Basescu, amenintat cu suspendarea: Cum ar putea ajunge Valeriu Zgonea presedinte interimar

Vineri, 22 August 2014, ora 14:07 5624 citiri
Foto: Arhiva

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, il avertizeaza pe Traian Basescu ca poate fi suspendat pana in ultima sa zi de mandat si sustine ca, daca acest lucru se va intampla, el va refuza sa preia interimatul, deoarece este candidat alegerile prezidentiale.

Declaratiile au fost facute vineri, in contextul in care presedintele Traian Basescu a invitat in urma cu doua zile la Palatul Cotroceni o delegatie a PMP condusa de Elena Udrea, iar ulterior si-a anuntat sustinerea pentru aceasta in cursa prezidentiala.

"Respectarea Constitutei a legilor nu e facultativa si nicidecum campania electorala nu il scuteste de indeplinirea si respectarea normelor de a nu se implica in viata politica a partidelor (...) Ceea ce s-a intamplat la Cotroceni a fost o reuniune electorala. Niciun presedinte al Romaniei nu a cutezat sa faca asa ceva", a declarat Tariceanu.

Tariceanu cere suspendarea lui Basescu, dar recunoaste ca nu mai e timp "fizic"

Ponta, de acord cu Tariceanu privind suspendarea lui Traian Basescu

Intrebat de jurnalisti, presedintele Senatului a precizat ca "nu e vorba de initierea unei actiuni de suspendare, dar presedintele trebuie sa fie clar avertizat".

"Pentru demitere nu mai este timp, dar suspendarea se poate declansa pana in ultima zi de mandat", a subliniat acesta.

Intrebat de jurnalisti cum ar comenta cancelariile occidentale o asemenea situatie de instabilitate la Bucuresti si faptul ca el, in calitate de presedinte al Senatului, ar ajunge automat interimar la Cotroceni, Tariceanu a raspuns: "In cazul in care presedintele ar fi suspendat, eu fiind candidat voi refuza sa preiau prerogativele, acest lucru poate fi bine facut de presedintele Camerei Deputatilor (...) ca sa nu introduc o distorsiune in cursa electorala, sa nu se considere ca beneficiez de un avantaj din functia de presedinte interimar".

"Teama de instabilitate politica nu trebuie sa inhibe reactiile sanatoase. Daca Constituia e incalcata, nu exista nicio scuza ca lucrurile sa nu fie puse in ordinea fireasca", a mai declarat Tariceanu.

Pe de alta parte, intrebat ce crede despre propunerile facute de Adrian Nastase la iesirea din inchisoare, de elaborare a unei legi a amnistiei si de organizare a alegerilor parlamentare anticipate anul viitor, Tariceanu a precizat "Mi-am declarat satisfactia ca om, ca ceteatean, pentru eliberarea lui, ma bucur ca este in libertate", dar s-a ferit sa isi expuna un punct de vedere, precizand ca sunt teme de dezbatere publica ce vor fi abordate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News