Ce vor discuta liderii G7 la Castelul Elmau în Bavaria. Zelenski, invitat să intervină cu propuneri privind sancționarea Rusiei VIDEO

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 13:25
2523 citiri
Ce vor discuta liderii G7 la Castelul Elmau în Bavaria. Zelenski, invitat să intervină cu propuneri privind sancționarea Rusiei VIDEO
Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz FOTO Twitter

Liderii statelor G7 se reunesc la Castelul Elmau, în munţii din sudul Germaniei, începând de duminică, pentru a discuta diverse subiecte, de la Războiul rus din Ucraina la securitatea alimentară şi lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Liderii marilor puteri, inclusiv preşedintele american Joe Biden, se întâlnesc, începând de la ora ora 10.00 GMT (13.00, ora României), în Alpii bavarezi, într-un summit anual al clubului Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.

Mii de poliţişt sunt mobilizaţi pentru a securiza reuniunea, prevăzută până marţi, într-un complex de lux.

Sâmbătă, la aproximativ 100 de kilometri distanţă, mii de manifestanţi au defilat, fără vreun incident notabil, pe străzile Munchenului, cerând o acţiune mai fermă în lupta împotriva încălzirii globale.

O continuare a susţinerii Ucrainei, unde ofensiva rusă a intrat în a cincea lună, urmează să se afle în centrul acestui summit, iar apoi la sumitul NATO, de două zile, la Madrid, începând de la 28 iunie.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz, gazda summitului G7, a sublinat săptămâna aceasta că susţinerea Ucrainei va cere ”perseverenţă”, pentru că ”suntem încă departe” de negocieri de pace între Kiev şi Moscova.

Războiul din Ucraina ar putea să dureze ”ani de zlle”, a avertizat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Preşedintele ucranean Volodimir Zelenski, care urmează să intervină luni prin videoconferinţă, va cere din nou să primească armament greu, după ce ruşii tocmai au cucerit Sievierodoneţkul, în Donbas (est).

”CREŞTEREA PRESIUNII ASUPRA RUSIEI”

Joe Biden vrea să le demonstreze aliaţilor săi că a ţine piept Rusiei şi a înfrunta China sunt obiective complementare şi nu opuse, potrvit lui John Kirby, coordonatorul comunicării Casei Albe în probleme strategice.

Summitul G7 urmează să conducă la ”o serie de propuneri concrete în vederea creşterii presiunii asupra Rusiei şi arătării susţinerii noastre colective a Ucrainei”, dă asigurări un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

El nu detaliază aceste măsuri, în contextul în care mai multe rânduri de sancţiuni au fost deja impuse de Occident regimului lui Vladimir Putin.

Premierul britanic Boris Johnson a îndemnat cu o zi înainte de summit liderii G7 ”să nu abandoneze Ucraina”, a avertizat împotriva oricărei ”oboseli” în susţinerea Kievului şi a anunţat un ajutor economic suplimentar.

Casa Albă respinge orice ”oboseală” a Occidentului.

”Nu am văzut fracturi şi nici fisuri” în cadrul NATO, i-a replicat John Kirby lui Bojo.

ECONOMIA MONDIALĂ

Scăderi drastice ale livrărilor de gaze naturale ale Moscovei, menite - acuză Occidentul - să declanşeze o criză energetică în Europa înaintea uneiierni care se aunţă tensionată, urmează să se afle pe agenda discuţiilor duminică.

Liderii G7 îşi încep reuniunea cu o sesiune dedicată economiei mondiale, pradă a unei inflaţii galopante, legată de creşterea preţului energiei şi mărfurilor alimentare.

Participarea la G7 a Indoneziei, Indiei, Senegalului, Africii de Sud şi Argentinei - economii emergente extrem de expuse riscului unor penurii alimentare şi crizei climatice - vizează să forjeze răspunsuri comune acestor provocări.

Actorii luptei împotriva modificărilor climatice aşteaptă, la rândul lor, de la G7 progrese concrete, inclusiv ”planificarea” eliminării complete a energiei fosile.

Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și...
Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Artileria, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană Patriot sunt tipurile de arme de care are cea mai mare nevoie armata ucraineană. La șase luni după ce a blocat propunerea...
#summit G7, #Volodimir Zelenski, #sanctiuni Rusia, #razboi Ucraina , #stiri internationale