Editorial: Dezdobitocirea

Autor:
Luni, 22 Decembrie 2008, ora 08:33
2247 citiri
Editorial: Dezdobitocirea

Ironia sortii face ca astazi, cand ne-aducem aminte ca grosul mortilor revolutiei a muscat pamantul dupa 22, nu inainte, si nici acum nu putem baga mana in foc cine i-a facut eroi, sa incercam sa seducem din nou destinul uzand de sintagma "greaua mostenire".

Iar daca primul guvern liber isi punea pana in cap nestiind de unde sa inceapa dezdobitocirea societatii si abandonarea minciunii ca politica de stat, actualul are deja falangele prinse in par cu clei si incearca sa impace greaua mostenire cu iresponsabila promisiune, avand nasul de-un metru.

In acest timp, probabil ca romanii incearca sa descopere daca nu cumva sintagma e in mintea lor, aplicand principiul care spune ca daca ceva nu poate fi schimbat, inseamna ca nu e cazul, deci dobitocii sunt ei.

O parte din actuala mostenire nu e insa numai din vina lui Calin Popescu Tariceanu, care la plecare ar fi smuls bancomatul din perete.

E drept ca, avand un ministru pentru relatia cu Parlamentul, un incompetent pe nume Mihai Voicu, premierul putea sa previna majorarea salariilor dascalilor cu 50 la suta.

Nimeni n-a pus Guvernul Tariceanu II sa promita o Romania mandra si prospera anuntand rezolvarea grupelor de munca, o crestere economica de 6-7 la suta anual, o pensie medie de 350 de euro si un salariu mediu brut de 800 de euro.

Ce-i drept, nici adversarii politici n-au spus "pas" la concursul de demagogie, si au naucit lumea cu promisiuni din aceeasi categorie.

Numai ca daca multe dintre ele au ramas in categoria "campanie electorala in Romania", legea cresterii lefurilor cadrelor didactice e pe hartie, si e nasoala. Si pune actuala coalitie, care ameninta luna trecuta ca in secunda doi a guvernarii o materializeaza, intr-o lumina groaznica.

Imi amintesc cum Ecaterina Andronescu, moasa amendamentului care a fericit dascalii, a lacrimat dupa votul unanim, si i-a explicat lui Varujan Vosganian ca "societatea trebuie sa acorde acestei profesii recunoasterea cuvenita", cum socotea ca efortul bugetar n-ar impinge Educatia peste 6 la suta din PIB.

Si cu 4 zile inainte de alegeri dadea un ultimatum: "guvernul sa aplice legea majorarii salariilor dascalilor sau sa demisioneze, deoarece tara ar deveni neguvernabila".

Iar actuala putere, in loc s-o lase pe centura si sa trimita politia peste ea s-o amprenteze si sa-i faca analizele ca sa nu mai imbolnaveasca populatia, a luat-o de buna si-o va instala la Educatie.

Acceptand, fara nici un frison, ca pe scaunul lui Spiru Haret sa stea o persoana care baga degetul in ochi Cabinetului Tariceanu II somand aplicarea legii, si peste o luna vorbeste de amendarea actului normativ, deoarece bugetul este in dificultate.

... Greaua mostenire nu poate fi socotita cu abacul, deoarece n-are nici o legatura cu economia. Ci se afla in ADN-ul romanilor. Un cromozom colectiv care adnoteaza descoperirile lui Mendel si spune ca mutatia nu survine la un moment dat, ci e o stare existenta, o regula.

Si cum parintele geneticii a facut cercetari pe mazare, sunt convins ca daca le facea pe romani, ajungea la aceleasi concluzii. Doar ca mai repede.

Cristian Mihai Chis

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Ecaterina Andronescu salarii, #majorare salarii profesori , #stiri Calin Popescu Tariceanu