Euroliste pentru cine trebuie

Marti, 31 Martie 2009, ora 12:13
3091 citiri
Euroliste pentru cine trebuie

Lupta pe viata si pe moarte in partide pentru un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare! Un loc bun in trenul spre Bruxelles este pentru politicieni ultima sansa de a mai ocupa vreme de cativa ani buni, pana la primul scrutin, o functie calduta si bine platita.

Perdantii parlamentarelor sau fidelii care trebuiau rasplatiti, elefantii politici ajunsi catre varsta retragerii, fini si nepoti au dat navala sa apuce un loc eligibil.

Alegerea lor a fost facuta pe criterii straine de politica europrana si exigentele Parlamentului European. De aici si rezultatele suprinzatoare. Listele anuntate astazi demonstreaza din nou cam cat conteaza competenta in politica din Romania.

Curatenie de primavara in PNL

Echipa Antonescu a desavarsit curatenia pe liste, eliminand de acolo orice urma de om al fostului presedinte PNL sau orice fir de independenta. Daniel Daianu si Adrian Cioroianu au simtit asta pe propria piele.

Cioroianu ar fi fost, poate, indreptatit sa-si termine mandatul, pe care l-a intrerupt pentru a prelua sefia ministerului de Externe, unde, ce-i drept, a fost foarte departe de performanta. Nu asta l-a costat insa, ci apropierea de Calin Popescu Tariceanu si faptul ca nu s-a dezis de el precum Varujan Vosganian, de exemplu.

In cazul lui Daniel Daianu nedreptatea e flagranta. Vorbim despre unul dintre cei doar 6 europarlamentari romani a caror activitate a fost calificata drept deosebita de catre Institutul European pentru Democratie Participativa (IEDP). Dintre liberali, doar Adina Valean a mai primit cel mai inalt calificativ.

Nici ea nu este insa pe primul loc, fiind intrecuta de Norica Nicolai care troneaza in fruntea listei ca recompensa pentru ratarea locului din Parlament in virtutea redistribuirii, care, altfel, le-a adus atatea avantaje liberalilor.

Norica Nicolai nu are nicio legatura, absolut nicio legatura cu politica europeana, dar l-a sprijinit aproape isteric pe Crin Antonescu sa ajunga in funtea PNL.

Renate Weber este de-abia a treia pe lista liberalilor, cu o activitatea apreciata drept buna. La fel alti doi candidati aflati pe locuri eligibile, Cristian Busoi si Ramona Manescu. De ce or fi ei mai buni decat Daianu? Sau de ce o fi mai bun decat Daniel Daianu, candidatul de pe locul al saselea, Ben Oni Ardeleanu, perdant in colegiu la parlamentare?

Cat despre fostul ministru Ovidiu Silaghi, care a prins ultimul loc, teoretic, eligibil, ma tem ca singura lui performanta a fost incapatanarea cu care a luptat, fara succes pana la urma, sa traga Registrul Comertului in ograda liberala din cea a ministerului Justitiei. Merita si el recompensat, nu-i asa?

E drept, Daniel Daianu a criticat unele miscari ale liberalilor, mai ales in plan economic, a avut chiar lipsa de inspiratie sa se arate favorabil unui acord cu FMI. El a reprezentat interesele Romaniei, dar nu ale partidului, a explicat Crin Antonescu. Si de cand sunt ele antagonice?

Fostul sef al Departamentului Afacerilor Europene, Adrian Ciocanea, a ajuns pe locul al 14-lea, de umplutura, dupa tot felul de "necunoscuti" sau ,,fara expertiza", dupa cum el insusi a declarat inainte de a se retrage.

PD-L isi salveza onoarea cu Monica Macovei

A frematat raul si ramul la zvonul ca Teodor Stolojan nu va mai deschide lista PD-L la europarlamentare. N-a fost asa, dar putea foarte bine sa fie, cat timp activitatea acestuia la Bruxelles a fost doar medie, nici macar buna, potrivit calificativelor IEDP.

In schimb, Marian Jean Marinescu, primul pe lista celor cu activitate deosebita, este abia pe locul 5, iar Nicolae Vlad Popa, si el cu acelasi calificativ, este pe ultimul loc.

De ce o fi Traian Ungureanu, de exemplu, inaintea lor? De ce o fi el, in general, pe lista? Pe ce criterii, in baza carui proiect politic? Cristian Preda este, cu siguranta, un castig pentru lista PD-L, fiind un politolog care macar stie foarte bine cu ce se mananca politica europeana, insa nici in cazul lui nu am auzit de vreun proiect politic concret pe care sa-l promoveze si in virtutea caruia sa-si fi obtinut pozitia.

Dar cel mai mare castig este, fara indoiala, Monica Macovei care, avand deja un prestigiu european foarte mare, va avea, probabil, un rol foarte important la Bruxelles. Acceptul ei mai sterge ceva din impactul criticilor aduse recent de Alina Mungiu Pippidi, desi criteriile cerute de presedintele SAR nu au fost respectate decat partial.

E drept, a disparut de pe lista Elena Basesecu, dar a ramas Rares Niculescu, creditat de studiul IEDP cu o activitate doar medie si recent implicat in scandalul de la clubul de manele din Cluj. Dar e cand esti finul lui Emil Boc nu trebuie sa fii nici competent si nici decent pentru a accede in demnitati publice.

Infuzia primita de lista portocalie din societatea civila a creat, pe buna dreptate, nemultumire in partid. Una este sa ai un reprezentant al acesteia pentru staif si semnal de reforma si alta e sa le dai, in bloc, trei locuri din primele patru, de parca in PD-L nu prea se gasesc oameni de valoare. PD-L mai are multe de invatat despre masura si echilibru.

Intr-adevar, de la locul 5 in jos au fost plasati reprezentanti ai euroregiunilor, insa ce folos cat timp Bucurestiul, de exemplu, este reprezentat de Sebastian Bodu, fericitul titular al unui calificativ "slab". Oare chiar nu putea organizatia Bucuresti sa dea ceva mai bun.

PSD in fibrilatii

Daca PD-L si PNL si-au rezolvat cum-necum listele, social democratii sunt inca in chinurile facerii. Sigur este doar ca lista PSD va fi deschisa de Adrian Severin, un europarlamentar cu activitate deosebita si ca in ea nu vor fi decat social democrati pur-sange, ca asa cere familia europeana. Noroc cu ea, ca altfel Lavinia Sandru si-ar fi gasit, cu ajutorul lui Cozmin Gusa, bine plasat langa urechea lui Mircea Geoana, o tramulina perfecta catre Bruxelles.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#liste europarlamentare, #liste finale, #locuri eligibile, #candidati europarlamentare, #partide candidati , #stiri Calin Popescu Tariceanu