuirea mandatelor. Totusi, declaratiile liderilor politici trimit inspre patru scenarii posibile.

Primul ar fi refacerea aliantei PD-L - PNL. Cele doua partide, apropiate ideologic, au cumulat cel mai mare scor al dreptei de dupa 1989, depasind pentru prima data 50%. O astfel de varianta nu numai ca ar respecta vointa electoratului, dar are si avantajul ca Alianta D.A. exista inca din punct de vedere juridic.

Al doilea ar fi formarea unui Guvern de uniune nationala. Seful de campanie al PSD, Miron Mitrea, lasa sa se inteleaga ca PSD ia in considerare o varianta unei largi coalitii la care sa participe tehnicieni din toate partidele parlamentare.

Ar fi posibila si o alianta PD-L-PSD. Cu toate ca o asemenea apropiere pare la prima vedere improbabila, este una din variantele pe care partidele parlamentare le-ar putea lua in calcul. In timp ce Ion Iliescu, o voce grea in PSD, spune ca se va opune unei negocieri cu PD-L, partid pe care l-a calificat ca fiind "fara ideologie" si "un partener neserios", presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, a replicat ca "in viata sa nu spui niciodata ca ceva este imposibil".

Ultima varianta plauzibila ar fi oficializarea relatiei din ultimii doi ani dintre social-democrati si liberali. Adrian Nastase sugera ca, in conditiile in care "diferenta dintre PSD si PD-L este una simbolica", importante sunt negocierile PSD cu celelalte partide. Cu alte cuvinte, social-democratii iau in calcul si aceasta solutie pentru ca oricum "ar fi o mare nesansa ca PSD sa ramana in opozitie".

Din Gandul aflam ca Liberalii s-au racit de pesedisti si dau semnale ca le-ar placea democrat-liberalii. "Premierul sau mergem in opozitie", era pozitia de forta cu care liderii PNL au intrat, marti dupa-amiaza, in sedinta Biroului Politic Central. Actualul sef al Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a ferit sa sustina clar acest lucru, ca sa nu creada ca cere functia pentru sine.

Au facut-o, in schimb, rand pe rand, Bogdan Olteanu, Teodor Melescanu, Puiu Hasotti si Ludovic Orban. "Daca se va forma o majoritate in jurul programului de guvernare si de relansare economica al PNL, este normal ca PNL sa conduca acea guvernare, iar prim-ministrul sa fie dat de PNL.

Daca se va forma o majoritate in jurul altui program, sigur cel care a elaborat programul si il asuma va conduce guvernarea, nu o sa avem o ezitare sa trecem si in opozitie daca nu vom putea forma o majoritate", a spus Olteanu.

"PNL il sustine pe Tariceanu pentru continuarea programului de reforma si pentru continuarea programului anticriza", a sustinut Puiu Hasotti, adaugand insa ca patru ani de opozitie ar fi "terapeutici" pentru PNL.

Vicele Teodor Melescanu a spus ca "functia de premier este una din doleantele pe care PNL le va avea in toate negocierile", iar Ludovic Orban a intins o mana PD-L, spunand ca partidele celor doua programe sunt apropiate, dar liberalii continua sa nu aiba nimic in comun cu Traian Basescu.

PSD amusina ciolanul, este titlul din Ziua. "Trebuie sa intram la guvernare. Nu stam in opozitie si negociem orice", au decis marti liderii PSD reuniti la sediul central din Kiseleff pentru a alege strategia cea mai potrivita pentru viitorul partidului. Varianta de impunere a lui Mircea Geoana drept premier a fost nuantata, social-democratii vorbind despre necesitatea unei negocieri mai largi privind toate functiile si nu doar cele guvernamentale.

Au fost de asemenea stabilite doua echipe de negociatori, cea formata din Miron Mitrea, Dan Nica, Ilie Sarbu pentru pedelisti si Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase si Ion Iliescu pentru liberali. Pentru a fi siguri ca nu rateaza guvernarea, social-democratii au deschis canalele de comunicare cu reprezentantii celorlalte partide parlamentare.

Cunoscut pentru conexiunile foarte bune avute cu liberalii, lui Viorel Hrebenciuc i-a fost atribuita misiunea de a-l convinge pe Tariceanu si Olteanu ca alaturi de pesedisti le va fi cel mai bine.

De asemenea, negociatorul PSD trebuie sa evite o posibila intelegere intre liberali si pedelisti. Pentru atragerea PNL de partea social-democratilor a mai fost aruncat in lupta si Adrian Nastase, cunoscut pentru pozitiile sale pro-liberale.

Avem o tara. Guvern ce ne mai trebuie!, scrie Jurnalul National. Negocierile pentru formarea viitorului Guvern se poarta in doua planuri. Primul - in interiorul partidelor, deoarece rezultatul scrutinului de duminica da posibilitatea unor reasezari de forte interne.

Tensiunile dintre gruparile de sub aceeasi sigla au fost "tinute" sub pres in timpul campaniei electorale, perioada in care unitatea trebuia etalata ca o conditie importanta pentru castigul de voturi.

Acum s-a dat drumul la "democratia interna" de partid si voci puternice se aud chiar mai tare decat cele ale presedintilor de partid. Apoi, se dau lupte si pentru formarea echipelor de negociatori dupa principiul romanesc "Cine-mparte parte-si face".

In planul al doilea, cel mai urmarit de public, sunt negocierile intre "cei trei mari" - Alianta PSD+PC, PNL, PD-L, intre care se va decide in final formula de guvernare. In acest moment, toate variantele sunt posibile, fiecare dintre ele isi arata disponibilitatea de dialog.

UDMR s-a plasat sub umbrela liberalilor, intrand astfel in hora formulelor de Guvern anticriza. Din ermetismul comunicatelor si vagoanele de vorbe confuze distribuite in flux continuu de mass-media putem spune ca in acest moment nu s-a stabilit inca nimic. Avem, adica, o certitudine...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#alegeri parlamentare 2008, #negocieri formare guvern, #partide Parlament , #stiri Calin Popescu Tariceanu