Turist luat de valuri în Halkidiki, găsit în viață după 20 de ore. Tânărul a plutit pe o minge pierdută de copii: "Noaptea a fost cumplită"

Marti, 12 Iulie 2022, ora 11:45
47127 citiri
Turist luat de valuri în Halkidiki, găsit în viață după 20 de ore. Tânărul a plutit pe o minge pierdută de copii: "Noaptea a fost cumplită"
Tânărul salvat după 20 de ore și mingea pe care a găsit-o în mare FOTO Thestival.gr

Presa din Grecia relatează cazul a trei turiști luați de valuri în dimineața zilei de sâmbătă, 9 iulie, pe o plajă din regiunea Halkidiki.

Evenimentul dramatic s-a petrecut pe plaja Miti din capul Possidi, în partea estică a brațului Kassandra.

Doi dintre cei trei tineri originari din Macedonia de Nord au fost găsiți și salvați, în mod miraculos.

Unul dintre ei povestește: "Am ieșit să înot împreună cu prietenii mei, într-un loc care în acel moment nu avea nicio problemă, nici valuri mari, nici vânt puternic. Totuși, în două minute, fără să ne dăm seama, scena meteo s-a schimbat radical", spune Vasil Brezovski, tânărul de 25 de ani salvat în prima fază, pentru cotidianul grec Estival.

"Ne-am pierdut atenția pentru câteva minute, în timp ce încercam să răzbim spre țărm. Dar asta a fost suficient pentru ca vremea să se schimbe și apa să ne târască adânc în larg", mai povestește tânărul.

"Am încercat să rămân calm și să stau la suprafața apei. Lângă mine era celălalt prieten al meu, pe al treilea nu l-am mai văzut deloc. Dintr-o dată, l-am pierdut și pe el din vedere, în câteva secunde s-a întâmplat", spune el.

Spre norocul lui, un surfer s-a apropiat de locul unde se afla. Nu l-a putut ajuta, dar i-a spus să aștepte că va chema ajutor în curând. Într-adevăr, surferul a alertat Garda de Coastă și le-a spus locația exactă a lui Vasil, motiv pentru care a fost salvat.

Supraviețuire miraculoasă

Al doilea turist macedonean a fost găsit după 20 ore, la aproximativ 30 de kilometri de locul în care a dispărut. Tânărul în vârstă de 30 de ani a fost văzut de echipajul unui cargo, care primise alertă în privința dispariției celor trei, și luat la bord.

Bărbatul a supraviețuit în mare măsură datorită unei mingi de handbal, parțial dezumflate, care fusese pierdută de niște copii. Primul telefon la serviciile de urgență a fost dat sâmbătă, 9 iulie, la ora 16.13, pentru a anunța dispariția celor trei.

Tânărul a fost găsit și luat la bordul vasului abia duminică, 10 iulie, în jurul orei 12.00. Bărbatul de 30 de ani povestește de pe patul spitalului din Salonic experiența supraviețuirii:

"A fost cel mai rău pe care ți-l poți imagina. Noaptea a fost cumplită. Vântul a fost mai puternic, era mai frig și curentul era mai puternic. A trebuit să-mi golesc mintea pentru că dacă mă gândeam la prietenii dispăruți mi-ar fi crescut bătăile inimii și asta ar fi înrăutățit situația. A trebuit să rămân calm.

Am găsit mingea duminică, până atunci nu aveam nimic. Mingea era foarte mică și pe jumătate umflată, dar a fost mai bine decât nimic.

Cu siguranță m-a ajutat că am găsit mingea, dar ceea ce mi-a salvat cu adevărat viața au fost echipele de salvare și le mulțumesc din suflet.

Aventura mea literalmente nu s-a încheiat niciodată. Tortura valurilor poate fi încă văzută pe corpul meu, care tocmai se prăbușește încet din cauza efortului minuțios pe care l-am făcut cu mușchii pentru a rezista. Cantitatea nesfârșită de apă sărată pe care am băut-o în mare și deshidratarea pe care am suferit-o mi-au făcut extrem de rău.

Dar există și factorul psihologic în toată această aventură, care de fapt este mai rău, de aceea nu mă gândesc atât de mult la durere și la toate astea", a povestit Ivan pentru presa din Grecia.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#tanar salvat halkidiki, #valuri mari grecia, #inecati grecia , #Grecia