Cine striga hotii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Mai 2009, ora 18:59
4693 citiri
Cine striga hotii?
Foto: cartoonpress.ro

Motiune de cenzura la Bucuresti exact in ziua cand la Bruxelles este declansata procedura pentru deficit excesiv impotriva Romaniei, ce ironie a sortii!

Avem, practic, doua motiuni de cenzura, una impotriva actualului Cabinet si una impotriva celui trecut, desigur, cu sanse diferite de succes.

Liberalii acuza actualul Guvern ca nu si-a indeplinit promisiunile electorale si chiar postelectorale. Perfect adevarat! Aterizarea in realitate dupa campania nerusinata si demagogia halucinanta de anul trecut a fost extrem de dura. Ma tem insa ca nici liberalii nu au avut chiar un program electoral auster.

"Romania mandra si prospera" promisa de Calin Popescu Tariceanu era si ea impanata cu salarii si pensii mari, investitii de-ti luau ochii, impozite mici si ajutoare sociale pentru toti doritorii.

E drept, PNL a refuzat cresterea salariilor profesorilor, dar numai dupa ce deputatii liberali au votat fara retineri controversata lege, in frunte cu doi ministri ai cabinetului.

Oare, daca ar fi fost la guvernare, liberalii si-ar fi putut indeplini restul promisiunilor electorale? Ma indoiesc sincer. Si nu numai din cauza crizei.

Orice guvern ar fi avut mai dificultati sa-si indeplineasca promisiunile, chiar daca ele nu ar fi fost atat de desantate precum cele ale partidelor aflate acum la putere, din cauza situatiei lasate in urma de liberali. Ajungem asa la motiunea de cenzura de la Bruxelles.

Bani topiti pe nimic

Guvernul liberal a reusit sa depaseasca masiv deficitul bugetar stabilit prin tratatul de aderare. 5,4 % fata de 3% maximum permis.

E drept, Romania nu este singura tara impotriva careia este declansata astazi procedura de sanctionare. Lituania, Malta si Polonia sunt in aceeasi situatie. Ne alaturam astfel Frantei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Letoniei impotriva carora procedura a fost deja declansata.

Un deficit mare poate fi semnul unor investitii masive, al unei perioade de modernizare. Dar nu acesta este cazul nostru. Ce mari investiii au facut anul trecut liberalii? Nici macar pasajul de la Baneasa nu a fost terminat la termen.

Fara investii, cu o crestere economica spectaculoasa, cu sume mari venite din prizativari, liberalii au reusit totusi sa ajunga la 5,4% deficit, adica un procent aproape dublu fata de cel convenit.

Pe ce s-or fi dus banii? Pe tunuri si populisme: pensii marite pe seama bugetului de stat, fara sustenabilitate in bugetul asigurarilor sociale, sume imense pentru primarii liberali si social democrati, care sa-si cumpere astfel electoratul si sa recompenseze clientii politici si sa stimuleze sponsorii, pomeni electorale de tot felul, dublarea numarului de bugetari, in cea mai mare parte de lux, Loganuri de 70 de mii de euro bucata si altele asemenea.

Liberalii au avut cheltuieli mari, pentru ca erau de satisfacut nu doar interese proprii, ci si cele ale partenerilor neoficiali care le asigurau mentinerea guvernarii minoritare. Asa ca banii s-au topit, iar deficitul a ajuns unde a ajuns.

Deficitul excesiv este sanctionat in cazul tarilor noneuro cu blocarea fondurilor. Din fericire insa, Comisia Europeana a decis ca, in conditii de criza, sa nu aplice masuri foarte dure, ci sa impuna un calendar de reducere a deficitului.

Asta tocmai in anul cand Romania chiar ar fi avut motive sa depaseasca deficitul, pentru a face investii masive care sa sustina economia in conditii dificile.

Asa ca liberalii au dreptate, pe fond, cand acuza minciuna electorala, dar sunt ultimii care ar avea dreptul sa vorbeasca despre proasta guvernare si secatuirea bugetului.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#motiune cenzura, #procedura deficit excesiv, #Guvern Boc, #Cabinet Tariceanu , #guvern Tariceanu