Copii de grădiniță trimiși în ”online” la primul caz de COVID-19 depistat în grupa lor. DSP: ”Sunt considerați contacți direcți”

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 06:12
3515 citiri
Copii de grădiniță trimiși în ”online” la primul caz de COVID-19 depistat în grupa lor. DSP: ”Sunt considerați contacți direcți”
Copilul învață online FOTO: Unsplash.com

Conform noilor prevederi privind pandemia, activitatea în clase se suspendă dacă sunt confirmate trei cazuri pozitive în decurs de 7 zile. Însă dacă vorbim despre grădinițe, grupele pot intra în online la un singur caz testat pozitiv.

Însă nu este vorba despre o suspendare în totalitate a cursurilor. Ci doar cei care au fost contacți direcți ai copilului intră în carantină.

DSP: ”Copiii nu poartă mască la grădiniță. Sunt considerați contacți direcți”

”Doar ancheta epidemiologică poate să decidă dacă se suspendă activitatea unei clase. DSP nu suspendă activitatea unei grupe la un caz pozitiv”, a explicat Dr. Oana Nicolescu, directorul DSP București pentru Ziare.com.

”Grupa respectivă nu mai este funcțională pentru că toți care au fost prezenți în ziua respectivă sunt considerați contacți direcți. Copiii nu poartă mască la grădiniță și nu sunt vaccinați. În schimb, cei care au lipsit în perioada în care copilul respectivă a fost confirmat pozitiv la COVID-19 pot veni la grădiniță și își pot continua activitatea alături de doamna educatoare.

Pentru că dacă a purtat mască, este vaccinat și nu a luat copilul în brațe, educatorul nu este considerat contact direct. Și au fost cazuri în care copiii care nu au fost la grădiniță când copilul a fost confirmat pozitiv au venit în continuare fizic la ore iar ceilalți au stat în carantină 10 zile.

La trei cazuri confirmate se suspendă activitatea”, a mai precizat directorul DSP București.

La școală, la primul caz confirmat, intră în carantină doar contacții lui direcți

Șefa Direcției de Sănătate Publică București a explicat că în cazul elevilor de școală, situația stă diferit. ”De exemplu, într-o școală, pentru că elevii poartă masca, păstrează distanța socială, nu sunt identificați toți ca fiind contacți direcți. Dar dacă cel pozitiv spune că a mers undeva sau a făcut diverse activități împreună cu colegul de bancă sau alți câțiva copii, doar aceia sunt identificați ca fiind contacți direcți.

Pentru următorul, dacă este testat pozitiv se face altă anchetă epidemiologică. Iar dacă este și un al treilea confirmat pozitiv la clasa respectivă se suspendă activitatea.

Dar și la școală există posibilitatea ca toată clasa să intre în carantină la primul caz pozitiv dacă au fost cu toții la o petrecere, de exemplu, cu cel infectat. Chiar dacă sunt vaccinați, vor sta acasă cinci zile.

Este foarte important de precizat că doar ancheta epidemiologică poate să evidențieze acest lucru”, a mai explicat dr. Oana Nicolescu.

Ce spune legislația referitoare la suspendarea orelor pentru cazuri pozitive la elevi și preșcolari

Conform ordinului comun ME/MS 5338/2.015/2021 cu modificările și completările ulterioare:

La articolul 6, punctul (1) este stipulat faptul că, la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/ grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare a confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/ clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.

(2) La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor claselor, se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ pentru o perioadă de 10 zile. Măsura suspendării la nivelul întregii unități de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/ CMBSU, la propunerea conducerii unității de la învățământ/ instituției conexe cu avizul ISJ/ ISMB și al DSP/ DSPMB.

(3) În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2.

(4) Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cum se face carantinarea elevilor și preșcolarilor considerați contacți direcți ai unui caz pozitiv

Conform art.6, punctul (5), din acest ordin comun arată că elevii și preșcolarii care au interacționat cu cel confirmat pozitiv vor fi carantinați astfel:

  • 10 zile cei care nu sunt vaccinați anti-COVID cu schemă completă sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile

  • 5 zile, cei vaccinați anti-COVID pentru care au tecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv în ultimele 180 de zile.

Precizările Inspectoratului Școlar București privind suspendarea cursurilor

Și Inspectoratul Școlar București a transmis directorilor de școli și grădinițe o informare cu precizări pentru aplicarea ordinului comun.

”Suspendarea activității clasei sau grupei se dispune la apariția a 3 cazuri confirmate prin test PCR/antigen rapid într-un interval de 7 zile consecutive, prin decizia Consiliului de Administrație al unității, cu informarea Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

În situația confirmării unui caz pozitiv într-o grupa de preșcolari, nu se suspendă activitatea cu prezența fizică a grupei, Direcția de Sănătate Publică stabilind contacții direcți și măsurile de carantinare ce se impun în conformitate cu prevederile ordinului comun ME/MS nr. 5338/2015 cu modificările și completările ulterioare și metodologiei INSP.

Preșcolarii care nu au fost identificați de către DSP drept contacți direcți vor continua activitatea cu prezență fizică”, potrivit documentului.

Informarea a fost postată pe pagina de Facebook a președintelui Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#suspendare cursuri caz pozitiv, #soala online, #carantina contacti directi, #scoala online, #carantina copii gradinita , #stiri invatamant