Ce sunt șuruburile metrice și la ce se folosesc

Advertorial
Marti, 29 August 2023, ora 15:15
4998 citiri
Ce sunt șuruburile metrice și la ce se folosesc
FOTO: shutterstock.com

Dacă ai fost vreodată într-un magazin de bricolaj sau ai căutat piese de asamblare pentru proiectele tale DIY, probabil ai fost întâmpinat de o varietate copleșitoare de șuruburi, printre care se regăseau și cele metrice. Ce sunt acestea, cum se diferențiază de celelalte tipuri de șuruburi și la ce se folosesc, îți vom arăta în acest articol.

Ce sunt și cum arată șuruburile metrice

Șuruburile metrice sau cu filet metric reprezintă unul dintre cele mai răspândite tipuri de fileturi utilizate la nivel global pentru asamblarea diferitelor componente. Pentru măsurarea dimensiunilor acestui tip de șuruburi se folosește sistemul metric. Sunt fabricate conform standardelor internaționale, care specifică dimensiunea, forma, toleranțele și proprietățile mecanice ale acestora.

Un șurub metric este denumit cu litera M urmată de diametrul său nominal, adică exterior, în milimetri. De exemplu, un șurub M6 are diametrul nominal extern de 6 mm și se va potrivi într-o gaură forată cu un burghiu pentru filetare cu același diametru. Indicatorul M este urmat de semnul înmulțirii și pasul filetului, exprimat în milimetri, astfel: M6x1.25. Pasul filetului reprezintă distanța constantă dintre fiecare filet consecutiv.

Filetele acestor șuruburi metrice sunt de forma unui V simetric, cu un unghi de 60 de grade între laturile filetului. Acest profil de filet a fost proiectat pentru a asigura o forță de strângere egală pe întreaga lungime a șurubului. Acest aspect este foarte important în aplicațiile în care se dorește o fixare sigură și strânsă.

Cum recunoști un șurub metric

Deoarece există și șuruburi cu filete diferite de cele metrice, se poate dovedi util să poți distinge între ele. Un alt filet frecvent întâlnit, în special în Marea Britanie, SUA și Canada, este UN (Unified). Profilul acestuia este, ca și în cazul celui metric, tot de 60 de grade, dar dimensiunile sunt în inch.

Pentru a identifica tipul de filet va trebui să:

  • măsori diametrul filetului cu un micrometru;
  • numeri crestele filetului care încap într-un inch;
  • măsori distanța, în mm, dintre două creste consecutive, folosind o leră pentru filete.

Compară apoi valorile obținute cu cele dintr-un tabel de filete, pentru a identifica tipul de filet.

La ce se folosesc șuruburile metrice

În piață, șuruburile și piulițele metrice sunt prevalente în comparație cu cele imperiale. Unul dintre principalele motive pentru adoptarea lor pe scară largă este faptul că sunt disponibile într-o varietate mai mare de dimensiuni, pași de filet și opțiuni de rezistență și durabilitate. Indiferent de cerințele specifice, există, probabil, un șurub metric conceput pentru a susține o anumită greutate, a preveni scurgerile sau a rezista la temperaturi ridicate.

În general, elementele de fixare metrice au o precizie superioară și oferă o gamă mai largă de dimensiuni comparativ cu cele standard, deoarece sunt bazate pe sistemul metric, care utilizează diviziuni mai precise. Acest aspect constituie un avantaj esențial în aplicații în care precizia este crucială, precum în industria aerospațială sau în echipamentele medicale.

Fiind standardizate, șuruburile metrice sunt utilizate în proiecte care implică asamblarea cu piulițe, datorită compatibilității și interșanjabilității lor. Astfel, utilizarea unui singur set de chei pentru strângerea și slăbirea acestora face procesul de lucru mai eficient și mai ușor, în special în industria auto.

Șuruburile metrice reprezintă o alegere potrivită pentru proiectele de asamblare care necesită precizie, rezistență și standardizare. Indiferent de domeniul în care sunt utilizate, aceste elemente de fixare contribuie la realizarea unor montaje sigure și durabile.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#suruburi, #suruburi metrice, #constructii , #proiecte constructii