Opinii: Basescu are nevoie de Tariceanu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 21:35
7606 citiri
Opinii: Basescu are nevoie de Tariceanu
Foto: inpolitics.ro

Exista cateva motive pentru care Traian Basescu ar trebui sa il regrete pe Calin Popescu Tariceanu. Din suflet.

Dincolo de realizarile sau esecurile guvernarilor lui Boc si Tariceanu, care sunt relative si depind de unghiul din care privesti problema, pe Traian Basescu l-ar ajuta acum mai mult un premier care sa nu ii fie intru totul supus, dar care sa il contreze de fiecare data cand considera ca presedintele isi depaseste atributiunile.

Primul castig ar fi fost acela ca Traian Basescu ar fi putut sa critice rational Guvernul, pentru ca el este cel care conduce si decide soarta tarii, si nu Opozitia in mod irational, asa cum doar intr-o tara semi-primitiva ca Romania se poate intampla. Daca presedintele nu ar fi fost legat ombilical de Executiv si de Emil Boc, daca Traian Basescu nu s-ar fi substituit in fapt premierului si actiunilor Guvernului si nu si-ar fi dorit sa conduca tot, ar fi putut sa isi exercite mult mai bine si mai eficient rolul de presedinte, asa cum este el descris de Constitutie.

Sa prespunem ca situatia din prezent ar fi fost la fel, iar un al'de Tariceanu s-ar afla in fruntea Guvernului - un scenariu aproape imposibil de imaginat, din moment ce este inuman sa iti inchipuiesti cum ar putea fi mai rau ca acum. Totusi, presedintele ar fi fost credibil in actiunea sa de a critica Executivul, de a blama nestiinta, incompetenta sau "coruptia" Cabinetului "Tariceanu".

Astfel, Traian Basescu ar fi putut usor sa incrimineze balbaiala deciziilor, lipsa masurilor anticriza, haosul politicii si strategiei guvernamentale si ar fi putut deveni credibil atunci cand propune solutii si idei partenerilor de la guvernare. In locul unei astfel de relatii Basescu a preferat sa faca imposibila orice fel de comunicare institutionala cu Executivul, in timpul lui Tariceanu, si sa isi supuna si subordoneze total Guvernul, in timpul mandatelor lui Emil Boc.

Presedintele ne-a demonstrat ca realizarile unui Guvern sunt appreciate sau blamate in functie de propriile interese, fara a avea o legatura cu vreo viziune si o politica ce rezulta dintr-o doctrina si un program constant si consecvent sustinut. Doar asa a putut Traian Basescu, in toamna lui 2009, sa se lauda, in Parlament, cu "realizarile" din primul sau mandat - salarii si pensii crescute de premierul C.P. Tarcieanu, pentru ca la doar cateva luni sa le incrimineze cu manie comunista si furie proletara.

In schimb, acelasi presedinte a ajuns in situatia de a lauda, paradoxal pentru soarta romanilor, "realizarile" venite din taierile bugetare ale lui Boc. O serie de acte curajoase, pe care niciun alt premier nu a avut curajul sa adopte. La fel de bine se poate intampla ca presedintele sa descopere, peste ceva timp, ca era mai bun un premier pe spatele caruia sa arunce, populist, toate esecurile si sa pastreze pentru sine, altruist, beneficiile si realizarile.

Relativitatea pe care Traian Basescu reuseste sa o transmita actiunilor unei guvernari - care astazi poate fi buna si demna de laudat, dar maine se poate dovedi la fel de bine un esec - zapaceste nu doar mintile romanilor, ci si intreaga logica si viata politica. Acesta este cel mai scurt drum catre o rasturnare totala a valorilor si a principiilor unei democratii si este calea sigura catre un stat unde doar parerea si ideile conducatorului supreme conteaza, sunt adevarate si trebuie sa fie urmate.

Restul sunt cu totii dusmani ai interesului national, vinovati pentru ca exista si gandesc altfel decat Unicul si Maretul lider al poporului. Spre binele sau si al tarii pe care o conduce, Traian Basescu are nevoie acum mai mult decat niciodata de un al'de Tariceanu care sa ii mai spuna, din cand in cand, ca nu are dreptate si nu detine toata puterea. Presedintele are nevoie sa i se spuna ca nu este perfect si se poate, totusi, insela.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Calin Popescu Tariceanu, #Traian Basescu presedinte, #alianta DA, #Emil Boc premier, #relatia presedinte prim ministru , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu mai spune , ma musiu Leca ! Adica ce rau este fara unul ca Tariceanu care sa-l trimita la plantat de panselute pe Presedinte , la joaca cu lopetica sau sa-l puna la colt ca pe fiu'su .....