Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

Sambata, 25 Martie 2023, ora 01:46
27230 citiri
Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante
Joe Biden nu le-a invitat pe Turcia și Ungaria la Summitul pentru Democrație 2023 FOTO / FP

Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin.

Administrația Biden invită la această importantă reuniune internațională aproximativ 120 de țări, forumul fiind una dintre inițiativele distincte de politică externă ale președintelui american, potrivit Foreign Policy.

Summitul Democrației 2023 condus de SUA este menit să susțină democrațiile din întreaga lume și să stopeze ascensiunea țărilor autocrate, precum China și Rusia.

Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO

Respingerea a doi aliați NATO, confirmată de trei oficiali americani, reflectă o îngrijorare crescândă cu privire la gradul de revenire democratică în Turcia și Ungaria, chiar dacă Washingtonul se bazează pe ambele state pentru a sprijini strategia Occidentului împotriva Rusiei în timpul războiului din Ucraina și are nevoie de ambele să aprobe cererile Finlandei și ale Suediei de a adera la NATO ca aliați cu drepturi depline.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a consolidat puterea și a demontat elemente ale democrației țării, dar se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum pentru guvernarea sa de 20 de ani cu viitoarele alegeri din mai.

Ungaria, sub conducerea prim-ministrul Viktor Orban, s-a înstrăinat de Uniunea Europeană și NATO prin propria sa revenire democratică și pentru legăturile strânse ale lui Orban cu Rusia, chiar și în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Guvernul lui Orban, la rândul său, a respins în mod constant criticile din partea Washingtonului și a vecinilor săi UE cu privire la acuzațiile de retragere, chiar dacă blochează un flux constant de inițiative la nivelul UE privind ajutorul pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.

Noi țări invitate la Summitul Democrației 2023

Următorul Summit pentru Democrație, programat între 28 și 30 martie 2023, implică un amestec de evenimente cu prezență fizică și virtuale la Washington și patru țări partenere — Costa Rica, Coreea de Sud, Țările de Jos și Zambia — sub patronajul președintelui SUA Joe Biden și în jur de 20 dintre cei mai înalți oficiali ai săi din administrație vor participa.

„Există o divizare fundamentală în acest moment între liderii care își duc țările într-o direcție mai represivă, închisă și mai autoritară față de cei care merg într-o direcție mai deschisă și mai incluzivă”, Thomas Perriello, director executiv al biroului din SUA al Open Society Foundations și fost congresman democrat.

El a spus că summitul, dacă este desfășurat corect, poate ajuta să servească drept „contrapondere” pentru ascensiunea autocrațiilor, precum și să ajute democrațiile mature și emergente.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

„Când vine vorba atât de Turcia, cât și de Ungaria, ne angajăm să ne consolidăm în continuare relațiile cu ambele țări. Ambele sunt aliați importanți ai NATO și lucrăm împreună la multe chestiuni de interes reciproc”, a adăugat oficialul.

Acesta este al doilea Summit pentru Democrație organizat de administrație. Primul a fost la sfârșitul anului 2021, în decembrie. Nici Turcia și Ungaria nu au primit o invitație pentru primul summit, ceea ce a determinat Ungaria la acea vreme să blocheze UE să își asume un rol comun în cadrul summit-ului.

Summitul pentru Democrație din 2023 va invita aceleași țări, cu opt completări (noi invitați), potrivit oficialilor familiarizați cu problema: Honduras, Coasta de Fildeș, Gambia, Mauritania, Mozambic, Tanzania, Bosnia și Herțegovina și Liechtenstein.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
#summitul pentru democratie, #summit SUA UE, #Joe Biden, #Biden, #Turcia, #Ungaria, #NATO Turcia Rusia, #SUA Rusia , #Statele Unite