Efectele politice ale scandalului Olteanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 08:59
11423 citiri
Efectele politice ale scandalului Olteanu

Ma astept ca scandalul Olteanu si posibila, chiar probabila aplecare catre spovendanie a lui SOV si a apropiatilor lui sa aiba efecte semnificative pe scena politica romaneasca.

Nu cred, am mai spus-o, ca ALDE va fi afectat electoral. Cine este sensibil la chestiunile privind integritatea nu vad cum ar fi fost vreodata tentat de partidul condus de cele mai agresive voci anti-justitie. Dl Tariceanu si-a facut un brand politic din acest discurs, dupa cum se stie.

Iar cine accepta acest discurs, cu siguranta va crede ca dl Tariceanu este o tinta inocenta a dictaturii "binomului". Deci, in loc sa fie indepartat, mai degraba cred ca va fi inversunat. Inversunare la care vad ca lucreaza intens si Antena 3.

Efectele asupra ALDE ar putea fi nimicitoare doar daca CPT ar intra cumva in arest, ceea ce ar depinde insa de un vot care nu am nici cea mai mica indoiala ca nu se va da in aceasta toamna. De ceea as zice ca DNA nici nu-l va cere.

Dar probabil ca dl Tariceanu se astepta ca ancheta sa meaga in directia domniei sale mai ales in functie de masura in care dl Olteanu va decide sa-si usureze situatia prin descarcarea constiintei.

Daca ceea ce spune Maria Vlas e adevarat, si nu vad de ce nu ar fi, SOV isi inregistra toate intalnirile, toate discutiile, care ii aduceau nu doar beneficiile directe negociate in cadrul lor, ci si pe acela de a-si avea mai apoi interlocutorii la mana in cazul vreunui acces de independenta.

Si atunci este posibil ca discutia din Delta, recunoscuta de altfel de dl Olteanu, sa fi fost pastrata. Ca dosarul e inchegat sugeraza si arestul la domiciliu primit de dl Olteanu fara cine stie ce durata a deliberarii. Surse din ancheta citate de jurnalistul Alex Costache spun ca SOV ar fi colaborat pe deplin cu procurorii. Dar la felul in care arata schema prezentata de Rise Project nici nu cred ca mai e nevoie de inregistrari pentru dovedirea spagii.

Si e logic sa fie asa cat timp in fata sa sunt doar lungi ani de puscarie, posibile viitoare noi pedepse si orice imbunatatire cat de mica a regimului de detentie este un castig a carui importanta de afara nu poti sa o realizezi pe deplin.

In aceste conditii cred ca dl Tariceanu trebuie sa stie ca ori va ajunge in pozitia de a conta cu adevarat in viitorul Parlament, de a fi din nou indispensabil majoritatii, ori poate ajunge rapid anchetat de DNA. Are asadar nevoie sa faca parte dintr-o viitoare majoritate anti-justitie cat mai solida.

Obiectivul acesta comun este puntea care leaga o pana mai ieri foarte improbabila impacare dintre CPT si Traian Basescu. In mod evident, Calin Popescu Tariceanu se afla pe aceasta directie, fara cine stie ce subtilitati. Intai i-a recunoscut merite substantiale fostului dusman, pentru ca dupa caderea lui Bogdan Olteanu sa ii invoce spusele privind statul mafiot ca argument pentru anchetarea daca nu chiar demiterea sefilor DNA si SRI.

Apelul la responsabilitatea spuselor unui fost presedinte este de-a dreptul comic venind din partea unui om care ani de zile s-a straduit sa faca din dl Basescu un simbol al iresponsabilitatii.

Traian Basescu, autentic carnasier politic, joaca abil aceasta carte. Mai intai i-a luat apararea lui Calin Popescu Tariceanu, pentru a-l incuraja, si dupa ce CPT a ajuns sa-l citeze a facut un pas in lateral, aratandu-se convins de adevarul acuzatiilor aduse lui Bogdan Olteanu, pentru a ajunge sa declare ca stia de banii dati ca spaga de SOV, de unde au fost retrasi, de cine, dar nu si destinatia lor.

In paranteza fie spus, daca dl Basescu stia totul despre SOV si banii lui, oare cat de santajabil era SOV? Atat de santajabil incat sa-l atraga pe Mircea Geoana in capcana inainte de dezbaterea finala? Pozele au aparut prima data in Academia Catavencu, aceea unde scria Liviu Mihaiu. Coincidenta....

Pare ca fostul presedinte foloseste acest scandal pentru a si-l subordona pe CPT dintr-o pozitie pe care insusi fostul premier a ajuns sa i-o recunoasca drept superioara si cu un discurs dual care sa pastreze si o linie projustitie pentru a-si acredita si mai mult componenta antijustitie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tariceanu SOV Olteanu, #Bogdan lteanu trafic influenta , #Traian Basescu