Opinii: Cum a luat Tariceanu painea de la gura clientelei politice

Colaborator: Stefan Vlaston
Vineri, 14 Mai 2010, ora 18:54 4911 citiri

Si a dat-o prostimii. Stimata clientela politica, daca n-ati realizat inca cine v-a facut-o, va explic eu.

In 2004, dintr-un buget de vreo 40 de "sarmale" (miliarde), statul dadea prostimii, prin salarii si pensii, vreo 17 sarmale. Ca era invatata cu putin, iar Mihai Tanasescu stia el ce stia, adica era important sa n-o naraveasca la mai mult, ca nu mai scapi de ea.

Restul de 23 de sarmale indestula clientela PSD-ista, prin contracte cu statul, functii cu salarii babane, cumulate adeseori, iar clientela era multumita, nu se plangea.

Si a venit guvernarea Tariceanu, n-ar mai fi venit! Bugetul a crescut si el, la vreo 50 de sarmale, mai mult pe afaceri imobiliare si fluxuri financiare speculative.

Cum s-a lacomit Tariceanu, impins de la spate de PSD: acum dam lovitura. Dublam salariile, triplam pensiile si castigam alegerile, mai stam 4 ani la guvernare si om vedea noi cum ne descurcam.

Lacomie mare! Sa castige alegerile cu 70%. Oricum se pupase pe gura cu PSD, ba impartisera si acelasi asternut cu Geoana, "violau" prostimea in continuare, spre fericirea tuturor.

Zis si facut. Salariile si pensiile au crescut de la 17 sarmale la vreo 43.

Dar, ghinion!

Nici alegerile nu le-au castigat, nici bugetul n-a ramas la 50 de sarmale! A cazut inapoi la 40. Din care 43 trebuiau date prostimii. Ca un drept castigat, nu-i asa, nu poate fi luat inapoi.

Ei dracie, dar clientela, clientela de unde mai suge bani, functii si avantaje? Din imprumuturi externe si de la banci. Bine, bine, dar imprumuturile astea nu trebuie date inapoi? Sa ajungem in situatia Greciei? Pe greci ii salveaza fratii din zona euro, dar la noi, nici rusii nu se mai uita. Sau vor sa le dam ultimele resurse energetice.

Prostimea iese in strada si vrea sarmalele la care a naravit-o Tariceanu, pentru clientela ramane mai nimic, praful de pe toba, desi asuda in slujba poporului, in Parlament, pe Coasta de Azur, in ministere si in agentii guvernamentale.

Zice Ponta-PSD ca stie sa creasca economia

Ca va face din rahat bici, care sa mai si pocneasca. Aiurea! Vraji de adormit copiii. Economia capitalista nu asculta de guverne ci de propriile ei legi. Aceleasi cu ale economiile altor tari. Ca profitul n-are culoare, rosie, galbena sau portocalie. E profit pur si simplu. Daca nu iese din Romanica, iese din alte zari, ca exista multe balti pline de peste.

Sa schimbam Guvernul, sa punem unul necolorat politic, incolor, insipid si inodor. Dar ce sa faca asta? O sa-l sustina Parlamentul? Ca fara legi trecute prin Parlament nu e decat o adunatura de eunuci. Sau il vor face tapul ispasitor, acarul Paun, pe care sa dea vina toata clientela?

Grea viata de clientela! Ce bine era pe vremuri, pana sa ne "vanda" alde Tariceanu! Prostimea isi stia lungul nasului, noi ne stiam lungul buzunarului, lumea toata era a noastra.

Si totusi, ce este de facut? Lasand pamfletul la o parte

Mi se pare corecta solutia dlui Crin Antonescu. Pe care ne-a dat-o, gentil si altruist, gratis.

Populatia nu poate accepta sa faca doar ea sacrificii. Pana nu vede sacrificandu-se si clientela, nu va da inapoi. Ori clientela nu poate fi sacrificata decat prin solutia Antonescu. 8 ministere, 30 de agentii, injumatatirea functionarilor din administratia locala. Se poate si in Ungaria si in Bulgaria si in alte tari. Mai rau decat acum nu are cum sa ne fie. Dimpotriva, se disponibilizeaza resurse mari pentru investitii in infrastructura, in domenii deficitare, precum sanatatea si educatia.

Pe urma, statul este cel mai prost administrator din cati exista. A facut praf sistemul educational, de sanatate, turismul, infrastructura. Ce sa caute statul, asa zis capitalist, in toate aceste domenii? Doar zone din care clientela politica sa suga resurse, functii si avantaje.

Adica nici ca unii nici ca altii. Sa se mentina scaderile salariale si sociale propuse deja, dar sa se reduca si numarul ministerelor si agentiilor in sensul celor propuse de Antonescu.

Daca-i bal, bal sa fie. Tot e deranjul pana la cer. Tot e scandalul cat tara de mare.

Asa este corect.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News