Olteanu: Tariceanu va fi premier si Basescu nu poate schimba asta

Marti, 08 Iulie 2008, ora 07:05
4038 citiri
Olteanu: Tariceanu va fi premier si Basescu nu poate schimba asta

Nici nu s-a stabilit inca data alegerilor parlamentare si partidele parca au intrat deja in campanie electorala, atacandu-se si revendicand fotoliul de premier.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, luni, ca in cazul in care, prin vot uninominal, un partid va obtine majoritate parlamentara, atunci nici macar presedintele Traian Basescu nu va putea sa-si impuna premierul, acesta fiind cel desemnat de partidul castigator, ca un minim de respect pentru alegatori.

Intrebat cine va fi partidul care va castiga si cine va fi premierul desemnat, Olteanu, invitat la intr-o emisiune a Antena3 a raspuns ca PNL va obtine majoritatea si ca Tariceanu va guverna in continuare.

Si vicepresedintele PSD Ilie Sarbu, invitat la aceasi emisiune, a spus ca, intr-adevar, daca un partid va obtine un 40% din locurile din Parlament este clar ca acel partid va alege cine va fi premier.

"Cu un 40% din locurile din Parlament nici macar un presedinte nu se poate juca", a spus Sarbu sustinand afirmatiile lui Olteanu.

"Nu sunt de acord insa cu afirmatia domnului Olteanu ca cetatenii vor stabilii formula Guvernului. Din pacate traim in perioada aliantelor, lupta e clar ca se va da intre trei grupari importante. Pana la urma va rezulta un Guvern facut la masa verde. Insa votul cetatenilor va fi important pentru ca face dispunerea de locuri parlamentare", a adaugat vicepresedintele PSD.

Intrebat daca PNL va face o alianta politica pentru a guverna, Olteanu a spus ca nu este cazul sa se vorbeasca inca de acest lucru deoarece el depinde de programele politice ale celorlalte partide.

"Eu am mai spus-o si o spun si in seara aceasta. Noi vom discuta despre parteneriate politice dupa ce vom vedea si programele politice ale celorlalte partide. Asteptam sa vedem ce gandeste PSD pentru programul de guvernare pe care probabil il vor propune in aceasta vara. Asteptam sa vedem ce gandeste PD-L si, in functie de asta, vedem si cu cine putem fi compatibili", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Domnul deputat Basescu sa-si verifice agenda

Referitor la sesizarea facuta de PD-L la Curtea Constitutionala privind regulamentul Camerei Deputatilor, Olteanu a tinut sa aminteasca ca, la data in care acesta a fost adoptat, nu a existat nicio impotrivire, multi membri care erau sau au ajuns in PD-L, inclusiv deputatul Traian Basescu, pronuntandu-se pentru acest regulament.

"In '94 cand s-a votat regulamentul Camerei Deputatilor, a fost votat in unanimitate intr-o Camera a Deputatilor unde erau multi dintre cei care sunt acum in PD-L, inclusiv domnul deputat Traian Basescu daca va spune ceva. Sa-si verifice agenda domnul deputat Basescu sa vada daca a votat sau a chiulit ca a treia varianta nu exista", a acuzat Olteanu.

Am scapat de cateva ori caii si sper sa n-o mai fac

Vorbind despre modul in care se desfasoara campaniile electorale in Romania si numeroasele insulte pe care politicienii le arunca unii in altii, Olteanu a spus ca toate aceste lucruri se intampla din pasiune pentru meseria pe care o au si ca, uneori, se intampla ca unii dintre ei sa scape caii.

"Lupta politica poate sa capete accente nedorite. Toata lumea mai scapa din cand in cand caii, eu am simtit nevoia sa-mi cer scuze dupa ce am scapat de cateva ori caii si sper sa nu o mai fac. Acest lucru se intampla pentru ca e si pasiune in ceea ce facem. Va fi o lupta plina de pasiune la toamna", a concluzionat liberalul.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#guvern, #Traian Basescu, #premier, #Bogdan Olteanu, #Calin Popescu Tariceanu, #majoritate, #parlamentara , #Traian Basescu