Intelegerea lui Ponta cu Tariceanu pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Februarie 2014, ora 18:56
8431 citiri
Intelegerea lui Ponta cu Tariceanu pentru Cotroceni (Opinii)
Foto: diacaf.com

Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta au lamurit cel mai enigmatic gest facut dupa destramarea USL.

Dupa declaratiile pe care cei doi le-au facut la Antena 3, misterul pe care nimeni nu reusea sa-l inteleaga - plecarea fostului premier din PNL, la doar cateva ore dupa ce partidul votase aproape in unanimitate intrarea in Opozitie - a fost explicat.

Cei doi politicieni au batut palma si s-au inteles sa continue povestea USL, cu promisiunea ca USD il va sustine pe liberalul reformat Calin Popescu Tariceanu la prezidentiale.

"Ce l-a apucat pe Calin Popescu Tariceanu?" - intrebarea rostita mai des decat cea despre motivul care a dus la ruperea USL are acum cel mai simplu raspuns. Victor Ponta i-a oferit fostului premier ceea ce liberalii nu i-au acordat - iluzia ca ar putea sa ajunga presedinte al Romaniei.

In schimbul acestei sanse, Tariceanu si-a tradat partidul si colegii intr-unul dintre cele mai delicate momente.

Nu cred ca Antonescu se astepta la o astfel de lovitura si cred ca nu i-a calculat inca impactul extraordinar de puternic pe care l-ar putea avea, chiar daca plecarea lui Tariceanu nu va fi insotita de foarte multe alte nume din partid. E de ajuns ca oferta lui Victor Ponta, a carui "optiune imediata este refacerea USL", sa fie acceptata de cativa liberali din esalonul doi, parlamentari care viseaza la posturile guvernamentale promise de premier, pentru ca impactul asupra PNL si asupra lui Antonescu sa fie unul semnificativ.

In schimbul ruperii unei bucati cat mai mari din PNL, Tariceanu a primit asigurari in direct de la Ponta ca va avea pozitia pe care a detinut-o Antonescu in USL, intrucat visul sau e "refacerea USL in aceleasi conditii: PSD - premier, PNL - candidat la prezidentiale". Desigur, totul doar daca partidul lui Tariceanu "aduce cu sine un grup semnificativ de parlamentari".

Lasand deoparte faptul ca Tariceanu s-ar putea sa se duca la Ponta doar cu Sorin Iliesiu si alti doi-trei necunoscuti de prin Parlament, pactul dintre cei doi are la baza o supozitie extrem de fragila si perisabila in timp.

Anume ideea ca romanii isi dau si viata pentru brandul USL si pentru ideea care a stat la baza constituirii aliantei dintre PSD si PNL, respectiv sloganul "Jos Basescu!" A crede ca tinand in viata aceste doua incantatii - USL si antibasismul - vei cuceri din nou electoratul asa cum au facut-o in 2012 cred ca este prematur.

Se poate insa ca asta sa fie doar capcana pe care PSD i-a intins-o mai mult lui Calin Popescu Tariceanu, care probabil se vede deja instalat la Cotroceni.

E foarte greu de crezut ca, daca PSD nu si-a respectat cuvantul fata de un partener alaturi de care a trudit in Opozitie ani de zile, o va face pentru Tariceanu.

In realitate, PSD este posibil sa isi doreasca acum si mai abitir sa obtina Cotroceniul, cum Ponta a sesizat perfect urgenta obiectivului cand a spus USD ca, "daca nu castigam prezidentialele, scapa cine poate!".

Asa incat mi se pare ca Tariceanu este doar o diversiune, un "iepure" pe care PSD il alearga pentru a lua cat mai mult din imaginea si voturile lui Antonescu.

Aceasta miscare poate da timp PSD sa isi caute candidatul pe care nu il are inca, iar apoi va imprastia si mai mult din voturile anti-PSD.

Nu e de mirare ca strategii pesedisti sa fi pus la cale un astfel de plan, ar fi insa bulversant ca un politician de talia lui Tariceanu sa fi inghitit o astfel de momeala.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ponta Tariceanu Guvern, #Ponta sprijin Tariceanu, #Tariceanu presedinte USD, #Tariceanu partid nou Ponta , #premier