Incendiile forestiere și de vegetație pândesc România. Decizia luată de ministrul Mediului

Luni, 09 August 2021, ora 22:53
2666 citiri
Incendiile forestiere și de vegetație pândesc România. Decizia luată de ministrul Mediului
627 de incendii de pădure au avut loc în 2020 FOTO Facebook/ Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a solicitat luni, 9 august, autorităţilor responsabile, să ia măsuri ferme pentru prevenirea incendiilor forestiere şi pentru pregătirea tehnică, dacă acest fenomen se va răspândi.

Sursa citată subliniază că, deşi România se află pe lista statelor cu risc scăzut de producere a incendiilor de pădure potrivit EFFIS - European Forest Fire Information System solicitarea a fost făcută având în vedere situaţia meteorologică din prezent şi prognozele pentru perioada următoare.

"Cu toate că suntem într-o regiune cu risc scăzut de incendii forestiere, tendinţa pe care am văzut-o în ultimii ani este îngrijorătoare. Anul trecut, de exemplu, am avut 627 de incendii forestiere, Mult peste media ultimilor 30 de ani. Chiar dacă vorbim despre 512 hectare afectare, adică 0,08% din totalul de 6,592 milioane de hectare de fond forestier câte are România, tendinţa de creştere e una clară şi direct proporţională cu efectele schimbărilor climatice.

Însă pagubele nu se traduc numai în hectare de pădure. Incendiile degajă cantităţi mari de CO2 în atmosferă, iar norii de fum afectează calitatea aerului pentru comunităţile din zonă. În plus, multe dintre aceste incendii se produc în arii protejate - în situri Natura 2000 sau în parcuri naţionale şi naturale - unde ele pot afecta habitate şi ecosisteme întregi. Iar pagubele produse mediului se traduc, în final, în costuri financiare şi de sănătate pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru generaţiile tinere", a explicat ministrul Barna Tanczos.

Sute de incendii în 2020

Conform datelor MMAP, din totalul de 627 de incendii de pădure în 2020, 487 s-au produs din cauza incendierilor intenţionate de pajişti, păşuni sau mirişti, înainte de intrarea în vegetaţie sau la ieşirea din vegetaţie, în zilele fără precipitaţii. Aceste arderi sunt scăpate de sub control din cauza intensificărilor locale de vânt, iar autorii incendierilor sunt, de cele mai multe ori, neidentificaţi.

Astfel, ministrul le-a solicitat, luni, responsabililor din MMAP, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi ocoalele silvice private să intensifice activitatea de patrulare în fondul forestier pentru identificarea unor eventuale focare sau surse de foc. În plus, responsabilii trebuie să se asigure că fiecare ocol silvic dispune de echipamente şi material pentru intervenţii în cazuri de urgenţă. De asemenea, solicitarea va fi transmisă şi responsabililor locali din teritoriu, prin intermediul prefecturilor.

"Le-am cerut tuturor oamenilor noştri din teren - personal silvic de la Romsilva sau de la ocoalele private, rangerii din administraţiile parcurilor, inspectorii din Garda Forestieră - toţi trebuie să fie atenţi în această perioadă, mai ales în privinţa incendierilor intenţionate de pajişti sau mirişti, care sunt şi ilegale. În acelaşi timp, facem apel la populaţie să acţioneze cu responsabilitate şi să evite orice activitate cu foc deschis în sau lângă pădure şi să raporteze la 112 orice foc deschis surprins în fondul forestier", a precizat Barna Tanczos.

O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
#incendiu, #incendii padure, #paduri Romania, #incendiu vegetatie , #Stiri Tanczos Barna