ALDE a depus la Senat propriul proiect privind parteneriatul civil - nimic explicit despre adoptie

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 13:14
2243 citiri
ALDE a depus la Senat propriul proiect privind parteneriatul civil - nimic explicit despre adoptie
Foto: Arhiva Facebook/ ALDE

Doi parlamentari ALDE au inregistrat, la Senat, un proiect de lege privind parteneriatul civil, asumat de partid, act normativ care reglementeaza uniunea intre persoanele de acelasi sex si nu face o referire explicita la interzicerea sau permisiunea ca persoanele de acelasi sex sa adopte copii.

Propunerea legislativa a fost depusa pe 2 noiembrie, la cinci zile dupa ce un proiect legat de parteneriatul civil, initiat de Florin Manole deputat PSD si deputatul PNL Ovidiu Raetchi, a fost inregistrat tot la Senat. Proiectul din urma este semnat doar alesi de la PNL, UDMR, USR, nu si de ALDE.

"Este un proiect pe care am decis sa il asumam si l-au initiat cei doi colegi. Este bine sa avem o dezbatere pentru ca formula pe care am depus-o noi este foarte uzitata in toata Europa, sunt cupluri care nu doresc sa se casatoreasca, dar isi regleaza situatia printr-un parteneriat civil, mai ales cea patrimoniala", a declarat, duminica europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, despre propunerea legislativa inregistrata la Senat de parlamentarii ALDE Andrei Gerea si Ion Popa.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai a precizat ca proiectul ALDE nu este asumat de coalitia de guvernare. "Dar este foarte bine le dezbatem", a aratat aceasta.

In legatura cu proiectul de parteneriat civil inregistrat recent de parlamentari din PSD, UDMR, PNL si USR, europarlamentarul ALDE a spus ca "e foarte bine". "Nu poti sa constrangi pe cineva sa aiba aceeasi parere ca tine. Deci noi am depus un proiect, ei un proiect, cu siguranta cele doua proiecte vor fi analizate impreuna si sper sa iasa un proiect bun si acceptabil social", a explicat Nicolai.

Acesta a adaugat ca in proiect nu este prevazuta expres interdictia sau permisiunea pentru partenerii civili sa adopte copii pentru ca acest subiect trebuie clarificat, daca este nevoie, in Codul Civil si in legea adoptiei.

Vezi si Un deputat PSD subliniaza ca legea parteneriatului civil va interzice explicit adoptia doar pentru cuplurile gay

Deputatul Andrei Gerea si senatorul Ion Popa, ambii de la ALDE, au inregistrat, pe 2 noiembrie, la Senat, un proiect de lege privind parteneriatul civil.

"Parteneriatul civil reprezinta uniunea liber consimtita intre doua persoane, incheiat in conditiile legii", prevede proiectul. Astfel, notiunea de parteneriat civil este definita in proiect drept "uniunea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex prin declararea sa in fata ofiterului de stare civila in scopul organizarii vietii private comune si a gospodaririi impreuna".

De asemenea, este nevoie de intrunirea urmatoarelor conditii pentru incheierea parteneriatului civil:

  • partenerii au implinit varsta de 18 ani;
  • cel putin unul dintre parteneri este cetatean roman sau este cetatean strain sau apatrid cu resedinta in Romania de cel putin 1 an;
  • nici unul dintre parteneri nu este casatorit sau nu a incheiat un alt parteneriat civil;
  • partenerii nu sunt rude in linie dreapta, sau in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv;
  • ambii parteneri au capacitate deplina de exercitiu.

Parteneriatul civil se incheie prin consimtamant personal, liber si deplin al fiecarui partener, consemnat in scris printr-o declaratie de parteneriat in fata ofiterului de stare civila.

Actul de parteneriat se semneaza de ofiterul de stare civila si de cei doi parteneri. Parteneriatul se considera incheiat prin inmanarea certificatului de parteneriat civil de catre ofiterul de stare civila celor doi parteneri. Certificatul de parteneriat civil este actul de stare civila prin care se face dovada incheierii parteneriatului civil in Registrul de stare civila.

"Copiii nascuti in cadrul parteneriatului civil sunt considerati copii nascuti in afara casatoriei. Partenerii au obligatia de intretinere a copiilor celuilalt partener". De asemenea, la desfacerea parteneriatului civil, cei doi parteneri vor decide de comun acord situatia copiilor nascuti in timpul parteneriatului civil. Daca cei doi parteneri nu se invoiesc asupra situatiei copiilor nascuti in aceasta perioada, va hotari instanta de tutela.

Parteneriatul civil inceteaza prin decesul sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre parteneri. Parteneriatul civil se poate desface prin decizia unilaterala a unuia dintre parteneri consemnata in scris de catre ofiterul de stare civila.

Spre deosebire de propunerea legislativa a lui Florin Manole si Ovidiu Raetchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, in cazul in care parteneriatul civil este incheiat intre cetateni straini sau persoane surdomute.

"La incheierea parteneriatului civil intre cetateni straini sau intre acestia si cetateni romani, daca nu cunosc limba romana, precum si in cazul in care unul sau ambii viitori parteneri sunt surdomuti, se va folosi intrepret autorizat, incheindu-se in acest sens un proces-verbal", stipuleaza actul normativ.

Partenerii au drepturi si obligatii egale in cadrul parteneriatului civil si hotarasc de comun acord in tot ceea ce priveste parteneriatul. Partenerii isi datoreaza sprijin material si moral reciproc. Partenerii isi pastreaza numele avut inainte de incheierea parteneriatului civil.

Partenerul este asimilat sotului in urmatoarele materii: mostenirea legala sau testamentara, obligatia de intretinere, pensia de urmas si a altor drepturi in materia asigurarilor sociale, asistenta sociala, asigurarile de sanatate si drepturile pacientului, avand calitatea de co-asigurat si de apartinator, violenta domestica, justitie, regimul incompatibilitatilor si al conflictelor de interese, libera circulatie a persoanelor, obtinerea cetateniei romane.

"Cuplurile care au incheiat parteneriate civile in mod legal pe teritoriul altor state beneficiaza de recunoasterea statutului lor pe teritoriul Romaniei si de aceleasi drepturi si obligatii ca si cuplurile care au incheiat parteneriat civil in Romania. Casatoriile intre persoanele de acelasi sex legal incheiate pe teritoriul altor state beneficiaza de totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care le au cuplurile de acelasi sex care au incheiat parteneriat civil in Romania", mai prevede proiectul de lege asumat de ALDE.

Un alt proiect de lege privind parteneriatul civil, care prevede ca persoanele de acelasi sex care incheie un parteneriat civil nu vor putea adopta copii, a fost depus in Parlament pe 31 octombrie, proiectul fiind sustinut de senatori si deputati din PSD, UDMR, PNL si USR.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 17 octombrie, ca va fi luata o decizie in legatura cu sustinerea si depunerea in Parlament a proiectului de lege privind parteneriatul civil in cadrul urmatoarei sedinte a Comitetului Executiv National al partidului.

In schimb, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, spunea, pe 9 octombrie, la Parlament, ca ALDE nu vrea sa-si asume "paternitatea" proiectului de lege privind parteneriatul civil, ci doar paternitatea ideii.

Senatul este prima camera sesizata pentru acest proiect de lege, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#proiect ALDE parteneriat civil , #ALDE
Comentarii