2008, anul Loganurilor si spagii in Ministerul de Interne

Joi, 25 Decembrie 2008, ora 18:35
2349 citiri
2008, anul Loganurilor si spagii in Ministerul de Interne

Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a fost marcat in anul 2008 de mai multe scandaluri, unele avandu-l in centrul atentiei chiar pe fostul ministru Cristian David, altele, unitati intregi din subordinea institutiei, chestori cu rang de secretar de stat ori simpli politisti.

Ianuarie - Mai multi politisti romani au fost detasati in Italia

Luna ianuarie a fost luna in care crimele comise de romani in Italia au atins din nou limita suportabilitatii localnicilor, dupa ce, in noiembrie 2007, Giovanna Reggiani a fost agresata de romanul de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat, arata o retrospectiva realizata de NewsIn.

Astfel ca Inspectoratul General al Politiei Romane a detasat mai multi ofiteri in diferite zone din peninsula pentru a ajuta autoritatile de acolo.

Februarie - Ministrul Internelor se intalneste cu seful Serviciilor Secrete ale SUA

In februarie, ministrul de interne, Cristian David, s-a intalnit, cu ocazia unei vizite in SUA, cu directorul Serviciilor Secrete ale SUA, Mark Sullivan, cei doi oficiali discutand pe marginea masurilor de securitate ce vor fi luate la summitul NATO, programat in aprilie, la Bucuresti.

Spre sfarsitul lunii, fortele de ordine ce urmau a fi implicate in securitatea summitului NATO, programat sa se desfasoare la Bucuresti, in perioada 2-4 aprilie, au inceput antrenamentele.

Ministrul a discutat si despre eliminarea vizelor SUA pentru cetatenii romani, insa nimic nu s-a concretizat pana in prezent.

Martie - Uzul nejustificat sau ilegal al armelor neletale devine infractiune

Luna martie a fost acaparata de pregatirile pentru summitul NATO, astfel ca 9.000 de politisti, 8.000 de jandarmi, 1.800 politisti de frontiera, 1.600 specialisti pentru situatii de urgenta, 2.550 de lucratori din alte categorii si luptatori ai Grupului Special de Protectie si Interventie ACVILA au fost concentrati in planul pentru asigurarea securitatii Summit-ului NATO.

Tot in martie, uzul nejustificat sau ilegal al armelor neletale a fost catalogat drept infractiune, iar acum se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, conform noilor modificari propuse de MIRA si aprobate de Guvern.

Aprilie - Culoarul unic, conceput de politisti pentru summit-ul NATO, are mare succes

In prima zi a lunii aprilie, au sosit la Bucuresti primele delegatii oficiale participante la summitul NATO. Masurile de securitate au dat peste cap traficul in Capitala, insa culoarul unic, conceput de politisti, a fost apreciat la nivel international, fiind posibil ca sistemul sa fie utilizat si de autoritatile austriece in timpul viitorului summit NATO.

A doua zi, jandarmi si politistii au evacuat cateva zeci de militanti anti NATO care se aflau in zona Timpuri Noi din Bucuresti, ar fi manifestat un comportament ostil fata de fortele de ordine. Scandalul a facut inconjurul lumii, iar militantii anti-NATO, de mai multe nationalitati, au depus plangere penala impotriva fortelor de ordine.

Mai - Strategia Nationala Anticoruptie din sistemul administratiei publice

In luna mai, MIRA a trebuit sa pregatesca cele 17.304 sectii de votare si intreg procesul pentru buna desfasurare a alegerilor din 1 iunie.

De asemenea, in mai, a fost elaborata Strategia Nationala Anticoruptie din sistemul administratiei publice, care, potrivit oficialilor MIRA, identifica zonele vulnerabile la coruptie din administratie si ofera solutiile gestionarii acestor vulnerabilitati de sistem.

Transparenta, reducerea birocratiei si combaterea promovarii sau angajarilor preferentiale sunt cateva din obiectivele strategiei nationale de prevenire a coruptiei in administratia publica locala care se va derula incepand din acest an si pana in anul 2010.

Iunie - Izbucneste "Scandalul permiselor auto" de la Arges

1 iunie, ziua alegerilor. Nimic nou. Infractiuni.Contraventii. Stampile pierdute. Sectii de votare inchise din cauza unor incidente electorale. Totusi, localitatea ilfoveana Stefanesti iese din anonimat printr-o prezenta la vot nemaiintalnita.

MIRA este luat prin surprindere de vointa celor care au dorit sa-si exercite dreptul la vot, fapt ce reiese din proasta organizare a sectiilor de votare, incapabile, la momentul respectiv, sa preia votantii, si din interventiile lamentabile a fortelor pentru restabilirea ordinii publice. Alegerile in Stefanesti au fost reprogramate o saptamana mai tarziu.

13 iunie s-a dovedit una dintre cele mai prolifice zile de lupta impotriva coruptiei. Directia Generala Anticoruptie da cea mai grea lovitura Serviciului de Permise Arges. 22 de angajati ai institutiei au ajuns dupa gratii pentru ca au eliberat permise de conducere unor persoane care nu aveau dreptul.

Alti 100 de angajati ai structurilor similare din zece judete diferite sunt luati si ei in vizor, iar printre clientii politistilor argeseni se numara cetateni de etnie roma care nu stiau sa scrie si sa citeasca, politicieni, magistrati, artisti.

Pana in prezent, exista indicii ca peste 3400 de persoane ar fi obtinut ilegal permise de conducere la Pitesti. Printre acestea, manelistul Vali Vijelie, fotbalistii Cosmin Moti si Adrian Ropotan, dar si actualul primar al sectorului 4, Cristian Piedone Popescu. Chiar si 10 magistrati argeseni - 6 procurori si 4 judecatori - se numara printre persoanele care au beneficiat de ajutor din partea examinatorilor argeseni.

Iulie - Raportul Comisiei Europene apreciaza activitatile MIRA

Raportul Comisiei Europene (CE), prezentat in luna iulie, apreciaza activitatile MIRA. Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, s-a declarat multumit de referirile la domeniul sau din raportul de tara prezentat, de Comisia Europeana, dar a afirmat ca este evident ca, in ceea ce priveste MIRA, mai sunt lucruri de facut.

CE mentioneaza, la capitolul realizari, atat adoptarea Strategiei nationale anticoruptie in administratia locala, cat si eficientizarea activitatii de prevenire si combatere a coruptiei interne.

Luna iulie a adus si inundatii catastrofale in Romania, astfel ca efectivele MIRA au fost mobilizate pentru a sprijini populatia.

August - MIRA vrea sa investeasca 300 de milioane de euro pentru cumpararea a 26 de elicoptere

MIRA anunta, in luna august, ca vrea sa investeasca aproximativ 300 de milioane de euro pentru cumpararea a 26 de elicoptere. Aparatele de zbor ar urma sa intre in dotarea Inspectoratului de Aviatie, conform unui anunt de intentie.

Astfel, potrivit anuntului, valoarea estimata a bunurilor si servicilor contractate - 26 de elicoptere, piese de schimb si servicii aferente - este de 247 de milioane de euro, suma care nu include si TVA.

La sfarsitul lunii august, ministrul internelor, Cristian David, a convocat toti sefii de politie din tara, pentru a discuta despre combaterea violentei stradale si despre desfiintarea gruparilor infractionale care actioneaza in marile orase.

Decizia ministrului David a venit ca urmare a unor evenimente petrecute la Craiova, cand un lider al lumii interlope din municipiu a fost impuscat mortal, in fata blocului in care locuia, de catre un individ cu care jucase poker cu putin timp inainte, la un cazino din oras.

Septembrie - Proiect privind despagubiri pentru politistii raniti

In septembrie, MIRA a anuntat ca familiile politistilor care isi vor pierde viata in misiune vor primi pana la 20.000 de euro, potrivit unui proiect de hotarare initiat in acest sens, ministerul definitivand si proiectul prin care salariile agentilor vor creste in functie de activitatile operative.

Despagubirile privesc cazurile de ranire in timpul serviciului, dar si situatiile de invaliditate sau de deces in urma exercitarii atributiunilor de serviciu.

Octombrie - Imaginea MIRA se deterioreaza din cauza Loganurilor de 70.000 de euro fiecare

Imaginea MIRA a avut de suferit in luna octombrie, cand contractul de achizitionare a unor autoturisme destinate Inspectoratului General al Politiei Romane a fost catalogat, intr-o sedinta CSAT, de catre presedintele Traian Basescu dubios.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) ar fi cumparat autoturisme Logan pentru Politia rutiera, la pretul de 70.968 de euro fiecare. Lista tuturor tipurilor de masini pentru care IGPR a semnat contracte de cumparare a nu mai putin de 2.136 de masini cuprinde nu mai putin de 29 de modele ale unor marci diferite.

Ministrul Internelor, Cristian David, a anuntat atunci ca sesizeaza DNA privind rezultatele anchetei efectuate de Corpul de Control al Ministerului de Interne cu privire la contractul incheiat de Inspectoratul General al Politiei pentru achizitia de masini si, ulterior, a cerut conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane sa suspende contractele de achizitie de autospeciale pentru Politie.

Gheorghe Popa, seful Inspectoratului General al Politiei Romane, a declarat ca SRI, Directia Generala Anticoruptie, Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna nu au sesizat niciun fel de incalcari ale legii in contractul privind achizitiile de masini de catre MIRA si ca respectivul contract a fost preluat intr-o anumita faza. Mai mult, el a subliniat faptul ca ii este imposibil sa suspende contractul fiind pasibil de plata unor penalitati.

Ulterior, David a cerut si a primit aprobarea premierului Calin Popescu Tariceanu pentru a-l demite de la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane pe chestorul Gheorghe Popa si l-a propus in loc pe comisarul sef Gheorghi Plai. Scandalul Logan a facut ca toate achizitiile structurilor MIRA sa fie supuse verificarilor.

Tot in octombrie, David a semnat raportul de pensionare pentru Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, pe cand acesta se afla in Franta, in ciuda faptului ca formulase o cerere de prelungirea mandatului. Chestorul Abraham a aflat din presa ca solicitarea formulata de MIRA a ajuns la Presedintie.

La fel s-a intamplat si in cazul secretarului de stat chestor Nicolae Berechet, in vara, cand dosarul sau de pensionare a ajuns la Presedentie trimis tot de ministrul David.

Noiembrie - Ministrul David, atacat de fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog

Pentru luna noiembrie, pregatirile pentru organizarea alegerilor pareau singurele subiecte de interes in ceea ce priveste MIRA, insa proaspatul pensionar Pavel Abraham a declarat, intr-o emisiune televizata, ca ministrul Internelor, Cristian David, ar fi fost implicat in dosarul unui traficant olandez de droguri de mare risc, dupa ce, intr-o perchezitie efectuata la domiciului sau, politistii ar fi gasit LSD, amfetamina si cocaina.

Potrivit lui Abraham, la locuinta lui David ar fi fost gasite, in urma unei perchezitiei care a avut loc in anul 1995, cantitati importante de droguri de mare risc.

Fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) a mai povestit ca, la acea vreme, David se numea Cristian Troaca, el schimbandu-si numele in 2001, odata cu prima casatorie.

In replica, ministrul David a spus, intr-o interventie telefonica la acelasi post de televiziune, ca nu isi mai aminteste cu exactitate ce a scris in acele declaratii si ca a fost audiat in calitate de martor in dosarul despre care vorbeste Abraham. In plus, David a afirmat ca locuinta in care au fost gasite drogurile nu era a lui, ci a prietenei sale si ca era inchiriata partenerului sau olandez.

In ultima zi a lunii, au avut loc alegerile parlamentare. Au fost inregistrate 341 de incidente electorale, mai mult de jumatate dintre acestea - 197 de cazuri - avand loc in mediul urban.

Decembrie - Se schimba carma Ministerului

Forfota formarii noului guvern a tinut Ministerul Internelor si Reformei Administrative intr-un con de umbra pana in data de 23 decembrie, cand a devenit Ministerul Internelor si Administratiei, iar noul ministru, Gabriel Oprea, a preluat mandatul de la Cristian David.

Oprea i-a felicitat pe cei doi ministri dinaintea sa, respectiv Vasile Blaga si Cristian David, pentru ce au facut in timpul mandatului, declarand, printre altele, ca legile din Romania sunt bune, doar ca nu sunt respectate.

Noul ministru al Internelor a mai declarat ca va continua reforma in administratie si va combate coruptia din sectoarele vulnerabile. Acesta a spus ca, pentru asigurarea sigurantei si ordinii publice, trebuie ca Politia sa recapete respectul cetatenilor.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#MIRA scandaluri, #MIRA Logan permise , #stiri Calin Popescu Tariceanu