Cum a ajuns scandalul meciului de hochei să provoace tensiuni în coaliția de guvernare. Jigniri și cereri de demisie

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 22:10
7263 citiri
Cum a ajuns scandalul meciului de hochei să provoace tensiuni în coaliția de guvernare. Jigniri și cereri de demisie
Ministrul Mediului Tánczos Barna se află în mijlocul unui scandal FOTO Facebook / Tánczos Barna

PSD și PNL alimentează în ultimele zile scandalul meciului de hochei în care a fost implicat ministrul UDMR am Mediului Tanczos Barna. Atât social-democrații cât și liberalii, dar și mai mulți membri din AUR par că fac front comun și cer demisia ministrului.

Firul evenimentelor

Weekendul trecut, ministrul Mediului Tanczos Barna a mers în Slovenia la un meci de hochei al naţionalei României, care juca împotriva Ungariei. Oficialul a stat într-o zonă a sălii unde se regăseau îndeosebi suporteri maghiari. Acesta a exclus faptul că a stat în tribuna destinată supoerterilor maghiari și a explicat că în jurul său existau și fani români.

„Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna şi Braşov care ar fi vrut să asiste la o performanţă istorică. Din păcate, nu a fost să fie. Pe mulţi dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Ştiu că şi-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică. În legătură cu informaţiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câţiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcaţi în tricoul echipei naţionale”, a explicat Tanczos.

Ulterior, pe 9 mai, deputatul AUR Dan Tănasă a publicat o fotografie în care ministrul era surprins în tribună și îmbrăcat cu un tricoul al echipei HC Csikszereda Miercurea Ciuc. Tănasă a considerat că gestul ministrului este o „insultă la adresa națiunii române” și i-a cerut demisia de onoare.

„Gestul lui Tánczos Barna reprezintă o insultă la adresa națiunii române. O insultă inacceptabilă care nu ar fi fost posibilă fără acordul PSD și PNL, formațiuni politice care au fost și sunt slugile UDMR și ale Ungariei”, a afirmat deputatul AUR.

Scandalul s-a încins după ce un site de sport a publicat un clip video în care susține că jucătorii echipei românești ar fi cântat, înainte de meci, imnul Ținutului Secuiesc”. Informațiile au fost apoi demontate atât de către președintele Federației Române de Hochei, Alexandru Hălăucă, dar și de către comentatorii sportivi prezenți la fața locului, care au explicat că la finalul meciului se cântă imnul echipei câștigătoare. La final, România a pierdut partida.

PSD și PNL au ieșit la atac

Primul care a ieșit la atac a fost prim-vicepreședintele PSD și ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu, care a cerut Federaţiei Române de Hochei şi Ministerului Sportului să aplice cele mai dure sancţiuni pentru presupusa cântare a imnului Ţinutului Secuiesc.

„Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. (...) Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!”, a transmis Grindeanu.

Atacurile din partea social-democraților au continuat, iar deputatul PSD de Dâmbovita Radu Popa a spus despre Tánczos Barna că dacă nu era ministru, rămânea să „tragă de coadă cele 105 vaci” pe care le are la Sâncrăieni.

„Este un AFRONT inacceptabil faţă de tricolorul românesc şi faţă de România care l-a făcut ministru pe acest băiet de pe coclaurii Harghitei, care altfel ar fi rămas să tragă de coadă cele 105 vaci din rasa Limousine pe care le are la ferma lui din Sâncrăieni. Iar cine nu respectă România nu are ce căuta să jure pe Biblie, să fie înalt demnitar al statului român şi nici să joace pentru una dintre selecţionatele româneşti”, a transmis deputatul.

Asaltul PSD a continuat cu Daniel Ghiță, cel care i-a cerut demisia ministrului într-un mesaj pe Facebook, acuzându-l printre altele, de „trădare”.

„Această atitudine de trădare a simbolurilor naționale ale României, cu atât mai mult în această perioadă extrem de nesigură, mă determină să pun astfel de întrebări: Oare ce jocuri face domnul Barna Tanczos? Câtă încredere poate avea România într-un ministru care nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale?”, a susținut Ghiță.

Reacții au venit și din partea liberalilor iar unii dintre ei s-au alăturat celor din PSD și au cerut executarea ministrului. Vicepreședintele PNL Satu Mare Adrian Cozma i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să-l demită „de urgență” pe Tanczos Barna pentru sfidarea faţă de simbolurilor româneşti.

„Este incalificabil gestul de duminică și măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme și imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcția de ministru. Simbolurile țării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile țării, nu poate face parte din Guvernul României!”, a notat Cozma.

UDMR face scut în jurul lui Tanczos

În apărarea ministrului Mediului au venit mai mulți lideri UDMR. Printre ei și liderul maghiarilor din Camera Deputaților, Csoma Botond, care a declarat că i se pare îngrijorător modul în care unii lideri politici se concentrează pe „această temă falsă„

„Jucătorii nu pot fi traşi la răspundere nici de federaţie, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunităţii majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a precizat Csoma Botond.

La rândul său, ministrul sportului Eduard Novak a explicat că hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României și a concluzionat că „acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Pararea sociologilor

Conform sociologului Gelu Duminica, politicienii români au dat dovadă de imaturitate în acest scandal și că astfel de evenimente nu fac decât să deturneze atenția de la alte chestiuni mai importante.

„Sigur, ar fi fost bine să nu se întâmple asta, însă agitatori există din toate părțile.

Răspunsul unei părți a politicienilor români este atât de imatur încât mă întreb dacă înțeleg, cu adevărat, ce s-a întâmplat....Cât despre gașca lui Simion și AUR, știe cineva care este poziția lor față de Rusia acestor zile? Sau ce s-a mai întâmplat după mega-scandalul de la Valea Uzului?

Astfel de evenimente nu folosesc nimănui, excepție celor ce doresc să deturneze atenția de la marele agresor din est. Numai că reprezentații statului român trebuie să acționeze mult mai matur decât au făcut-o”, a explicat sociologul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Tanczos Barna, #scandal coalitie, #coalitie de guvernare, #UDMR, #imnul tinutului secuiesc, #PSD, #demisie , #criza coalitie
Comentarii
I
ionteleaga
rank 1
alesul neamului batausul ghita a mai invatat un cuvint