5 suplimente nutritive pentru creșterea masei musculare

Advertorial
Marti, 11 Octombrie 2022, ora 15:56
4927 citiri
5 suplimente nutritive pentru creșterea masei musculare
FOTO: shutterstock.com

Cei care lucrează cu greutăți au un obiectiv de antrenament foarte bine conturat: creșterea în masă musculară. Aceasta se obține în timp, cu multă răbdare și efort, clădite în jurul a trei elemente esențiale: eficienta exercițiilor, caracteristicile genetice ale sportivului și dieta sa.

Raportându-ne astăzi strict la regimul alimentar asociat creșterii în masa musculară, vom analiza punctual cele mai importante suplimente nutritive, ce permit rezultate vizibile, în acest sens. Te invităm să descoperi ABC-ul acestei liste de produse și beneficiile pe care le oferă:

1. Creatina

Creatina este o moleculă produsă în mod natural de organism, însă administrarea unor suplimente pe baza acestui compus organic poate crește nivelul de creatină musculară cu până la 40% peste nivelul obținut organic. De asemenea, există numeroase studii care arată că forța musculară este determinată și de un aport optim al creatinei în organism.

Creatina mai poate ajuta și la majorarea nivelului de apă din țesutul muscular, ce ajută celulele să emită mai ușor semnale de creștere. Totodată, stimulează producția hormonului insulinic IGF-1 de creștere și, conform anumitor cercetări, această moleculă ar putea avea un rol în reducerea procesului prin care se descompun proteinele în mușchi.

2. Proteinele

Un nivel optim al proteinelor este esențial pentru creșterea masei musculare, însă doar dacă este asimilat un procent mai mare decât cel supus descompunerii naturale în organism. Cele mai populare suplimente proteice sunt zerul, cazeina și proteinele din soia. Alte suplimente conțin proteine izolate din ouă, carne de vită, pui sau alte surse.

Unele studii arată că aportul de proteine este mai important decât cel de carbohidrați, din punct de vedere al creșterii în masă musculară. Însă există și cercetări care arată că un aport al suplimentelor proteice nu stimulează creșterea musculară, daca persoana respectivă asimilează deja proteinele din surse alimentare.

Așadar, suplimentele pe bază de proteine pot genera cele mai bune rezultate în cazul celor care nu asimilează un procent optim al acestora, în urma meselor consumate.

3. Gainerele

Sunt suplimente ce asigura o sursă importantă de calorii, pentru creșterea în masă musculară. Acestea sunt în special recomandate celor care nu reușesc să își dezvolte musculatura, în ciuda unui program de antrenamente bine pus la punct și a unui număr de calorii optim. Motivul are, de obicei, legătura cu anumite caracteristici genetice ale sportivului.

Weight gainerele pot conține chiar și peste 1.000 calorii / porție, acestea provenind în special din carbohidrați (aproximativ 80%) și proteine (aproximativ 20%), compuși organici vitali pentru dezvoltarea grupelor de mușchi lucrate în timpul seriilor de repetări.

Din cauza procentului ridicat de carbohidrați, consumul acestor suplimente nutritive favorizează creșterea depunerilor de grăsime. De aceea, sunt mult mai recomandate pentru sportivii cu niveluri ale grăsimii corporale reduse, care se confruntă cu probleme de creștere musculară.

4. Beta-alanina

Beta-alanina este un aminoacid care contribuie la reducerea oboselii și poate stimula rezistența în fața efortului. Rezultatele unui studiu au arătat că adăugarea în meniu a unui supliment pe bază de beta-alanină, pe un interval de timp de șase săptămâni, a determinat o creștere a masei corporale slabe cu aproximativ 0.45 kg, comparativ cu un produs placebo.

Deși sunt necesare și alte cercetări, privind legătura dintre aportul de beta-alanină și creșterea masei musculare, studii realizate până în prezent indică faptul că acest supliment poate contribui la acest proces, atunci când sportivul urmează un program de exerciții fizice.

5. Aminoacizii BCCA

Aminoacizii BCCA (eng. Branched-chain amino acids) includ trei compuși individuali: leucina, izoleucina și valina. Se regăsesc în majoritatea surselor de proteine, în special, în cele de origine animală: carnea de pasăre, ouăle, produsele lactate, carne de pește, vita.

Însă acești compuși organici, cunoscuși și sub denumirea de aminoacizi cu lanț ramificat, pot fi asimilați de organism și sub formă de suplimente nutritive, fiind extrem de importanți pentru creșterea masei musculare (reprezentând aproximativ 15% din aminoacizii localizați la nivelul mușchilor). Conform anumitor studii, sunt eficienți și în reducerea pierderilor de masă.

Vezi produsele disponibile online în magazinul de suplimente nutritive pentru gym-stack.ro! Aceste produse trebuie administrate doar în baza indicațiilor medicale.

Suplimentele nutritive nu înlocuiesc un regim alimentar sănătos și echilibrat, iar efectele pot să difere de la o persoana la alta.

Dacă apar efecte adverse, în urma consumului acestor produse pentru creșterea masei musculare, se recomandă întreruperea administrării și programarea pentru un consult la cabinetul medicului specialist.

REFERINTE:

Tinsley, Grant. “The 6 Best Supplements to Gain Muscle.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/supplements-for-muscle-gain. Published July 16, 2017. Accessed October 6, 2022

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#suplimente alimentare, #suplimente, #suplimente nutritive , #stiri sanatate