Un tablou celebru este atârnat greșit, cu susul în jos, de 75 de ani. Deși au descoperit eroarea, experții au decis să-l lase așa VIDEO

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 18:05
7635 citiri
Un tablou celebru este atârnat greșit, cu susul în jos, de 75 de ani. Deși au descoperit eroarea, experții au decis să-l lase așa VIDEO
Tabloul va fi expus în continuare greșit, pentru a nu se deteriora FOTO The Guardian

Un istoric de artă a descoperit că tabloul ”New York City 1” (1941), al artistului abstract olandez Piet Mondrian, a fost agățat cu capul în jos în diferite muzee de când a fost expus pentru prima dată, relatează scrie artnews.com.

Înainte de vernisajul „Mondrian. Evolution”, o expoziţie Piet Mondrian la Muzeul Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K20 din Germania, curatoarea Susanne Meyer-Büser a anunţat că cea mai importantă lucrare a expoziţiei, „New York City 1” (1941), a fost afişată cu susul în jos de când a fost văzută pentru prima dată în public, în urmă cu 75 de ani.

Primul indiciu că pictura, o versiune cu bandă adezivă a lucrării „New York” (care este expusă cu partea dreaptă în sus la Centrul Pompidou din Paris), a fost atârnată incorect a fost o fotografie din atelierul artistului făcută în 1944, la scurt timp după s-a stins din viaţă, a spus curatoarea la conferinţa de presă. În fotografie, „New York City 1” poate fi văzut pe un şevalet cu dungi galbene, albastre şi negre bine grupate în partea de sus.

„S-ar putea ca orientarea prezentată în fotografie să fie cea pe care Mondrian şi-a propus-o?” a întrebat curatoarea. Potrivit lui Meyer-Büser, imaginea a fost prezentată pentru prima dată la Muzeul de Artă Modernă din New York în 1945. Şi acolo, gruparea groasă de dungi a fost arătată în partea de jos a lucrării, nu în partea de sus. „A fost o coincidenţă, a fost o neglijenţă?”, a spus ea, adăugând că poate a fost răsturnat în timp ce era despachetat la MoMA acum peste 75 de ani.

Meyer-Büser pretinde că are dovezi în plus faţă de fotografia făcută în studioul lui Mondrian. Ea crede că artistul ar fi lucrat de sus în jos, punând cu grijă fâşiile de bandă adezivă una peste alta, împletindu-le într-un mod specific, o reuşită care ar fi mult mai dificilă dacă ar fi lucrat de jos în sus.

Mai mult, în ceea ce este în prezent partea de sus a imaginii, banda este ruptă dur şi nu ajunge la marginea pânzei - un alt semn că Mondrian probabil a lucrat de sus în jos.

În ciuda tuturor dovezilor care arată că lucrarea este afișată în prezent cu susul în jos, tabloul va fi expus așa cum a stat timp de 75 de ani în noua expoziție Mondrian.

„Benzile adezive sunt deja extrem de fragile și atârnă de un fir de păr”, a spus Meyer-Büser. „Dacă ar fi să-l întorci acum, gravitația l-ar distruge. Inversarea face parte din povestea lucrării.”

Nu a fost singura dată când MoMA a afişat o lucrare în mod greşit. În 1961, în timpul expoziţiei cu lucrări ale lui Henri Matisse, un agent de bursă a observat că „La Bateau” era atârnată cu susul în jos. Nici personalul muzeului, cei 116.000 de vizitatori, nici fiul artistului Pierre nu şi-au dat seama de greşeală.

Pictorul Piet Mondrian (1872-1944) este cunoscut drept creatorul unor compoziţii geometrice stricte din punct de vedere formal, cu linii alb-negru şi câmpuri de culoare în roşu, galben şi albastru. Cu toate acestea, faptul că, în primele decenii ale carierei sale, artistul olandez s-a concentrat în primul rând pe peisaje şi alte motive reprezentative şi le-a pus deseori în scenă cu un colorit surprinzător, este mai puţin cunoscut publicului larg.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen va prezenta, până în februarie 2023, traseul artistic al lui Mondrian, de la picturile naturaliste timpurii până la lucrările abstracte târzii şi va urmări legăturile formale care există între picturile sale create de-a lungul a cinci decenii.

Încă de la începutul carierei artistice, Mondrian a fost preocupat de căutarea unui limbaj pictural care să exprime universalul, cea mai profundă esenţă a tot ceea ce există. Pentru Mondrian, a face vizibilă această dimensiune spirituală invizibilă a fost posibilă prin echilibrul perfect al tuturor elementelor picturale, lucru pe care l-a realizat în cele din urmă la începutul anilor 1920 cu lucrările sale neo-plasticiste şi a continuat să se dezvolte până în 1943. Expoziţia, care este dedicată în primul rând picturilor timpurii, dezvăluie modul în care dezvoltarea lui Mondrian a progresat pas cu pas şi s-a apropiat treptat de scopul de a reprezenta absolutul.

În ciuda descoperirii recente privind ”New York City 1”, tabloul va continua să fie afișat greșit pentru a evita deteriorarea acesteia. Experții au avertizat că, dacă ar fi agățat acum invers, s-ar putea dezintegra.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#tablou abstract, #pictor olandez, #Piet Mondrian, #expunere gresita, #istoric arta , #stiri cultura