Scindare în rândul aliaților înainte de summitul de la Vilnius. Franța blochează deschiderea biroului NATO în Japonia

Sambata, 08 Iulie 2023, ora 15:10
6052 citiri
Scindare în rândul aliaților înainte de summitul de la Vilnius. Franța blochează deschiderea biroului NATO în Japonia
Președintele Franței FOTO / Facebook Emmanuel Macron

Franța nu sprijină ideea extinderii prezenței NATO în Asia, ceea ce duce la o scindare a alianței vestice înainte de summitul de săptămâna viitoare. Acest lucru este raportat de Politico.

De luni de zile, oficialii NATO au discutat despre planurile de a deschide un birou în Japonia, care ar fi primul avanpost al aliaților în regiune, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Occident și China.

Summitul anual de săptămâna viitoare al liderilor NATO din Lituania, care va avea loc pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a fost planificat ca un moment pentru a face progrese asupra planului.

Dar președintele francez Emmanuel Macron insistă că expansiunea geografică ar putea face ca sfera alianței să se îndepărteze prea mult de focalizarea sa inițială în Atlanticul de Nord.

"Nu susținem în principiu acest lucru. În ceea ce privește biroul, autoritățile japoneze înseși ne-au informat că nu sunt foarte atașați de el", a declarat vineri, 7 iulie, un reprezentant al Palatului Elysée.

„NATO este Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, a spus el, adăugând că articolele 5 și 6, care stau la baza alianței, sunt „geografice”.

Șeful NATO susține biroul de la Tokyo

Planul NATO de a deschide primul său birou în Asia vine pe fondul îngrijorării sporite cu privire la comportamentul agresiv al Chinei în jurul Taiwanului și al forțelor americane din regiune. La fel ca Franța, și China se opune ideii.

"Am văzut că NATO încearcă să avanseze spre est în această regiune, amestecându-se în afacerile regionale și incitând la confruntarea blocurilor. Majoritatea țărilor din Asia se opun apariției blocurilor militare în regiune. Ele nu salută expansiunea NATO în Asia", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Wang Wenbin.

În timp ce alți aliați NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noul birou, trei diplomați europeni familiarizați cu negocierile în curs spun că cea mai puternică opoziție vine din Franța.

De ani de zile, Macron s-a opus concentrării sporite a NATO asupra Chinei. În 2021, el a spus că aliații „nu trebuie să-și confunde obiectivele”.

"NATO este o organizație militară, problema relațiilor noastre cu China nu este doar o problemă militară. NATO este o organizație care se referă la Atlanticul de Nord, iar China are prea puțin de-a face cu Atlanticul de Nord", a spus Macron.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, promovează, pe de altă parte, aprofundarea legăturilor cu aliații din Asia-Pacific. Liderii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande vor lua parte la summitul Alianței de la Vilnius săptămâna viitoare.

"Nu trebuie să facem aceeași greșeală cu China și alte regimuri autoritare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa se poate întâmpla mâine în Asia", a spus Stoltenberg în februarie. Comentariul său a fost perceput ca făcând paralele între Ucraina și Taiwan.

Anterior s-a spus că NATO discută cu Japonia posibilitatea de a-și deschide biroul la Tokyo . Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că anul trecut statele Alianței au convenit că blocul ar trebui să extindă cooperarea cu partenerii săi din regiunea Indo-Pacific - Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud.

Şeful Ministerului de Externe japonez, Yoshimasa Hayashi, a explicat că se discută despre deschiderea biroului NATO la Tokyo pentru că lumea a devenit mai instabilă după agresiunea Federaţiei Ruse. El a spus că nu intenționează să trimită un mesaj „oricărei țări specifice”, ci a indicat China drept „cea mai mare provocare a Japoniei”. China a reacționat furioasă la zvonurile despre posibila deschidere a unui birou al Alianței la Tokyo.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Eroarea făcută de prințul Paul al României de a ajuns pe mâna poliției. Șansele să fie adus în țară din Malta, după ce francezii au refuzat predarea sa
Eroarea făcută de prințul Paul al României de a ajuns pe mâna poliției. Șansele să fie adus în țară din Malta, după ce francezii au refuzat predarea sa
Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost găsit în Malta. Potrivit surselor, era într-un resort, în...
#summit, #NATO, #Vilnius, #Franta, #birou nato, #Japonia, #tokyo , #NATO