Congres ALDE sub semnul incertitudinii: Contestat la Tribunal si fara niciun candidat oficial la sefia partidului

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 10:37
3311 citiri
Congres ALDE sub semnul incertitudinii: Contestat la Tribunal si fara niciun candidat oficial la sefia partidului
Foto: Ziare.com

ALDE, partidul condus de drept de Calin Popescu Tariceanu si in acte si de Daniel Constantin, are programat vineri si sambata, la Palatul Parlamentului, Congresul pentru votarea noului statut si alegerea noii conduceri, desi pana in acest moment nu si-a anuntat nimeni intentia de a candida pentru niciuna din functiile de conducere, nici macar pentru cea de presedinte.

Congresul ALDE este programat sa inceapa vineri la ora 16:00 in sala Alxandru Ioan Cuza a Palatului Parlamentului si va fi precedat de reuniunile Biroului Politic Central, la ora 13:00, si a Delegatiei Permanente Nationale, la ora 13:30.

Principalul punct de pe ordinea de zi a congresului de vineri va fi votarea noului statut al formatiunii.

Sambata, incepand cu ora 10:00, in cea de-a doua zi a congresului ALDE, va fi aleasa noua conducere a formatiunii si vor fi votate trei rezolutii si motiuni, una vizand economia, cealalta situatia politica, iar a treia statul de drept.

Calin Popescu Tariceanu, asteptat sa fie validat sef unic al ALDE, nu si-a depus pana la aceasta ora candidatura, precizand ca asteapta "ultima clipa", adica vineri seara, pentru a face acest lucru. De altfel, pentru niciuna din functiile de conducere ale ALDE nu exista pana in acest moment vreun pretendent.

Daniel Constantin, in prezent co-presedinte al ALDE alaturi de Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca nu va participa la lucrarile Congresului si este de asteptat sa fie exclus din formatiune.

Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanta a amanat joi pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecatorii au solicitat lista cu membrii Consiliului National ai fostului Partid Conservator, formatiune care alaturi de PLR formeaza ALDE, pentru a se convinge daca membrii de drept au fost si cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.

Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegatiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, sustinand ca aceasta nu s-a intrunit statutar si ca membrii chemati sa ia decizia au fost altii decat cei din acte.

Pana la solutionarea definitiva a contestatiei, noul statut al ALDE, precum si noua conducere rezultata din congresul de vineri si sambata nu vor putea fi validate la Tribunal. Potrivit lui Daniel Constantin, daca instanta ii va da dreptate, deciziile luate de congresul de la finalul acestei saptamani vor fi anulate.

Conflictul Tariceanu - Constantin

ALDE a anuntat vinerea trecuta, intr-un comunicat de presa, ca Tribunalul Bucuresti a respins contestatia lui Daniel Constantin cu privire la suspendarea Congresului Aliantei Liberalilor si Democratilor, motiv pentru care evenimentul se va desfasura conform programului stabilit de catre Delegatia Permanenta, si anume in zilele de 21-22 aprilie.

In replica, Daniel Constantin a scris pe Facebook ca a luat la cunostinta de prima decizie a instantei cu privire la organizarea Congresului in perioada 21-22 aprilie, dar a atacat-o cu recurs, in conditiile in care evenimentul convocat de Calin Popescu Tariceanu este unul "abuziv".

El a tinut sa sublinieze faptul ca "fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un esec din cauza lui Tariceanu, care a pus pe primul loc interesul sau si al apropiatilor sai, in defavoarea unei constructii politice serioase".

Nu in ultimul rand, Daniel Constantin a spus ca va merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC si PLR.

Pe 6 aprilie, Daniel Constantin a blocat conturile ALDE dupa ce conducerea partidului a decis retragerea sprijinului politic si demiterea sa din Guvern, urmand ca sumele sa nu poata fi accesate pana la clarificarea in instanta a situatiei.

Pe 26 martie, liderii ALDE, reuniti in sedinta Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copresedinte al formatiunii. Gratiela Gavrilescu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, a fost propusa de ALDE in functiile de vicepremier si ministru al Mediului, in locul lui Daniel Constantin. La finalul sedintei, Daniel Constantin a sustinut ca decizia este nestatutara, dar ca va demisiona din Guvern daca ii va cere premierul. El nu a demisionat insa, iar premierul Sorin Grindeanu l-a revocat din functiile de vicepremier si de ministru al Mediului.

Conflictul dintre Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu a izbucnit pe fondul neintelegerilor dintre cei doi privind organizarea congresului ALDE. Constantin a pledat pentru alegeri de jos in sus, mai intai in filialele teritoriale ale formatiunii, apoi la nivel central, in vreme ce Tariceanu si-a dorit un congres cat mai rapid in care sa fie ales presedinte unic al partidului. Cel care a avut castig de cauza a fost Calin Popescu Tariceanu, iar drept urmare Daniel Constantin si-a pierdut functiile din Guvern si este pe cale sa fie exclus cu totul din ALDE.

Daniel Constantin a plecat vijelios din sedinta ALDE si acuza ca deciziile se pot lua de oameni din afara partidului

Scandal in ALDE: Daniel Constantin spune in ce conditii pleaca din Guvern si daca va candida la presedintia partidului

Daniel Constantin: In casa noastra a venit Tariceanu cu 1-2 prieteni si acum ne scot pe geam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Congres alegeri ALDE, #Congres ALDE contestat tribunal , #ALDE