Diaconescu, insarcinat sa aduca Romaniei postul de comisar pe Agricultura

Luni, 31 August 2009, ora 15:46 2070 citiri
Foto: Evenimentul Zilei

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a fost mandatat, luni, de catre liderii coalitiei, sa gaseasca mijloacele pentru obtinerea postului de comisar european pe Agricultura, aceasta fiind "optiunea" pe care Romania o are, in acest moment.

Potrivit Antena 3, vicepremierul Dan Nica a declarat, dupa sedinta liderilor coalitiei guvernamentale, ca nu au fost discutate nume, dar Cristian Diaconescu a fost mandatat "sa procedeze conform uzantelor la identificarea celor mai bune modalitati prin care noi putem avea un portofoliu de comisar european important, iar portofoliul Agriculturii este cel mentinut ca optiunea pe care Romania o are in acest moment".

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a fost mandatat de catre liderii coalitiei sa gaseasca modlitatile de accederere unui reprezentant al Romaniei la postul de comisar european pe agricultura, "optiunea" pe care tara noastra o are in acest moment.

Decizia coalitiei vine in intampinarea semnalelor transmise de la Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu. Seful statului a sustinut duminica, in cadrul unei emisiuni la postul national de televiziune, ca in prezent desfasoara "un efort diplomatic major" pentru ca Romania sa obtina acest portofoliu.

"In momentul de fata avem un efort diplomatic major - sper sa fie insotit si de efortul Ministerului Afacerilor Externe in egala masura, dar al meu este un efort diplomatic major - ca Romania sa obtina portofoliul pentru Agricultura", a declarat Traian Basescu.

Stolojan nu vrea limitarea la un singur portofoliu

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ca Romania este interesata de portofolii precum Agricultura, Transporturile sau Dezvoltarea Regionala si a subliniat ca este important ca tara noastra sa nu se limiteze la nominalizarea pentru un singur portofoliu.

"Noua ne trebuie doi-trei candidati foarte buni care sa fie cunoscuti deja la Comisia Europeana. Avem oameni care au condus negocierile pentru aderarea la UE, oameni care ulterior au condus si Ministerul Integrarii Europene si Agricultura. E foarte greu sa te duci cu un om necunoscut acolo si sa-l prezinti ca pe o mare speranta la UE", a afirmat oficialul PD-L.

Pentru postul de comisar pe Agricultura, in ultima vreme a fost vehiculat numele lui Dacian Ciolos, fost ministru de resort in guvernul Tariceanu II, cel care ar avea sustinerea PDL. Ciolos a fost instalat recent de presedintele Basescu in fruntea Comisiei de Agricultura de la Cotroceni.

Pe de alta parte insa, PSD isi aroga dreptul de a desemna comisarul european al Romaniei, Mircea Geoana vehiculand de-a lungul timpului mai multe nume, printre care cel al lui Adrian Severin (seful eurodeputat social democrati) sau cel al lui Vasile Puscas (seful Departamentului de Afaceri Europene).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News