Fostii demnitari se bat pentru locurile de functionari din Parlament

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 17:56 1605 citiri
Foto: 1235.ro

Investirea recenta a lui Ion Moraru in functia de secretar general al Senatului continua seria de numiri, inceputa in decembrie 2008, a unor fosti parlamentari in posturi de functionari ai Parlamentului.

Unii dintre fostii parlamentari care nu au mai reusit sa intre in noul Parlament sau nu au mai candidat pentru un nou mandat au fost numiti, de la sfarsitul anului 2008, in posturi cheie ale Camerei Deputatilor sau Senatului.

Cel mai recent exemplu este cel al fostului senator PSD, Ion Moraru, care a fost numit, pe 10 iunie, secretar general al Senatului. Numirea lui Ion Moraru in functia de secretar general al Senatului a primit 82 de voturi pentru, 3 voturi impotriva si 5 abtineri

Un alt exemplu este cel al lui Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD in doua legislaturi si fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 2000-2004. La inceputul lunii aprilie, Dorneanu a fost numit secretar general adjunct al Camerei Deputatilor.

De asemenea, fostul senator PSD din perioada 1992 - 2000, Dan Vasiliu, a detinut functia secretar general al Senatului timp de patru ani, fiind mutat anul acesta pe postul de secretar general adjunct.

Nu in ultimul rand, fostul ministru al Muncii in cabinetul Tariceanu I, Gheorghe Barbu, a fost numit secretar general al Camerei Deputatilor. Gheorghe Barbu a fost, in perioada 2000-2008, deputat PD-L.

Consilieri ajung demnitari

In acelasi timp, exista si situatii in care fosti consilieri parlamentari au reusit sa obtina un mandat de deputat sau senator. Unul dintre parlamentarii care a ocupat anterior functia de consilier este liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, care, in perioada 2007 - 2008, a fost functionar parlamentar cu rang de consilier in secretariatul grupului PDL.

El a obtinut anul trecut in calitate de functionar parlamentar 44.000 de lei, in timp ce in primele patru luni ale acestui an a obtinut o indemnizatie de 21.500 de lei.

De asemenea, deputatul PNL, Diana Tusa, a obtinut acest mandat la alegerile uninominale din toamna dupa ce detinuse functia de director general al Cancelariei presedintelui Camerei Deputatilor din legislatura trecuta, Bogdan Olteanu.

Anul trecut, Diana Tusa a obtinut din aceasta pozitie 112.216 de lei, in timp ce indemnizatia medie a unui deputat a fost de aproximativ 65.000 de lei. De asemenea, ca deputat Tusa a obtinut, in perioada ianuarie-aprilie, indemnizatii in valoare de 19.682 de lei.

Un alt exemplu este cel al deputatului Georgian Pop, fost consilier al presedintelui PSD, Mircea Geoana in perioada 2005-2008. Totodata, Pop a fost consilier parlamentar la grupul PSD din Camera Deputatilor in perioada 2001-2008, iar actualmente este deputat de Bucuresti. Anul trecut el a obtinut de la Camera Deputatilor suma de 45.000 de lei, in timp ce in primele 4 luni ale acestui an a obtinut indemnizatii cumulate de 19.682 de lei.

Actualul senator PNL, Romeo-Florin Nicoara, a fost in perioada 2000-2004 consilier parlamentar la Camera Deputatilor, iar din iunie 2006 a fost numit consilier personal in cadrul Cancelariei premierului Calin Popescu Tariceanu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News