A început Summitul B9: președinții statelor NATO de pe Flancul Estic participă la reuniune. Ce a declarat președintele Poloniei

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 16:02 2086 citiri
Klaus Iohannis și președintele Poloniei Andrzej Duda i-au primit la Cotroceni pe participanţii la Summitul B9 FOTO: Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9.

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a declarat că recenta sa vizită în Ucraina a fost "una dintre cele mai dure experienţe" din viaţa lui.

"Suntem într-un moment deosebit. Ucraina luptă cu invadatorii ruşi de patru luni, NATO îşi finalizează pregătirile pentru Summitul de la Madrid", a declarat preşedintele Poloniei.

Andrzej Duda a mulţumit preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, pentru sprijinul transmis pentru Summitul B9.

"Vizita mea în Ucraina a fost una dintre cele mai dure experienţe din viaţa mea. Amintirile îmi vor rămâne pentru totdeauna. Opoziţia faţă de bestialitatea agresorilor ruşi, mila pentru victimele lor, faptul că vedem capitole, care credeam că s-au închis pentru totdeauna, că se redeschid, încercarea de a crea o ordine pe bază de cooperare n-a avut niciun fel de rezultat, pentru că Rusia nu a încetat să se gândească la proiectele sale de dezvoltare imperială, expansiune teritorială, schimbarea echilibrului de puteri şi a sferelor de influenţă. Se vorbeşte despre ruski mir (pacea rusă - n.r.)", a mărturisit preşedintele Poloniei.

Sunt prezenţi la Bucureşti preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei.

Preşedinţii Cehiei şi Slovaciei vor avea intervenţii online.

Tot online va participa la summit şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precizează Administraţia Prezidenţială.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News