Ioan Stanomir: E nevoie de o reforma constitutionala profunda. Cand Parlamentul se prostitueaza politic, presedintele sa il poata dizolva Interviu

Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 18:30
24938 citiri
Ioan Stanomir: E nevoie de o reforma constitutionala profunda. Cand Parlamentul se prostitueaza politic, presedintele sa il poata dizolva Interviu
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

ALDE este un partid construit pe principiul tradarii, iar Calin Popescu Tariceanu este "putin nervos" pentru ca stie ca aripa PSD-ista a partidului ar putea sa ii aplice o manevra similara celei pe care el a folosit-o impotriva lui Daniel Constantin, alungandu-l din propriul partid, spune Ioan Stanomir.

Vineri dupa-amiaza, o sedinta informala a conducerii ALDE s-a transformat in Birou Politic Executiv care a parafat excluderea din partid a parlamentarilor rebeli - Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, Ion Cupa si Alexandru Baisanu.

Gratiela Gavrilescu si Ion Cupa au fost alaturi de Tariceanu inca de la primele manevre facute in 2014 cu scopul dislocarii PNL si mentinerii in viata a USL, impreuna cu PSD-ul condus pe atunci de Victor Ponta. Mai mult, Gratiela Gavrilescu a fost chiar primul presedinte al Partidului Liberal Reformator infiintat cu scopul de a-l sustine pe Calin Popescu Tariceanu la alegerile prezidentiale din 2014, impotriva candidatului PNL - Klaus Iohannis. In 2015, PLR a fuzionat cu Partidul Conservator, condus de Daniel Constantin, dar dupa doi ani, Tariceanu l-a alungat cu scandal pe Constantin, preluand singur fraiele noului partid, ALDE.

Iata ca cei doi s-au reintalnit acum. Daniel Constantin este prim-vicepresedinte in Pro Romania, partid condus de Victor Ponta, cu care Calin Popescu Tariceanu s-a inteles sa colaboreze pentru sustinerea lui Mircea Diaconu la alegerile din noiembrie, spre stupefactia colegilor din conducerea ALDE, care au aflat din presa despre aceasta decizie si s-au rasculat impotriva liderului lor. PSD profita si ii asteapta cu bratele deschise pe parlamentarii din ALDE nemultumiti de Tariceanu, pentru a-si intari majoritatea care poate impiedica prabusirea guvernului Dancila.

"ALDE este un partid construit pe principiul tradarii, sa nu uitam acest lucru, si atunci e ca si cum am vorbi despre tradare intre oameni care au tradarea in sangele lor politic", comenteaza profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir intr-un scurt interviu acordat Ziare.com.

Acesta subliniaza ca in tarile occidentale "traseismul te scoate in afara lumii civilizate a politicii", in timp ce in Romania, chiar Constitutia incurajeaza practic traseismul senatorilor si deputatilor, din cauza ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul.

"Solutia ar fi sa se grabeasca o reforma constitutionala autentica, nu o carpeala jenanta, reforma care, pe model francez, sa permita presedintelui tarii ca, in clipele in care Parlamentul se prostitueaza politic, sa dizolve Parlamentul", afirma Ioan Stanomir, in interviul acordat Ziare.com.

Cum descifrati dvs ce se intampla acum cu ALDE?

La ora actuala nu exista un singur ALDE, exista doua grupari care functioneaza sub aceeasi sigla - exista dl Calin Popescu Tariceanu si mai exista o parte semnificativa a colegilor domniei sale care nu ar vrea sa se desparta de privilegiile guvernarii.

Problema fundamentala din punct de vedere juridic este ca deocamdata, pana la debarcarea dlui Tariceanu, sigla ii apartine acestuia. Sigla si stampila. Este un caz similar cu cel al dlui Aurelian Pavelescu, "fondatorul" PNT-CD.

Asa ca avantajul strategic al dlui Tariceanu este ca poate sa isi expulzeze din partid rivalii. Problema este ca, la un moment dat, s-ar putea ca rivalii sa il expulzeze din partid pe dl Tariceanu si este posibil ca PSD (care are expertiza in materie), sa ii asiste pe "prietenii" din ALDE si sa organizeze un tip de manevra similar celui pe care dl Tariceanu l-a folosit impotriva dlui Daniel Constantin.

Se poate spune ca exista o ironie a destinului: Calin Popescu Tariceanu a folosit o manevra de achizitionare agresiva, prin alungarea lui Daniel Constantin, iar astazi ALDE-aripa pesedista s-ar putea sa il alunge pe dl Tariceanu.

Citeste mai multe despre manevra lui Tariceanu din 2015:

L-ar putea infrange Viorica Dancila pe Calin Popescu Tariceanu?

Constitutional vorbind, cata vreme stampila e la dl Tariceanu, se poate argumenta ca membrii ALDE din Guvern nu sunt reprezentantii ALDE. Dar in momentul in care dl Tariceanu ar fi inlaturat de la putere si o noua conducere revine asupra deciziei strategice, acestia sunt membri ALDE.

Iar doamna Dancila, despre care inteleg ca dl Tariceanu a spus ca "are o viclenie de Teleorman", va putea sa argumenteze ca nu este nevoie sa mearga in Parlament, pentru ca nu este vorba nici despre remaniere prin schimbarea compozitiei politice, nici despre restructurare.

Si, daca ne uitam cu atentie, termenul constitutional de care ei beneficiaza este impins atat de mult incat sa poata permite astfel de manevre de debarcare a dlui Tariceanu. Aceasta este de fapt cea mai eficienta arma impotriva dlui Tariceanu: Sa i se ia partidul.

Credeti ca are multi colegi gata sa il inlature si sa ii ocupe fotoliul de presedinte?

Daniel Zamfir, Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, "energeticul" Anton Anton... Sunt foarte multi. ALDE este un partid construit pe principiul tradarii, sa nu uitam acest lucru, si atunci e ca si cum am vorbi despre tradare intre oameni care au tradarea in sangele lor politic. E foarte usor sa gasesti candidati pentru o asemenea operatiune politica si de aceea dl Tariceanu cred ca este putin nervos - pentru ca stie foarte bine care este calibrul politic al colegilor sai.

Tradarile si traseismul din Parlament au dus in ultimii ani la rasturnari de majoritati, la guvernari slabe si chiar la blocaje. De ce nu putem, la fel ca in cazul primarilor, sa facem in asa fel incat parlamentarii care tradeaza partidul pe listele caruia au fost votati de alegatori sa isi piarda mandatele?

Pentru ca parlamentarii sunt beneficiarii unui mandat reprezentantiv si pentru ca exista o interdictie expresa in Constitutia Romaniei a mandatului imperativ. (art. 69 alin.2, n.red.).

Altfel spus: Esti ales in Parlament prin vointa cetatenilor, iar mandatul odata pierdut te plaseaza intr-un grup de independenti, adica pierzi privilegiile apartenentei la un grup politic, dar nu poti fi scos din parlament.

Este o diferenta fundamentala intre un parlamentar si un primar, care este amenintat de traseism (isi pierde mandatul, n.red.).

Traseismul parlamentarilor poate provoca daune de imagine, daune politice, dar nu conduce la pierderea mandatului.

Cum e in alte tari civilizate, cu democratii solide?

Orice societate care se bazeaza pe mandat reprezentativ opereaza cu aceasta regula. In tarile occidentale, insa, exista un corectiv politic si etic: Traseismul te scoate in afara lumii civilizate a politicii. La noi, dat fiind faptul ca Parlamentul nu poate fi dizolvat, traseismul a aparut natural, ca un corectiv menit sa deblocheze situatiile politice. Va amintesc faptul ca asa a fost inventat UNPR.

Care ar fi, din punctul dvs de vedere, solutia pentru starpirea traseismului parlamentar?

Solutia ar fi sa se grabeasca o reforma constitutionala autentica, nu o carpeala jenanta, reforma care, pe model francez, sa permita presedintelui tarii ca, in clipele in care Parlamentul se prostitueaza politic, sa dizolve Parlamentul sau cel putin camera inferioara, ca in cazul Frantei.

Noi nu trebuie sa inventam, noi trebuie sa aplicam cu rigurozitate si cu spirit de buna credinta prevederi care sunt in patrimoniul constitutional si politic al lumii euro-americane. Atat, si nimic mai mult.

Realitatea este una: un Parlament care refuza sa inteleaga trebuie sa se confrunte cu un pericol la adresa existentei sale. Iar acest pericol este dizolvarea. Dizolvarea poate veni din partea sefului de stat.

De aceea Constitutia Romaniei incurajeaza, in practica, traseismul, fiindca daca eu nu pot schimba majoritatea si nu pot sa provoc dizolvarea Parlamentului, cum schimb lucrurile? Atragand tradatori din partidele care se afla in majoritatea parlamentara si constituind grupari artificiale, de tipul UNPR sau ALDE, care nu au niciun corespondent in viata electorala, reala, ci au doar un corespondent in parazitarea statului. Despre aceste lucruri trebuie sa discutam deschis si ferm.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#excluderi ALDE, #reforma Constitutie presedinte dizolva Parlament , #ALDE