SUA ar urma să trimită tancuri Abrams în Ucraina. Anunţul ar putea veni chiar săptămâna aceasta (presă)

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 17:59
3004 citiri
SUA ar urma să trimită tancuri Abrams în Ucraina. Anunţul ar putea veni chiar săptămâna aceasta (presă)
Tanc Abrams FOTO Bussines Insider

Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut săptămâna aceasta, scrie, marţi, pe surse, The Wall Street Journal, care precizează că Preşedinţia americană a refuzat să comenteze.

Anunţul ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai largă cu Germania, prin care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea mai multor tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni. Acest compromis ar rezolva un dezacord transatlantic cu privire la tancuri care ameninţa să deschidă o falie în rândul aliaţilor, pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului său an.

Schimbarea poziţiei SUA vine în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc la 17 ianuarie între preşedintele Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza tancurile Abrams, deşi Pentagonul nu este de acord. Un oficial german de rang înalt a declarat pentru WSJ că această problemă a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington şi Berlin, timp de mai bine de o săptămână, şi că părea să fie pe cale de rezolvare.

Oficialii militari americani au susţinut public că tancurile Abrams necesită un volum substanţial de instruire şi sprijin logistic şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru acest moment al conflictului.

Această decizie vine la mai puţin de o săptămână de la întâlnirea unor oficiali din domeniul apărării din peste 50 de ţări şi organizaţii la baza Ramstein din Germania, atunci când SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Germania să permită altor state să trimită tancurile Leopard de fabricaţie germană.

Deşi anterior Pentagonul a exclus furnizarea de tancuri M1 Abrams Ucrainei, spunând că acestea sunt prea complicate pentru ucraineni pentru a le întreţine şi opera, oficialii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au fost mai deschişi la idee, pentru a ieşi din blocajul diplomatic cu Germania, scrie The Wall Street Journal.

Unii congremeni democraţi apropiaţi de Casa Albă, precum senatorul Chris Coons din Delaware, au cerut, de asemenea, să fie furnizate câteva trancuri Abrams, menţionează publicaţia americană.

Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
#tanc abrams, #SUA, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina