Summit-ul de la Sibiu - moment istoric pentru Romania, decizii cruciale pentru UE

Joi, 09 Mai 2019, ora 07:41
8487 citiri
Summit-ul de la Sibiu - moment istoric pentru Romania, decizii cruciale pentru UE
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Sefii statelor si guvernelor UE si liderii PPE, precum si Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani si Angela Merkel, participa joi la Summit-ul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana, eveniment la care sunt asteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Liderii PPE se vor reuni joi, de la ora 10:00, la Summit-ul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu, urmand ca ulterior presedintele Klaus Iohannis sa aiba declaratii de presa comune cu presedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum si cu presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban.

Incepand cu ora 11:45 sefii statelor si guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, precum si premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primaria Sibiu, unde se desfasoara Summit-ul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.

Reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va incepe la 12:30, in Sala Atrium, din Primaria Sibiu.

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 in Piata Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmand ca la 15.30 sa inceapa a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

Presedintele Klaus Iohannis are programata, incepand cu ora 18:00, o conferinta de presa comuna cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, in agenda lui Iohannis figureaza o intalnire cu reprezentantii Forumului Democrat al Germanilor din Romania, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Se va propune modificarea Tratatului de la Lisabona

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anuntat ca va propune la summit-ul Consiliului European de la Sibiu reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledand pentru introducerea unor reglementari europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Sebastian Kurz a exprimat preocupare in legatura cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar in zona euro. "Atunci cand Comisia Europeana reactioneaza ridicand din umeri, mai mult sau mai putin, in legatura cu gradul de indatorare al Frantei sau Italiei, Europa are o problema. Aceste lucruri trebuie sa se schimbe", afirma Sebastian Kurz intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt.

Liderul de la Viena a pledat si pentru masuri suplimentare pentru protejarea climei. "Lupta impotriva incalzirii climatice poate fi castigata doar impreuna. In acest sens, sunt necesare masuri stricte la nivel mondial si european", a adaugat Sebastian Kurz.

"In Europa, avem nevoie de ordine si de o intelegere sanatoasa intre oameni. Regulile pe care noi insine le-am creat in Europa trebuie respectate. Oricand s-au incalcat regulile in trecut a fost haos. Exact in acest fel este afectata moneda euro de datoriile prea mari ale unor tari. Dubiile referitoare la normele statului de drept si democratiei afecteaza fundamentul european", a subliniat Sebastian Kurz, cerand si respectarea Reglementarilor Dublin in materie de imigratie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat anterior ca isi doreste ca dupa summit-ul din 9 mai liderii europeni sa aiba "o declaratie foarte optimista in prag de alegeri europene", care spera sa se numeasca "Declaratia de la Sibiu".

Principalul subiect al discutiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategica a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu aceasta ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocarile actuale cu care se confrunta Uniunea si la prioritatile actiunii la nivel european pentru urmatorii ani.

Totodata, liderii UE 27 urmeaza sa adopte o declaratie cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#summit Sibiu program, #summit Sibiu decizii cruciale UE , #Klaus Iohannis