Reacția Jandarmeriei la protestul suporterilor de la începutul derby-ului Rapid - Farul. ”Pe durata meciurilor anterioare au fost găsite materiale pirotehnice în exces”

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 13:25
1239 citiri
Reacția Jandarmeriei la protestul suporterilor de la începutul derby-ului Rapid - Farul. ”Pe durata meciurilor anterioare au fost găsite materiale pirotehnice în exces”
Suporterii au arătat buletinele FOTO: Facebook/ Giuleștenii

Jandarmeria a transmis că măsurile de control al accesului în stadioanele de fotbal sunt legale, iar întețirea acestora vine după ce au fost găsite cantități mari de materiale pirotehnice la meciurile recente.

Miercuri, 9 noiembrie, fanii rapidişti şi-au exprimat nemulţumirea faţă de incidentele de la meciul cu FCSB din Superligă.

Astfel, Galeria Rapidului a pus în scenă un protest în timpul meciului. Fotbaliștii s-au alăturat demersului și au refuzat jocul preț de câteva zeci de secunde după fluierul de start al arbitrului.

Suporterii din peluza giuleșteană nu au fost de acord cu modul în care Jandarmeria a încercat să îi legitimeze. Forțele de ordine i-au pozat cu buletinele lângă față și au declanșat o mișcare de protest în rândul suporterilor astfel că și-au afişat buletinele de identitate la începutul partidei, „ca să arătăm că suntem cetățeni ai acestei țări și posesori de buletine”.

De asemenea, în minutul 10 al meciului, fanii au strigat “Libertate pentru suporteri”.

”Cu referire la ultimele articole din mass-media, în care sunt exprimate diferite opinii legate de măsurile de control al accesului în arenele sportive de fotbal, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:

Regulile de acces au fost stabilite strict în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare și au constat în efectuarea controlului corporal preventiv, respectiv prezentarea documentelor de acces și a celor de identitate premergător pătrunderii în baza sportivă.

Sub un alt aspect, trebuie reținut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces și au avut loc acțiuni de tulburare a ordinii publice, situații care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forțele de ordine pentru desfășurarea jocului sportiv în condiții de deplină siguranță și cu protecția tuturor participanților.

De asemenea, reamintim faptul că înaintea debutului a două meciuri de fotbal anterioare, pe timpul controlului specific al arenei sportive, au fost depistate mari cantități de materiale pirotehnice ascunse în stadion, ceea ce ne indica intenția grupurilor de suporteri de a comite fapte antisociale prin folosirea acestora. Subliniem faptul că astfel de acțiuni generează riscuri deosebite de vătămare corporală a suporterilor și a forțelor de ordine”, a transmis Jandarmeria.

Ce spune legea privind controalele la meciuri

Jandarmii au făcut trimitere la prevederile Legii nr. 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare:

Art. 27

(1) În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exercițiul autorității publice.

(2) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi și obligații:

b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregătește să săvârșească o faptă ce constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat;

(3) În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații:

c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase.

De asemenea, pentru reiterarea obligațiilor spectatorilor, facem trimitere către prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare:

Art. 18

(2) La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate.

Art. 20

Spectatorilor le este interzis:

f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;

g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine.

Măsuri de control mai stricte la meciuri cu grad ridicat de risc

Aceste măsuri preventive au fost dispuse în scopul prevenirii și combaterii violenței în sport, respectiv pentru siguranța tuturor participanților la manifestările sportive, fiind absolut necesare pentru preîntâmpinarea escaladării comportamentului agresiv și antisocial al unor grupuri de suporteri manifestat la ultimele meciuri de fotbal, mai arată Jandarmeria Capitalei.

”Mai menționăm faptul că aceste măsuri de securitate au fost anunțate de către Jandarmeria Capitalei premergător fiecărei partide de fotbal, fiind de altfel impuse tuturor grupurilor de suporteri constituite.

În final, subliniem faptul că astfel de măsuri de verificare și control au fost luate în contextul mai multor partide de fotbal catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc și desfășurate in ultima vreme, sens în care reamintim pe cele dintre echipele reprezentative ale României și Bosniei Herțegovina, FCSB-UTA Arad, FC Rapid București -FC Farul Constanta, FC Rapid București - CFR Cluj, CSA Steaua București-ASC Oțelul Galați, FCSB-FC Rapid București, FC Dinamo București-OSK Sepsi”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#suporteri Rapid, #masuri de ordine meci, #control meci, #Stadionul Giulesti, #meci Rapid Farul , #jandarmi