Mingea in terenul profesorilor

Marti, 05 Mai 2009, ora 12:35 6448 citiri
Foto: Presidency.ro

Mingea este in terenul profesorilor, dupa discursul de luni al presedintelui si armistitiul incheiat intre sindicate si ministerul Educatiei.

Traian Basescu a facut ceea ce niciun presedinte al Romaniei nu a facut pana acum: si-a asumat public, intr-o declaratie oficiala de la Palatul Cotroceni, o eroare politica si anume promulgarea legii care prevedea cresterea cu 50% a lefurilor dascalilor. A fost un gest de curaj, sinucigas intr-un an electoral.

E drept, presedintele nu a dus onestitatea pana intr-acolo incat sa admita ca a fost o eroare constienta, o manevra electorala. Nimeni nu a prevazut, in toamna, dimensiunile crizei, a spus Traian Basescu. Dar criza era previzibila, dupa cum previzibil era si faptul ca ea va avea efecte grave, in acel moment, ca si acum, incalculabile.

De asemenea, se stie ca, in disperare de cauza, premierul Tariceanu i-a trimis presedintelui intreaga documentatie care ar fi trebuit sa-l impiedice sa promulge legea. Traian Basescu nu numai ca a ignorat informatiile, dar a si transformat aceasta lege intr-un subiect principal de campanie electorala.

Totusi, asumarea erorii, chiar atenuata, este, fara indoiala, un gest dificil pentru un om politic intr-un an electoral. Cu atat mai mult cu cat aceasta asumare ii si dinamiteaza unul dintre principalele sale proiecte - reforma educatiei.

La fundul sacului

Ce putea sa justifice un asemenea gest de maxima gravitate? Doar certitudinea fara fisura ca salariile nu pot fi majorate. Presedintele a recunoscut ceea ce presa stia deja - ministerul Finantelor se imprumuta deja masiv pentru plata salariilor, atat cat sunt ele.

Cu siguranta ca daca ar fi putut fi acorda o majorare de macar un procent, presedintele n-ar fi facut acest exercitiu de demascare a propriei demagogii.

Dar nu sunt bani. Este clar ca nu sunt bani pentru majorari. Ei nu ajung nici pentru acoperirea sumelor deja angajate. Orice ar face, oricat s-ar strofoca profesorii, nu au de unde sa primeasca ceea ce solicita. La fel de bine ar putea cere luna de pe cer sau venirea lui Mos Craciun.

Si liderii profesorilor par sa fi inteles acest lucru, asumarea presedintelui creind premisa unei asumari la fel de importanta din partea profesorilor.

Mingea in terenul dascalilor

Dascalii au de ales intre a se razbuna pe elevi sau a intelege o realitate dura, ramanand sa se razbune mai tarziu, pe cine trebuie, la vot. Pentru elevi, rezultatul tezelor unice este crucial. De el depinde admiterea la liceu si, implicit, un pas foarte important pe drumul vietii.

Un elev care nu stie daca si cand da teza, risca sa fie doborat mai tare de emotii si sa obtina un rezultat sub nivelul cunostintelor sale.

Incertitudinea provoaca tensiune, iar tensiunea oboseste si diminueaza performantele. Si asa o bucata de rau a fost deja facuta, insa raul cel mare poate fi evitat.

Sacrificarea acestor copii nu aduce bani in plus la buget. In schimb, prin renuntarea lor la greva si la revendicari salariale profesorii si-ar asuma statutul profesional, intelectual si moral, dar si faptul ca, la randul lor, s-au lasat prostiti cu buna stiinta.

Deocamdata au facut acest lucru liderii sindicali, insa urmeaza confirmarea din partea profesorilor.

Asumari restante

Indiferent ce vor face profesorii cu mingea din terenul lor, la nivelul clasei poltice asumarea n-ar trebui sa se opreasca aici. Daca presedintele si-a asumat eroarea in solidar cu restul clasei politice, si partidele care au votat in Parlament legea privind lefurile ar trebui sa faca acelasi gest.

E absolut necesara o asumare a erorii si din partea PSD, in frunte cu Ecaterina Andronescu, care plangea la adoptarea legii, si cu Mircea Geoana, care si acum il someaza public pe premier sa dea salarii mai mari profesorilor, continuand campionatul promisiunilor iresponsabie, de aceasta data pe bani europeni.

E absolut necesara o asumare din partea PD-L, care initia motiune de cenzura si dadea in judecata guvernul pentru neaplicarea aceleiasi legi.

E absolut necesara o asumare din partea PNL ai carui parlamentari votau si ei cu doua maini legea, in frunte cu ministrul Educatiei, si care a lasat in urma un deficit atat de mare incat Romania infrunta o procedura de deficit excesiv din partea Comisiei Europene.

Din nefericire insa, toti refuza deocamdata un asemenea gest fara de care nici nu putem visa la un inceput de vindecare a crizei morale si institutionale in care se zbate Romania.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News