Oprescu risca sa ramana fara banii japonezilor pentru metroul spre Otopeni

Luni, 23 Februarie 2009, ora 13:15
3107 citiri
Oprescu risca sa ramana fara banii japonezilor pentru metroul spre Otopeni

Guvernul Japoniei ar putea retrage imprumutul de 300 milioane euro pe care era dispus sa il acorde Romaniei pentru construirea liniei de metrou care sa lege Bucurestiul de Aeroportul Otopeni.

Asta dupa ce mai multe delegatii ale japonezilor au incercat, in zadar, sa se intalneasca cu edilul Bucurestiului, Sorin Oprescu.

Ultima incercare a fost facuta in luna ianuarie, cand delegatia nipona a venit la primarie pentru a se intalni cu Oprescu, insa acesta a fost prea ocupat pentru le acorda acestora cateva minute, scrie Romania Libera.

Retragerea niponilor este motivata, pe de o parte, de faptul ca Bucurestiul nu ar mai fi eligibil pentru acest imprumut, dat fiind ca finantarea era destinata numai tarilor in curs de dezvoltare, iar Romania, dupa ce a devenit membra a Uniunii Europene, a pierdut acest statut, iar pe de alta parte, se pare ca nici nu exista vointa politica pentru realizarea proiectului.

Fiecare edil al Capitalei sau ministru al Transporturilor din ultimii doi ani a vazut in mod diferit legatura Bucuresti-Aeroportul Otopeni: Adriean Videanu ar fi vrut un metrou pana la Aeroportul "Henri Coanda", care sa plece din Piata Victoriei sau 1 Mai iar Ludovic Orban a sustinut ideea transportului cu trenul pana la Otopeni.

In acelasti timp, Radu Berceanu propune ruta feroviara care pleaca din Bucuresti spre Balotesti, iar Sorin Oprescu nu pare sa fie foarte interesat de conectarea Bucurestiului de principalul sau aeroport international prin intermediul metroului, el lasand de mai multe ori delegatiile japoneze sa-l astepte in zadar la primarie.

Acordul a fost semnat in 2007

In 2007, o delegatie romana din care faceau parte premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Transporturilor Radu Berceanu anunta semnarea unui acord de finantare, in conditii foarte bune, cu Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala, in valoare de 300 de milioane de euro destinati extinderii liniei de metrou pana la Aeroportul Otopeni.

De altfel, surse apropiate primarului Sorin Oprescu au confirmat pentru jurnalistii de la Romania Libera ca autoritatile romane nu ar mai putea accesa acest imprumut fiindca perioada de gratie pentru demararea proiectului ar fi fost sfarsitul anului 2008.

Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban- socoteste insa ca nu ar fi o pierdere foarte mare daca Romania nu mai obtine imprumutul de la japonezi pentru ca "ar stimula exportul de tehnologie japoneza si oricum clauzele contractului referitoare la dobanda nu erau chiar atat de avantajoase".

Totusi, inca de la solicitarea lui Tariceanu de acordare a unui imprumut, japonezii, foarte interesati de construirea liniei de metrou, au facut, pe cheltuiala lor, studiile de fezabilitate pe linia Piata Victoriei-Otopeni. Solutia propusa de japonezi era una foarte avansata din punct de vedere tehnologic: un tren pe perna magnetica pentru aceasta linie de metrou.

Propunerea japonezilor nu a putut fi pusa in practica pana la sfarsitul mandatului lui Videanu din cauza neintelegerilor pe care acesta le-a avut cu ministrul Transporturilor Ludovic Orban, care sustinea varianta unui tren care sa lege Bucurestiul de Otopeni.

Oficial, discutiile continua

Oficial, Primaria Capitalei sustine ca "discutiile cu partea japoneza continua" si isi afirma sprijinul pentru ambele variante de metrou spre Otopeni: atat cea care porneste din Piata Victoriei si pentru care japonezii au facut studiile de fezabilitate necesare, cat si pentru prelungirea tronsonului 4 de metrou de la statia 1 Mai.

Surse apropiate lui Sorin Oprescu sugereaza insa ca edilul Capitalei ar avea alte prioritati decat construirea liniei de metrou dar ca "nimeni nu vrea sa se puna rau cu japonezii".

De altfel, chiar Oprescu a dat verdictul, in noiembrie 2008, intr-o emisiune televizata, despre proiectul metroului Gara de Nord-Otopeni, ca "in momentul in care ti se spune ca dureaza 15 ani si costa trei miliarde... pierdem timpul".

Actualul edil al Capitalei sustinea in campania electorala ca se va lupta pentru urgentarea lucrarilor pentru extinderea metroului spunand ca "c-o sa sap in paralel cu el... si-i spun metroul Sorin Oprescu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Oprescu, #finantare metrou japonezi, #metrou Otopeni , #stiri Calin Popescu Tariceanu