Andronescu cere sprijin pentru plata datoriilor catre constructori

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 22:56 1625 citiri

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut un apel catre autoritatile locale pentru ca acestea sa acorde un sprijin pentru acoperirea datoriei de peste un miliard de euro pe care ministerul o are fata de constructorii care au efectuat diferite lucrari la unitatile scolare din intreaga tara.

Ministrul a facut acest apel vineri, la Poiana Brasov, la inchiderea Proiectului pentru Invatamant Rural.

"Suma este imensa, circa un miliard de euro. Solutia este sa se implice si primariile, prin resursele pe care le au, pentru ca primariile sunt proprietarele de drept ale unitatilor de invatamant", a declarat ministrul.

Ecaterina Andronescu a precizat ca o mare greseala a fost facuta de Guvernul Tariceanu in 2008, cand au fost deschise multe santiere fara a exista criterii clare de deschidere a acestora.

"Sunt peste 4.300 de santiere in tot sistemul. De ce spun ca nu au existat criterii? Pentru ca intotdeauna aveam in vedere ce perspectiva de acoperire cu elevi are scoala, ce grad de uzura are, astfel incat pe masura ce avem resurse sa tinem seama si sa crestem numarul scolilor implicate", a mai spus ministrul Educatiei.

Potrivit sursei citate, totul a pornit de la existenta unor "intelegeri neoficiale" intre autoritatile locale, inclusiv inspectoratele scolare si firmele care au castigat licitatiile pentru respectivele lucrari, in spatele acestor lucrari neexistand hotarari de Guvern prin care sa fie asigurate resursele financiare pentru aceste lucrari.

O alta greseala facuta, in opinia ministrului Ecaterina Andronescu, care a generat alte dificultati financiare, este legata de de transferul unor cladiri scolare catre inspectorate, reparatiile fiind facute de acestea pentru cladiri care, de fapt, apartin patrimoniului primariilor.

Ecaterina Andronescu a prezidat vineri, in Poiana Brasov, sedinta de inchidere a Proiectului pentru Invatamant Rural, desfasurat intre 2003 si 2009, proiect finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, prin care au fost perfectionate 60.000 de cadre didactice care isi desfasoara activitatea in mediul rural.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News