Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri

Luni, 29 August 2022, ora 07:23
8474 citiri
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri
Scena Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creştin ortodox în 29 august, zi în care Biserica a rânduit Post.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului propovăduia în pustia Iordanului pocăinţa sinceră şi mărturisirea păcatelor. "Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei" (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând şi consfinţind curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide şi pregăteşte calea Mântuitorului: "Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor" (Matei 3;2).

Cu acest fel de botez a fost botezat de către Ioan şi Iisus Hristos, nu pentru că avea nevoie de pocăinţă, ci pentru a "împlinii toată dreptatea" (Matei, 3, 15), adică pentru a asuma până la capăt condiţia umană.

Sfântul Ioan vestea totodată că "Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc" (Matei 3;11). El mărturisea că Acela este Mesia cel profeţit de toţi prorocii Legii Vechi, Iisus Hristos Domnul.

Când Sfântul Proroc Ioan propovăduia pocăinţa, Galileea era condusă de Irod Antipa, care era căsătorit cu fiica emirului Arabiei. Dar a îndepărtat-o pe aceasta şi s-a căsătorit cu soţia fratelui său Filip, Irodiada. Legătura se pare că dura încă de când fratele său, Filip, era în viaţa, făcându-se Irod "ca un răpitor desfrânat şi amestecător de sânge" (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ioan confruntat cu imoralitatea regelui nu s-a sfiit să-l înfrunte, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău. Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod dorea să îl suprime, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el şi soţia fratelui său. Temându-se însă de tulburarea pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulţumeşte să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetăţile lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi demnitari. După ce se ameţesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Crima aceasta a fost urmată de un şir de încercări pentru Irod. A pierdut conducerea regatului, fiind trimis în surghiun, în Spania, împreună cu Irodiada şi fiica acesteia.

În cele din urmă au avut un sfârşit năprasnic, mai întâi Salomeea a fost decapitată prin strângerea gheţii în jurul capului, când a încercat să traverseze un râu îngheţat care s-a rupt. Capul i-a fost adus lui Irod şi Irodiadei, aşa cum odată se adusese capul Mergătorului Înainte; dar nu tăiat de sabie, ci de gheaţă.

Tradiții și obiceiuri legate de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Atât oamenii de la sate, cât și cei de la orașe respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, scrie site-ul stirileprotv.ro.

Pe vremuri, oamenii de la sate respectau o datină, potrivit căreia, pe 29 august, trebuia să înceapă un post aspru, care ținea aproximativ două săptămâni, până la Ziua Crucii (14 septembrie).

În prezent, potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Tăierii Sfântului Ioan Botezătorul este bine să se țină post, o dată pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului i-a cerut Salomeei să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capului Sfântului Ioan Botezătorul și ]n al doilea rând pentru a semăna cu Sfântul Ioan care a dus o viață cumpătată.

Tot de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se spune că nu este bine să se folosească cuțitul, totul se rupe cu mână.

De asemenea, nu este bine să mâncăm varză.

În tradiția populară se spune că de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să mâncăm fructe și legume care au forma rotundă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum sunt marcate relațiile de ani buni dintre România și Germania ”în vremurile de astăzi, cu războaie” şi tensiuni
Cum sunt marcate relațiile de ani buni dintre România și Germania ”în vremurile de astăzi, cu războaie” şi tensiuni
România sărbătoreşte pe 21 aprilie, începând din acest an, Ziua Prieteniei dintre România şi Republica Federală Germania. Legea 79/2004 privind instituirea acestei aniversări a fost...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#taierea capului sfantului ioan, #sarbatoare, #sarbatoare religioasa, #traditii , #sarbatoare