Alegeri prezidentiale 2014: Scenariul in care Tariceanu vede un al treilea tur de scrutin

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 18:19 4329 citiri
Foto: Wikipedia

Calin Popescu-Tariceanu, actualul presedinte al Senatului, nu crede ca Traian Basescu va demisiona imediat dupa validarea rezultatului alegerilor prezidentiale, asa cum i-a cerut premierul Victor Ponta.

De asemenea, el a subliniat ca cererea de suspendare a actualului presedinte este in continuarea valabila, in contextul in care acesta continua sa incalce Constitutia si legile.

"Nu-mi fac o iluzie ca Basescu ar demisiona pana in ultima zi a mandatului sau. In loc sa fie un factor echidistant si neutru, el a devenit un jucator in favoarea Miscarii Populare. Aceste comportamente trebuie sanctionate, asa ca am propus sa fie suspendat. Am redactat cererea de suspendare care ramane in continuare valabila. E insuficient sa constatam comportamentul inadecvant, fara sa il sanctionam", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, pentru Romania Tv.

Presedintele Partidului Liberal Reformator (PLR) a explicat ca Traian Basescu poate fi suspendat de Parlament chiar si dupa data de 16 noiembrie, cu o luna inainte de terminarea oficiala a mandatului, insa acesta nu se arata increzator cu privire la faptul ca procedura de suspendare va fi dusa pana la capat.

"Basescu e presedinte pana la terminarea mandatului, iar noul presedinte devine in functie dupa ce depune juramantul. Cererea de suspendare este pe masa, la dispozitia tututror partidelor, eu nu am retras-o si nu o sa o retrag pentru ca e atitudinea principiala si corecta prin raportare la lege. Presedintele poate fi suspendat si dupa data de 16 noiembrie, dar e greu sa ne imaginam ca putem duce suspendarea si demiterea pana la capat pentru ca presupune organizarea unui al treilea tur de scrutin si nu putem trimite electoratul de trei ori la urne", a mai spus Tariceanu.

In plus, el a mentionat si ca, in cazul in care aceasta suspendare va avea totusi loc, nu va exista un vid al puterii politice, intrucat cazuri similare au avut loc si in tari precum Cehia, si chiar in Romania, iar "mecanismele constitutionale acopera aceste situatii".

Duminica, premierul Victor Ponta a declarat ca Traian Basescu ar sa demisioneze imediat dupa validarea rezultatului alegerilor prezidentiale, la jumatatea lunii noiembrie, cu o luna inainte de incheierea mandatului, dar si ca, dupa alegeri, Parlamentul este posibil sa voteze suspendarea presedintelui actual, pentru a-i scurta mandatul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News