Soluții de consum și de producție sustenabilă pe care merită să le adoptăm în 2024

Advertorial
Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 18:28
4448 citiri
Soluții de consum și de producție sustenabilă pe care merită să le adoptăm în 2024
FOTO: shutterstock.com

Știai că fiecare om poate contribui în mod activ la reducerea emisiilor de carbon, la reciclare și la folosirea inteligentă a resurselor? Chiar dacă sunt destule efecte secundare neplăcute ale poluării și risipei resurselor, lucrurile încă se pot îndrepta. În continuare, îți vom prezenta câteva soluții de consum și de producție sustenabilă, pe care merită să le adoptăm în 2024.

Reducerea emisiilor de carbon

Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, în ultimii ani există tot mai multe schimbări climatice cauzate în special de creșterea poluării. „Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice și precipitațiile extreme sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme.”

Pentru a putea diminua efectele, marile companii încep deja să investească în tehnologii sau strategii de sustenabilitate. Astfel de inițiative confirmă tendințele și nevoile de sustenabilitate, la nivel global. Pentru a te putea alinia la acestea, fie că ești antreprenor, fie că ești angajat, ai le îndemână o serie întreagă de acțiuni și alegeri pe care le poți face. Pentru a reduce amprenta de carbon, una dintre cauzele poluării, poți lua următoarele măsuri:

  • Optează pentru mijloace de transport durabile, cum ar fi bicicleta, mersul pe jos sau utilizarea transportului public;
  • Alege pentru locuința ta becuri LED, termostate programabile și aparate electrocasnice cu eficiență energetică înaltă;
  • Reciclează cât mai mult posibil.

Alege ambalaje durabile, biodegradabile

Acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru companii, dar și pentru persoanele fizice. Ambalajele durabile, care pot fi reutilizate, sau cele biodegradabile, care nu dăunează mediului, au o amprentă de carbon mică, în comparație cu ambalajele tradiționale. Chiar dacă pare un gest mic, dacă fiecare om ar alege cât de des posibil astfel de ambalaje, rezultatele nu ar întârzia să apară.

Implementează sisteme de reciclare acasă și la birou

Pentru ca reciclarea să fie eficientă, este necesar să fie prezentă în toate mediile: acasă, în centre comerciale, în spații de birouri, în instituții publice și așa mai departe. Chiar dacă observi că în mediile în care ești nu se pune atât de mult accent pe reciclare, poți lua tu inițiativa în ceea ce privește schimbarea. Cum poți face acest lucru? Înțelege regulile de reciclare locale și informează-ți familia, prietenii sau angajații despre acestea. Asigură-te că ai containere separate pentru diferite tipuri de deșeuri: hârtie, carton, plastic, sticlă și metal. Verifică apoi dacă regulile de reciclare se respectă și dacă pot fi eficientizate, simplificate.

În plus, angajații apreciază companiile implicate în protecția mediului. Un studiu realizat în anul trecut de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, arăta că pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate.

Minimizează risipa alimentară

Nu în ultimul rând, minimizează risipa alimentară. Probabil ai auzit de multe ori acest lucru, însă nu știai exact cum se poate realiza. Cel mai bun mod este să cumperi exact cât ai nevoie pentru o săptămână sau pentru o anumită zi. Cum poți face acest lucru? În primul rând fă o listă cu lucrurile necesare și evită să mergi la cumpărături atunci când îți este foame, ești agitat sau stresat. În cazul în care ai cumpărat deja anumite alimente și crezi că nu le poți consuma până la data lor de expirare, le poți dona unei persoane care are nevoie de ele.

Așadar, este din ce în ce mai clar că 2024 este anul în care toți oamenii pot contribui la bunăstarea planetei.

TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#sustenabilitate, #consum, #solutii consum , #stiri afaceri