Liberalii au baut sampanie, asteptand sa fie curtati de posibili aliati

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 00:19
2592 citiri
Liberalii au baut sampanie, asteptand sa fie curtati de posibili aliati

Anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor de la ora 21.00 a starnit urale printre liberali, grabiti sa ciocneasca un pahar cu sampanie, dar evitand sa dea semnale foarte clare despre posibile aliante si negocierile lor.

Liniste si putine telefoane primite din tara - asa au descris ziua de 30 noiembrie cei cativa liberali care au fost in Aviatorilor de la ora deschiderii urnelor pana dupa declaratiile facute de liderii PNL dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, informeaza NewsIn.

Primele rezultate ale institutelor de sondaj, care au ajuns la urechile liberalilor inca de dimineata si care cotau PSD cu destule procente in fata PD-L si PNL pe locul al treilea, in jurul a 20 de procente, au fost primite, la inceput, cu neincredere, pentru ca, pe parcursul zilei, sa le acorde mai multa incredere, mentinand cam aceeasi diferenta.

Cu o ora inainte de anuntarea primelor rezultate oficiale, in sediul central al liberalilor abia se stransesera cativa lideri - coordonatorul politic al campaniei electorale, Bogdan Olteanu si europarlamentarul Magor Csibi, singurii care au fost "de veghe" intreaga zi.

Lor li s-au alaturat, dupa ora 19.00, vicepresedintele Teodor Melescanu, secretarul general Dan Motreanu, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, precum si candidatul Alina Gorghiu.

Atmosfera a inceput sa se incinga abia in jurul orei 20.00, cand premierul Calin Popescu Tariceanu a ajuns in casa din Bulevardul Aviatorilor. Zambitor si interesat sa vada cum a fost amenajata sala in care urmau sa se tina declaratiile dupa exit-poll-uri, Tariceanu si-a facut loc cu greu printre ziaristi si camerele de luat vederi.

In afara sediului, ceata nu indemna pe nimeni sa iasa, nici macar la o tigara si la o discutie despre viitoarele aliante, astfel ca holul si sala de sedinte, transformata special pentru conferinta, au fost arhipline, dar nu erau lideri PNL, ci ziaristi.

Cu toate acestea, imaginile transmise de catre televiziuni, incepand cu ora 20.00, care aratau sustinatori ai PSD si PD-L fluturand steaguri in fata sediilor celor doua partide, i-au determinat pe liberali sa pregateasca, in graba, un spectacol asemanator.

Cu patru-cinci oameni pentru inceput, cu inca pe atat in urmatoarele douazeci de minute, liderii PNL au incropit un mic grup care sa fluture stegulete.

Cu cateva minute inainte de anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, Olteanu, bine dispus, nu s-a putut abtine sa nu comenteze mimica fetelor adversarilor politici, vazute la televizor. "Uita-te la Boc! Ala nu e zambetul lui!", se auzea printre liberali. "Geoana e vesel, e in continuare inconstient", s-a auzit si remarca vicepresedintelui PNL, Crin Antonescu.

"Asta e prima veste buna a serii, Boc (...) a spus ca-si da demisia daca nu iese pe locul intai", a intervenit coordonatorul politic al campaniei.

Ora 21.00. "Hai ca am luat peste 20%!", citeste Olteanu rezultatele exit-poll-urilor. Tariceanu exclama "Bravo! Felicitari tuturor!", in aplauzele liderilor PNL stransi in jurul lui pentru obisnuita declaratie dupa anuntarea primelor rezultate.

"Sigur ca deputatii au ridicat partidul, normal", comenteaza iarasi Olteanu, care estimeaza ca PNL ar putea sa castige in jur de 100 de parlamentari.

Cateva minute mai tarziu, dupa discursul prin care Tariceanu a invitat la unitate, dar si la continuitate, asigurand ca el insusi si PNL sunt pregatiti sa duca mai departe planul de crestere economica, liberalii au deschis deja traditionala sampanie, bauta alaturi de reprezentantii presei, repede insa, pentru a da ragaz la intrebari despre viitoare aliante.

Dar, toti liderii PNL s-au retras fara sa comenteze semnalele care incepusera deja sa vina spre ei, din declaratiile publice ale democrat-liberalilor si ale social-democratilor, Tariceanu insusi plecand devreme de la sediu, in jurul orei 23.00.

In seara si noaptea de duminica, liberalii au anuntat ca nu fac decat sa sarbatoaresca. 1 decembrie e Ziua Nationala, asa ca abia marti s-a anuntat o sedinta a Biroului Politic Central. Pana atunci, liberalii asteapta sa fie curtati.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#alegeri parlamentare 2008, #Calin Popescu Tariceanu, #petrecere liberali, #rezultatul votului , #stiri Calin Popescu Tariceanu