Procesul lui Tariceanu: Andronic a povestit la Inalta Curte despre un microfon gasit la Palatul Victoria. Ponta, citat la urmatorul termen

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 11:59
13658 citiri
Procesul lui Tariceanu: Andronic a povestit la Inalta Curte despre un microfon gasit la Palatul Victoria. Ponta, citat la urmatorul termen

Dan Andronic a declarat, marti, la Inalta Curte, in calitate de martor in dosarul in care Calin Popescu Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, ca in 2008, in biroul lui Dorin Marian, sef al Cancelariei premierului de la acea vreme, s-ar fi gasit un microfon. Afirmatia l-a amuzat pe unul dintre magistrati: "Sunt la moda microfoanele gasite in priza."

Discutia avea loc in contextul in care Inalta Curte incearca sa afle cum Marius Marcovici, una dintre persoanele apropiate de consultantii israelieni Tal Silberstein si Shimon Shevez, a fost angajat in Guvern. Asta dupa ce unii dintre martori au explicat la DNA ca Marcovici a fost angajat la sugestia israelienilor care il consiliau pe Tariceanu.

Mai multi martori au fost audiati astazi la Inalta Curte, in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Procurorii DNA incearca sa demonstreze ca fostul premier avea o relatie apropiata cu mai multi inculpati din dosarul "Ferma Baneasa": consultantii israelieni Tal Silberstein si Shimon Shevez, patronul ziarului "Evenimentul Zilei", Dan Andronic, si fostul consilier guvernamnetal Marius Marcovici.

Tariceanu i-ar fi favorizat pe acestia in declaratiile de martor date de la DNA. Presedintele Senatului nu a fost prezent astazi la proces. Victor Ponta urmeaza sa fie citat ca martor la urmatorul termen din acet proces, pe 15 februarie.

Povestea microfonului gasit la Guvern

"L-am cunoscut pe Tariceanu din 1992, de cand eram jurnalist, relatam fapte politice in care acesta era implicat. L-am cunoscut mai bine din 2007, prin intermediul sotiei mele si a fostei sale sotii, Ioana Valmar. Am lucrat cu Tariceanu in perioada in care era premier, iar eu consultant. Relatia personala s-a intrerupt aproape total odata cu despatirea lui Tariceanu de Ioana Valmar. Sotia mea a ramas prietena cu fosta sotie a lui Tariceanu", a povestit, pe scurt, Dan Andronic, care a fost relatia profesionala si personala cu Tariceanu.

Despre Marius Marcovici, Andronic a explicat ca l-a cunoscut in 2004, cand facea campanie pentru PSD. Marcovici ar fi fost omul de legatura dintre partid si consultatii americani si israelieni. Ulterior, Andronic l-a vazut pe Marcovici cand firma sa a inceput sa ofere consultanta PNL.

Discutia despre microfon

Dan Andronic: "L-am vazut pe Marcovici in biroul lui Dorin Marian. Gasisese un microfon intr-o priza din biroul lui din Palatul Victoria."

Judecator: "Sunt la moda microfoanele gasite in priza (Ironic- n.red.). "

Dan Andronic: "Da, si era cam de aceiasi marime."

Judecator: "Stiti si dimensiunile celuilalt (amuzat-n.red)? "

La iesirea de la audieri, Andronic a facut in fata Inaltei Curti noi precizari: "Cred ca era microfon, nu am stat sa il verific. Atarna dintr-o priza in biroul lui Dorin Marian. Atunci mi-a zis ca i-a chemat pe cei de la... nu stiu pe unde, sa scoata tot ce avea pe acolo. Cred ca se intampla in 2008, cand a fost numit seful cancelariei primului ministru. A zis: Am umblat la o priza si a cazut un microfon. Nu am elaborat, m-am amuzat de poveste si atat. Sa stiti ca microfoanele au functionat intotdeauna."

Nunta de la Monaco

Andronic a explicat ca Marcovici este de origine israeliana, si pentru ca vorbea idis, uneori traducea la intalnirile cu consultantii straini. "El acorda si consultanta, a avut printre clienti si de la UDMR", a spus Andronic.

Procuror: De ce l-a pus la nunta pe Tariceanu la masa cu Simon Shevez?

Dan Andronic: Nu stiu daca eu sau sotia mea am facut aranjamentele invitatilor la nunta noastra. Simon era seful de cabinet al fostului prim ministru israelian Yitzhak Rabin si avea puternice legaturi in SUA si in Israel. Cred ca acesta a fost motivul pt care eu sau sotia mea am hotarat ca Tariceanu si sotia sa stea la aceeasi masa la nunta. Mesele aveau 10-12 locuri.

Andronic a explicat ca a fost invitat la ziua de nastere a lui Tal Silberstein, iar printre invitati au mai fost Dan Ioan Popescu, Nicolae Dumitru (Niro- n.red), Serban Mihailescu si altii. El nu si-a adus aminte daca la eveniment a participat si milionarul Remus Truica.

Ce facea la PNL

Andronic a explicat ca munca sa de consultant viza activitatea zilnica a PNL, iar activitatea lui Tal Silberstein viza strategia generala a partidului. Relatia profesionala dintre el si Tariceanu s-ar fi sfarsit o data cu incheierea contractului cu PNL.

Personal, relatia s-ar fi incheiat dupa ce Tariceanu a divortat de fosta sa sotie, care era prietena cu sotia sa. "Am mai vorbit cu el, dar extrem de rar. Numarat pe degetele de la o mana. Poate ne-am mai vazut intamplator, la telefon", a tinut sa precizeze Andronic care a fost relatia cu Tariceanu.

Declaratia lui Motreanu

Liderul PNL Dan Motreanu a dat detalii, in fata Inaltei Curti, despre modul in care partidul a incheiat un contract de consultanta cu Dan Andronic. Potrivit martorului, Tariceanu ar fi apreciat opiniile lui Andronic. "Nu cunosc care erau relatiile personale dintre cei doi, la nivelul anului 2008", a precizat Motreanu.

Politicianul a explicat ca pe Marius Marcovici l-a perceput ca fiind apropiat de Dan Andronic, cel care i l-ar fi prezentat. "Nu stiu care era relatia dintre Andronic si Marcovici, daca acesta din urma avea o relatie contractuala, sau de colaborare", a aratat Motreanu.

Marcovici, antemergator

"Il foloseam pe Marcovici ca antemergator. Tariceanu avea o dubla calitate, era sef de partid si de prim ministru. Cand mergea in teritoriu in calitate de premier, vizita era pregatita de Guvern. Cand mergea in calitate de presedinte de partid, de vizita se ocupa PNL, aveam un secretar general pentru astfel de cazuri. Relatia Tariceanu-Marcovici era una de subordonare, Marcovici nu avea o functie importanta, ii spunea ce anume sa vorbeasca, ii dadea detalii despre eveniment", a declarat Motreanu.

Politicianul a spus ca nu stie daca Tal Silberstein l-ar fi vizitat pe Tariceanu la Palatul Victoria. "Stiu insa ca s-au intalnit la partid, in calitatea lui Tariceanu de presedinte PNL", a precizat Motreanu. "In perioada campaniei electorale din 2008, Silberstein a venit la sediul Guvernului pentru a prezenta presedintelui si vicepresedintilor PNL, unii dintre ei fiind ministri in Cabinetul Tariceanu, un studiu sociologic ce viza PNL si increderea in Guvern", a completat Motreanu.

Cum a fost numit Marcovici in Guvern

Andrei Alexandrescu a fost membru PNL si a ocupat, din primele saptamani ale anului 2008, functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului. In declaratia de martor el a explicat astazi ca pe Marcovici l-a cunoscut in calitate de consultant al PNL. "Pe Marcovici si Tariceanu i-am vazut cu ocazia vizitelor in teritoriu, era vorba de saluturi simple intre ei. Nu-mi aduc aminte daca a existat si o altfel de relationare intre cei doi", a precizat Alexandrescu.

Mai tarziu, ar fi aparut ideea ca Marcovici sa fie numit consilier in cadrul Cancelariei. "A fost angajat in calitate de consilier personal al lui Dorin Marian. Dupa acest moment, colaborarea dintre mine si Marius Marcovici a devenit mai intensa, el ocupandu-se de vizitele in teritoriu", a declarat martorul.

Nuantele din marturii

"Nu l-am cunoscut pe Tal Silberstei. Nu stiu daca a existat o relatie intre Silberstein si Tariceanu. Stiu ca lucra pentru PNL, munca lor la alegeri era apreciata", a spus Alexandrescu.

"In ceea ce priveste angajarea lui Marcovici, in Guvernul Romaniei, imi mentin cele declarate in cursul urmaririi penale, si fac precizarea ca acesta a fost trimis, probabil, de colegii care acordau consultanta politica pentru PNL", a declarat Alexandrescu. "Concluzia mea a fost ca Marcovici a fost trimis in Guvern de Silberstein", a mai spus martorul.

Detaliile fostei sefe a comunicarii PNL

Nicoleta Brandusa Miron a ocupat functia de director de comunicare al PNL din 2005, pana in 2010. Din aceasta calitate ea interactionase cu Calin Popescu Tariceanu. "PNL a avut un contract cu firma lui Dan Andronic, pe parcursul campaniilor desfasurate in legatura cu referendumul din 2007 si pentru alegerile din Parlamentul European, respectiv alegerile locale si parlamentare din 2008", a precizat Miron. Ea participa la o sedinta dintre conducerea partidului si Tal Silberstein, Dan Andronic si inca un consultant strain.

"Dan Andronic se ocupa de campania ce il viza pe Tariceanu, mai putin campania ce viza PNL", a precizat Miron. Martorul a dat detalii despre un alt inculpat din dosarul "Ferma Baneasa", Marius Marcovici, fost consilier al premierului Tariceanu. Acesta se ocupa tot de imaginea premierului. "Era un fel de antemergator. Mergea inaintea lui Tariceanu, si se ocupa de organizarea vizitelelor premierului", a explicat martorul.

Relatia cu Marcovici

"Cu prilejul vizitelor pe care Tariceanu le efectua, l-am vazut pe acesta interactionand cu Marius Marcovici", a mai spus Miron.

"Pe Tariceanu si Silberstein i-am vazut impreuna doar la sedinta de care am facut vorbire la inceputul relatiei. Din discutiile cu alti membri PNL nu a rezultat ca intre cei doi sa fi existat vreo relatie de amicitie sau prietenie. Ulterior, din presa de cancan, am adlat ca ar fi luat masa la un restaurant, in care era prezent si Dan Andronic", a completat declaratia Miron.

Ea a explicat ca Marius Marcovici ar fi fost subordonat lui Dorin Marian, care era seful Cancelariei Guvernului. "Dorin Marian s-a ocupat in cadrul campaniilor electorale de candidatul Tariceanu in functia de presedinte al partidului", a mai spus Miron.

Intrebarea Inaltei Curti

"Cine v-a pus pe dumneavoastra sa va prezentati astazi la Inalta Curte?", l-a intrebat astazi instanta pe fostul senator Serban Mihailescu. Politicianul a vrut sa dea inca o declaratie in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Dupa ce a dat prima declaratie in acest caz, procurorii DNA s-au autosesizat in cazul lui Mihailescu pentru marturie mincinoasa. Ulterior, politicianul a mai dat o declaratie la Curtea Suprema. La termenul de astazi, fostul senator mai voia sa dea o declaratie, dar voia sa fie asistat de un avocat ales. Procurorul DNA a explicat ca in cazul lui Mihailescu se fac cercetari pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Inalta Curte nu l-a audiat astazi pe Mihailescu, dar urmeaza sa se pronunte asupra solicitarii acestuia.

Ponta, citat la urmatorul termen

Urmatorul termen a fost stabilit pe 15 februarie, la ora 13.00. Pentru acel termen urmeaza sa fie citati mai multi martori, printre care Mihnea Constantinescu, Ion Coman si Victor Ponta.

Procesul

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto), a fost citat marti dimineata la instanta suprema in procesul in care este judecat pentru marturie mincinoasa in cazul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa.

Inalta Curte a continuat auierile de martori din acest dosar.

Procesul lui Tariceanu a fost reluat de la zero, in conditiile in care o judecatoare din complet, Anamaria Dascalu, s-a pensionat, iar noul presedinte de complet, Constantin Epure, a anuntat ca se impune readministrarea probelor. Procurorul a cerut si el administrarea tuturor probelor din rechizitoriu.

Acuzatiile DNA

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie 2017 la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

In acest dosar, fusese audiat Tariceanu, ca inculpat, in timp ce Serban Mihailescu a dat o declaratie de martor in urma careia procurorii s-au autosesizat pentru marturie mincinoasa dupa ce acesta si-a schimbat depozitia data in timpul urmaririi penale.

Dosarul a fost trimis instantei in iulie 2016, de catre procurorii DNA Brasov, care il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca a mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Tariceanu marturie mincinoasa, #tariceanu inalta curte, #tariceanu favorizarea faptuitorului , #DNA