Ambasadoarea SUA, despre tancurile Abrams vândute României: ”Descurajează agresiunea și apără granițele”

Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 13:46
3291 citiri
Ambasadoarea SUA, despre tancurile Abrams vândute României: ”Descurajează agresiunea și apără granițele”
Tancuri Abrams FOTO Hepta

Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, afirmă că tancurile Abrams pe care SUA le vinde României demonstrează "puterea şi vitalitatea" relaţiei bilaterale şi vor oferi ţării noastre o platformă modernă, fiabilă pentru descurajarea agresiunii şi apărarea graniţelor.

Într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES, Ambasada SUA anunţă vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă M1A2 SEPv3, ca parte a unui pachet important de echipamente militare şi servicii.

"Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătăţită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecţie, supravieţuire, letalitate şi capacitate a reţelei de comunicaţii sporite. Tancurile sunt aceeaşi variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite şi vor creşte interoperabilitatea României cu SUA şi aliaţii din NATO, în special pe flancul estic al alianţei", precizează sursa citată.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat standardul înalt al cooperării în domeniul securităţii între Statele Unite şi România şi a reafirmat angajamentul SUA faţă de suvernitatea şi integritatea teritorială a României. Ea a subliniat, de asemenea, valoarea pe care Statele Unite o acordă parteneriatului strategic şi prieteniei cu România, care se bazează pe valori şi interese comune, se mai arată în comunicat.

"Această tranzacţie demonstrează puterea şi vitalitatea relaţiei noastre bilaterale, precum şi dedicarea noastră reciprocă faţă de stabilitatea şi securitatea regională", a mai spus ambasadoarea Kavalec. Ea a adăugat că tancurile M1A2 Abrams "vor oferi României o platformă modernă şi fiabilă, pentru a descuraja agresiunea şi pentru a-şi apăra graniţele. Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO şi vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient".

Potrivit sursei amintite, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite, vânzarea tancurilor Abrams a fost notificată Congresului SUA cu un cost total estimat al programului de 2,53 miliarde de dolari, dar valoarea reală a acordului este semnificativ mai mică. Acordul iniţial este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari). Vânzarea este supusă aprobării de către Congresul SUA, precum şi finalizării negocierilor contractuale.

Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#tancuri Abrams Romania, #tancuri Abrams armata SUA, #razboi Ucraina , #armata