Presa de azi: Avem, in sfarsit, buget

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 08:42
2825 citiri
Presa de azi: Avem, in sfarsit, buget

Dupa rasete si chicoteli ca la cretinita in Parlamentul blocat de pozitia 69, apoi ramas interzis in fata lui Mihai Eminescu si a lui Winston Churchill, cu numere de telefon-amendament parca furate din Kama Sutra respinse cu 83 de voturi "pentru" si 182 impotriva, camerele reunite au votat vineri, cu 245 de voturi pentru, 63 impotriva si o abtinere, proiectul de buget pe 2009 elaborat de Guvernul Boc.

Cu o majoritate aproximativ egala de voturi, a fost adoptat si bugetul asigurarilor sociale de stat. Singura abtinere ii apartine deputatului PSD Mugurel Surupaceanu, care pare sa fie singurul parlamentar social-democrat care a luat in seama cererea vicepresedintelui Liviu Dragnea, scrie Cotidianul.

Acesta le-a solicitat parlamentarilor PSD in urma cu o saptamana sa nu voteze bugetul propus de actualul Guvern din care a facut si el parte vreo 12 zile in calitate de ministru al Administrtiei si Internelor. Dragnea protesta ca nu sunt alocati destui bani administratiilor locale.

Spre bucuria parlamentarilor Puterii, dezbaterile pe marginea bugetului s-au finalizat vineri pentru ca liberalii au renuntat sa-si mai sustina un numar considerabil din amendamentele respinse deja de comisia reunita de buget-finante.

Din cele aproximativ 1.000 de amendamente pe care le mai aveau, parlamentarii PNL au mai sustinut doar in jur de 150, in jurul orei 16.00 presedintele de sedinta, reusind sa supuna la vot legea bugetului de stat.

Asta dupa ce cu o zi inainte, la medierea pesedistului Viorel Hrebenciuc, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea, negociasera cu vicepresedintii PNL Relu Fenechiu si Dan Radu Rusanu ca liberalii sa nu mai sustina nici un amendament astfel incat votul final sa fie dat inca de joi. In schimb, parlamentarii liberali ar fi urmat sa primeasca cate un miliard de lei vechi pentru investitii in colegiile in care au fost alesi. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a refuzat insa intelegerea si le-a cerut parlamentarilor PNL sa continue sa-si sustina amendamentele.

Vineri, insa, Tariceanu nu a mai fost atat de vehement si a inchis ochii la faptul ca parlamentarii sai au renuntat sa-si mai sustina multe din amendamente.

De la tribuna Parlamentului, insa, Tariceanu a fost vineri extrem de critic la adresa bugetului proaspat votat. "Stateam si ma intrebam de ce ati aplaudat dupa vot", li s-a adresat el parlamentarilor Puterii. "Ma gandesc ca ati aplaudat pentru ca nu va veti onora promisiunile facute in campanie.

Banii pentru investitii sunt mai putini, banii pentru infrastructura sunt mai putini, banii pentru invatamant sau sanatate sunt mai putini. Este unul din cele mai proaste bugete din ultimii ani. Este un buget care pare sa nu fie foarte relist. Nu are un plan consistent anticriza", a continuat Tariceanu.

Replica a venit din partea premierului Emil Boc. "Nu vom repeta abuzurile guvernului anterior. Nu vom guverna in dispretul banului public asa cum au facut predecesorii nostri", a sigurat actualul premier. El le-a multumit parlamentarilor pentru votul acordat bugetului: "Este un vot de incredere pentru Guvern, pentru parteneriatul dintre Guvern si Parlament si nu in ultimul rand un vot pentru parteneriatul pentru Romania".

La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana a recunoscut ca acesta nu este un buget "perfect" si ca nu poate onora multe din promisiunile de campanie. Spune insa ca provocarea sta in rigoare cu care acesta va fi cheltuit.

"Provocarea este ca executia acestui buget sa fie facuta de o maniera mai tintita catre proiectele reale si daca vom putea sa infirmam o cultura a risipei si ineficientei in cheltuirea banului public care, din pacate, exista de multi ani in Romania.

Vor veni in jurul acestui buget lupii flamanzi, vor reinvia capusele care s-au obisnuit de-a lungul anilor lungi de tranzitie sa traiasca de pe spatele banului public".

Ce n-ati vazut la televizor: bugetul in pozitia 69, titreaza Gandul, precizand care este principala realizare a celor patru zile de dezbateri pe buget: hartuiala necontenita a liberalilor, careia puterea i-a rezistat cu principiul "noi de aicea nu plecam". Premierul Emil Boc a descins din cand in cand in Parlament, la ore tarzii, pentru a-i descuraja pe chiulangii si pentru o tentativa de a cumpara bunavointa liberalilor.

In cea de-a treia zi a dezbaterilor, la o ora mai inaintata, parlamentarii au inceput sa se amuze pe seama numarului pozitiilor din raportul asupra bugetului la care figurau amendamentele liberalilor.

Deputatul PNL, Cristina Pocora, a sustinut de la tribuna un pachet de mai multe amendamente, fiind intrebata, de fiecare data, de presedintele de sedinta, Alexandru Peres: "La ce pozitie sunteti?". Cand Pocora a ajuns si la pozitia 69, parlamentarii au inceput sa aplaude si sa rada, determinand-o pe Pocora sa spuna ca acestia fac aluzii nepotrivite.

Numarul mare de amendamente sustinute de reprezentantii liberali l-au facut, la un moment dat, si pe democrat-liberalul Octavian Bot sa spuna ca "dupa numa.rul de pozitii propus de PNL, Kama Sutra era o lectura mai potrivita".

Reprezentantii PNL au ripostat insa, facand dovada unor ironii mai fine. Mihai Voicu, spre exemplu, a incercat sa sublinieze faptul ca numarul deputatilor si senatorilor prezenti in sala este cu mult mai mic decat cel care rezulta din numaratoarea voturilor anuntata de la prezidiu.

"Am cautat cu atentie pe listele de parlamentari ai PSD si ai PD-L si nu am gasit niciunul care sa se numeasca Shiva. Pentru ca, numai daca ati vota cu sase maini, ati reusit sa adunati atatea voturi cate numarati", a spus Voicu.

In aceasta saptamana, alesii s-au plictisit de dezbaterile celor 7000 de amendamente depuse, astfel ca intr-una din zile ei s-au apucat sa-si faca farse. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a vrut sa atraga atentia colegilor ca presedintele de sedinta, pedelistul Ioan Oltean, nu este atent la dezbateri si ca nu stie ce puncte supune la vot.

Astfel, de la tribuna, udemeristul a spus ca vrea sa se voteze punctul "0722, anexa 3 - 03, pozitia 467", cifrele alaturate nefiind altceva decat numarul de telefon al lui Oltean. Oltean a cazut in capcana lui Mate si si-a supus la vot numarul de telefon, adica amendamentul, care a fost respins si prin participarea sa cu 83 de voturi "pentru" si 182 de voturi "impotriva".

Dupa ce deputatul UDMR i-a comunicat ca a fost doar o farsa, Ioan Oltean i-a multumit pentru "operativitatea" cu care a facut amendamentul. Ulterior, deputatul liberal Andrei Gerea, inainte sa-si sustina unul dintre amendamentele proprii, l-a asigurat pe Ioan Oltean ca nu face o farsa si i-a cerut sa se "relaxeze".

Octavian Bot a citit un fragment din scrierile politice ale lui Eminescu, in timp ce Ciprian Dobre a facut o incursiune in istoria moderna, referindu-se la adoptarea, in 1864, a Codului civil.

A venit si randul lui Dante: deputatul PNL Pavel Horj a venit la tribuna recitand din Divina Comedie, "Voi, cei ajunsi aici, lasati orice speranta", inscriptia de pe poarta infernului dantesc, aratandu-si astfel dezamagirea pentru faptul ca amendamentele opozitiei nu au nicio sansa sa primeasca vot favorabil din partea colegilor din coalitia de guvernare.

Nu au lipsit nici clasicii in viata: la dezbaterile privind bugetul Ministerului Transporturilor, liberalul Cornel Pieptea a reprodus, pentru a-si sustine amendamentul prin care se solicitau bani pentru magistrala de metrou V Universitate-Drumul Taberei, un pasaj de pe blogul ministrului Elena Udrea, care a promis in campanie ca va conecta aceasta zona la magistrala din Militari.

"Dimineata, oamenii pierd o ora din viata numai ca sa ajunga la serviciu. Seara, la fel. Daca esti pieton sau daca esti sofer nu conteaza. Ai aceleasi dificultati.

Stai in trafic si nimeni nu isi poate da inapoi timpul care trece", a spus Pieptea. Nici folclorul nu a fost uitat: Relu Fenechiu, dezamagit ca amendamentele sale pe domeniul mediului nu intrunesc sprijin, a exclamat: "Imi pare rau ca domnul Boc a plecat, pentru ca l-as fi parafrazat astfel: Pusca si cureaua lata / Ce buget aveati odata!". Ion Oltean a intrat si el in joc, replicand: "Pusca si cureaua lata, ce partid erati odata!". "Va sugerez sa va grabiti. Am informatii ca deputatii si senatorii PNL sunt asteptati la Caru' cu Bere", a mai ripostat pedelistul.

Calin Popescu-Tariceanu a intrat in pielea lui Winston Churchill, care, "intr-o confruntare cu liderul partidului extremist de dreapta", a spus, potrivit lui Tariceanu: "Eu stiu ca am dreptatea si tu nu ai dreptate. Dar pentru dreptul tau de a nu avea dreptate, sunt gata sa mor!".

Presedintele liberalilor a argumentat, prin acest citat, dreptul opozitiei de a-si spune punctul de vedere in confruntarea cu "oala indiferentei" puterii, dupa expresia lui Cristian Adomnitei. Ultimul cuvant l-a avut pedelistul Ioan Oltean: "Totul e bine cand se termina cu bine", a spus el dupa adoptarea bugetului, intr-o nota shakespeariana, dupa care a adaugat nelipsitul "Doamne-ajuta!".

Maratonul bugetului i-a facut pe parlamentari, care nu sunt obisnuiti cu un asemenea program solicitant, sa se teama pentru sanatatea lor - fizica si psihica. Cifrele lui Pogea le-au dat insomnii liberalilor, in frunte cu baronul Relu Fenechiu. Deputatul PD-L Octavian Bot le-a recomandat celor care, miercuri dimineata, s-au plans de lipsa de somn din noaptea precedenta un remediu naturist: "Remediul este un ceai care se gaseste in orice Plafar, se numeste Somn usor".

Senatorul liberal Liviu Campanu a propus sa se infiinteze o comisie care sa stabileasca capacitatea de discernamant a parlamentarilor. Cand pesedistul Toni Grebla a cerut masuri impotriva liberalilor, Mihaita Calimente a exclamat: "Si ce or sa ne faca? Or sa ne bata la fund sau sa ne traga de urechi?".

Si deputatul PNL Ionut-Marian Stroe a abordat aceeasi nota teribilista, cerand si voturile "multimii necuvantatoare". Acelasi Mihaita Calimente a facut referire la faptul ca ar trebui sa se coboare la "nivelul de intelegere" al deputatului Cristian Boureanu. Cel vizat le-a spus liberalilor din sala ca nu doreste lectii de democratie de la ei, adaugand ca deputatii liberali "fie sunt incopetenti si nu pot sa urmareasca bugetul, fie sunt rau intentionati".

"Sunt la al cincilea mandat si nu am vazut un deputat mai impertinent ca domnul Boureanu", a replicat liberalul Ioan Timis, in vreme ce alt penelist a sustinut ca, atunci cand l-a vazut pentru prima data in Parlament, Boureanu i-ar fi spus: "Mai tarane, ai venit la cascaval?".

Conflictul a fost calmat de pedelistul Ioan Oltean, care si-a cerut scuze in numele colegului sau. De altfel, in discursul de dupa adoptarea bugetelor, Oltean a facut pe bunul crestin si si-a cerut iertare daca uneori a suparat pe cineva. El insusi nu si-a putut insa stapani ironia, comentand atunci cand, spre finalul dezbaterilor, presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a facut aparitia in sala: "sfarsitul incoroneaza opera".

Din Evenimentul zilei aflam ca Boc si Geoana se tem de "proba de foc": executia bugetara. In timp ce presedintele Senatului spune ca "adevarata proba de foc a Guvernului nu sta doar in aprobarea bugetului, ci adevarata provocare este daca executia va fi facuta intr-o maniera transparenta", premierul Emil Boc spune ca "bugetul incepe cu un succes politic, dar trebuie continuat cu o executie bugetara riguroasa".

Geoana a mai spus ca din punct de vedere al PSD-ului, Bugetul nu raspunde complet la criza economica, dar ca social democratii au dat "un vot loial Coalitiei dar vom fi foarte atenti la partea de executie bugetara", a precizat Geoana.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca recesiunea care va cuprinde Romania, va cuprinde toate categoriile sociale din cauza faptului ca Bugetul "nu are alaturi, un plan consistent anticriza."

A fost adoptat si Bugetul Asigurarilor sociale de stat, cu 238 de voturi pentru, 52 impotriva, si o abtinere, Buget ramas ultimul pe lista dezbaterilor.

Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a adoptat, in cea de-a patra zi de dezbatere, proiectul bugetului de stat pe 2009, cu 245 de voturi "pentru", 63 de voturi "impotriva" si o abtinere.

Ministerul Educatiei a fost ultimul de pe lista guvernului al carui buget nu fusese aprobat de Parlament pana acum din cauza sutelor de amendamente dezbatute in sedinta de astazi din plen.

Parlamentarii au dezbatut timp de patru zile proiectul bugetului de stat, programul de lucru desfasurandu-se pana la miezul noptii.

Buget si un praz verde, titreaza zi Ziua. Dupa zile de tergiversari, legea a trecut, ieri, cu 245 de voturi "pentru" si 63 "impotriva".

Proiectul Bugetului de Stat pe acest an a fost aprobat cu 245 de voturi "pentru", 63 "impotriva" si o abtinere, dupa cinci zile de dezbateri aprinse in plenul reunit al celor doua Camere.

Dintre cele peste 3.000 de amendamente ale liberalilor, doar unul singur "propus de deputatul Gheorghe Gabor - a fost aprobat cu 126 de voturi "pentru" si 125 "impotriva". Este vorba despre alocarea a 25.000 de lei pentru reconstructia ecologica a rezervatiei naturale "Dumbrava Narciselor".

"Tergiversarea adoptarii Bugetului de Stat de catre Parlament ar fi putut conduce la amanarea majorarilor pensiilor de la 1 aprilie", ne-a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Conform acestuia, orice intarziere a votarii Bugetului ar fi fost neplacuta pentru sistemul de pensii si, de aceea, a fost nevoie de o aprobare rapida. "Altfel intram in criza de timp", a spus ministrul.

"Avem nevoie de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Bugetului pentru a redacta taloanele cu pensiile marite. Suntem deja in 20 februarie, iar proiectul Bugetului de Stat se discuta inca in Parlament. S-a pus in pericol majorarea pensiilor", a afirmat, vineri, ministrul Muncii.

Guvernul a stabilit recent ca va creste valoarea punctului de pensie de la 1 aprilie, iar pensia minima va fi de 300 de lei. Problema a fost de altfel prezentata si liberalilor in sedinta conducerii Legislativului de joi seara, acestora atragandu-li-se atentia asupra faptului ca vor fi aratati cu degetul daca pensiile nu se vor mari in termenul anuntat.

Romania libera comenteaza ca bugetul a fost facut pe simpatii politice: scolile din sectorul lui Vanghelie, favoritele bugetului Educatiei.

La capatul unor dezbateri de gherila, plenul Parlamentului a adoptat bugetul Educatiei, dar nici un amendament al liberalilor nu a trecut de masina de vot a coalitiei. Cel mai generos buget a fost alocat scolilor din sectorul 5 al Capitalei condus de primarul Marian Vanghelie.

Gradinitei nr. 185 din sectorul 5 i s-au alocat 1.400.000 lei, iar scoala nr. 144, sectorul 5, a primit 2.500.000 lei. Mai putin favorizate sunt, de pilda, scolile din judetul Alba, care au primit

cate 14.000 lei.

Potrivit bugetului aprobat, s-a suplimentat capitolul "Cercetare fundamentala si cercetare-dezvoltare" cu 20.210 mii lei, bani care provin in urma reducerii bugetului Senatului cu suma de 8.900 mii lei, a bugetului Camerei Deputatilor cu 10.652 mii lei, precum si a Cancelariei primului-ministru cu 658 mii lei.

In urma propunerii senatorului PD-L Ion Ariton, s-a mai hotarat alocarea sumei de 95 de mii lei pentru Clubul Sportiv Universitar Sibiu. Parlamentarii au mai adoptat o anexa, prin care 242 de unitati de invatamant preuniversitar de stat au primit suma de 33.495 mii lei din Fondul National de Dezvoltare.

Liberalii au continuat razboiul de gherila, torpilandu-si adversarii cu amendamente. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca liberalii vor continua sa-si sustina si restul de 150-200 de amendamente, inclusiv la cele din bugetul CNSAS, in ciuda faptului ca majoritatea celor 1.800 au fost respinse.

El a acuzat parlamentarii coalitiei ca nu fac altceva decat sa ridice mana atunci cand li se cere, aceasta denotand "slaba capacitate profesionala". Pentru a scurta razboiul nervilor, la dezbaterile pe buget liderii coalitiei au incercat, fara succes, sa negocieze ca, in schimbul sumei de 100.000 de lei pentru fiecare parlamentar PNL, sa se renunte la amendamente. In Parlament au circulat informatii potrivit carora Viorel Hrebenciuc ar fi apelat la o alta tactica, si anume munca "de lamurire" cu fiecare liberal pentru a-l convinge sa plece de la lucrari.

Dezbaterile in a doua parte a zilei de joi au fost intrerupte cu glume deocheate, liberalii fiind ironizati de pedelisti din cauza numarului mare de amendamente depuse la buget. Daca deputatul PDL Octavian Bot a afirmat ca "dupa numarul de pozitii propus de PNL, Kama Sutra era o lectura mai potrivita", intrebarea la ordinea zilei a fost "La ce pozitie sunteti?".

Astfel, in momentul in care deputata PNL Cristina Pocora a ajuns in sustinerea unui pachet de amendamente la pozitia 69, sala a izbucnit in aplauze si rasete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#buegt Boc 2009, #avem buget 2009, #buget aprobat Parlament , #stiri Calin Popescu Tariceanu