Mircea Geoana, din greseala in greseala...

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:31
8078 citiri
Mircea Geoana, din greseala in greseala...

Mircea Geoana a ales cea mai proasta strategie de campanie electorala si persista neabatut in ea, in pofida sondajelor de opinie nu tocmai vesele.

Ele il plaseaza pe liderul PSD in cadere de popularitate, cu un scor electoral la jumatate fata de cel al PSD, talonat periculos de Crin Antonescu. Unde greseste Mircea Geoana?

Haine vechi si cam mari

Presedintele PSD poarta hainele second-hand care au fost la moda sezonul trecut. Adica face exact ce facea Traian Basescu in timpul guvernarii PNL: ataca puterea din interior, loveste guvernarea in punctele ei cele mai vulnerabile sau ii creeaza vulnerabilitati, preia din zbor temele momentului si le relanseaza cat de populist se pricepe.

Din start, talentul sau pentru o astfel de strategie nu este la fel de mare ca al lui Traian Basescu, un pradator prin excelenta, asa ca o astfel de haina e cam mare si atarna pe trupul politic cam firav al actualului purtator.

Mai grav insa, ea este foarte ponosita, murdara si plina de gauri.

Traian Basescu a uzat-o rau in ultimii patru ani. I-a stors potentialul electoral intr-o vreme cand oamenii nu aveau multe alte griji.

Acum insa romanii sunt mult prea ingrijorati de efectele crizei pentru a mai digera galceava, de care, de altfel, s-au si saturat.

Romanii vor acum, dimpotriva, concordie si un efort comun pentru a evita dezastrul economic. Este un lucru pe care barometrele de opinie, inclusiv cel mai recent, il arata clar. Oamenii se uita la divertismentul politic, cu manele si telenovele, dar la vot se duc sau nu si voteaza cu unul sau cu altul, in functie de ce-i doare cu adevarat: locul de munca si banii din buzunar.

Traian Basescu, cu instinctul sau politic foarte dezvoltat, a simtit momentul si a schimbat haina conflictuala, cu una de parinte al natiunii, in fruntea luptei cu criza, lasandu-si adversarii in offside.

Prin tacerile cu care a primit atacurile din ultima vreme, inclusiv ale lui Mircea Geoana, a incercat sa lase impresia ca se sacrifica pentru binele tarii: "Cat timp ma ataca pe mine si nu boicoteaza guvernul, consider ca e in regula", a spus la TVR Traian Basescu.

Si in trening, si cu pantofi de lac

Si de-abia a aruncat presedintele haina conflictuala ca Mircea Geoana a si imbracat-o la indemnul stilistului sau principal Cozmin Gusa, prizonier al unui singur model, la vremea lui de succes.

Nu numai ca haina e demodata, uzata si cam mare, dar Mircea Geoana mai si poarta pantofi de lac la trening. Pe vremea cand tragea salva dupa salva catre Palatul Victoria, Traian Basescu nu era, formal, liderul unui partid aflat la guvernare. Dupa iesirea PD de la guvernare, pozitia sa a devenit chiar mai favorabila asaltului, putandu-se prevala de excluderea totala din luarea deciziilor.

Mircea Geoana este insa presedintele unui partid aflat la guvernare, el insusi participa la luarea fiecarei decizii, este copresedintele, la egalitate cu Emil Boc, al aliantei de guvernare. E la putere, dar se comporta ca in opozitie. Dedublarea aceasta se numeste in popor ipocrizie si irita bunul simt al electoratului.

Din postura usor caricaturala in care s-a plasat, presedintele PSD este o tinta sigura pentru cea mai distrugatoare dintre armele din arsenalul lui Traian Basescu: ironia ucigatoare care arunca in derizoriu: "Nu poate dormi daca ... Cum se duce acasa la mama-soacra sa spuna: astazi am venit si n-am fost suficient de barbat sa-l injur pe Basescu. Se duce intai, ma injura de doua ori, si pe urma merge acasa".

Cred ca Mircea Geoana ar fi preferat oricare dintre acuzatiile aduse lui Adrian Nastase sau Calin Popescu Tariceanu in locul acestei demolatoare emasculari, venita la putin timp dupa ironia cu virginitatea.

O problema cronica de brand

Daca Mircea Geoana nu-si schimba rapid garderoba electorala, risca sa aiba mari probleme inca din primul tur de scrutin, unde, ar trebui sa nu uite, principalul sau rival va fi Crin Antonescu, incomparabil mai bine "branduit".

De fapt, problema lui Mircea Geoana este tocmai lipsa cronica a unui brand personal. Singurul avut vreodata a fost formulat de Ion Iliescu si nu este unul chiar potrivit pentru campania prezidentiala.

In rest, Geoana a trait din brandul PSD. Acum insa, el trebuie sa fie locomotiva si este angajat intr-o batalie individuala. Chiar mai grav, opozitia interna din partid il priveaza de o buna parte din sustinerea partidului si nu cred ca Ion Iliescu, de exemplu, ar fi prea trist sa-l vada zburand din primul tur la prezidentialelor, astfel incat sa-i poata trage in secunda doi scaunul de presedinte PSD de sub fund.

Asa ca Mircea Geoana trebuie sa cucereasca si aripa Iliescu atacandu-l furibund pe Traian Basescu, dar sa si ramana la guvernare, pentru a nu fi el cel care a aruncat Romania in instabilitate la vreme de criza. Trebuie sa-si ia avant macar pana la scorul PSD, fiind insa la putere intr-un an foarte dificil. Este, sa recunoastem, o misiune extrem de grea.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mircea Geoana prezidentiale, #sanse Geoana Cotroceni, #strategie Geoana, #atac Geoana Basescu , #stiri Calin Popescu Tariceanu