Concluziile Summitului B9 de la București privind securitatea flancului estic al NATO. Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Alianță VIDEO

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 19:38 5524 citiri
Klaus Iohannis a transmis că România susține aderarea Suediei şi Finlandei la NATO FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 10 iunie, la finalul Summit-ului B9 de la Bucureşti, că este necesar ca Alianţa să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său.

Șeful statului a subliniat că regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru securitatea NATO.

Bucureşti 9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în aceste momente, în care ne confruntăm la graniţa Alianţei cu un conflict deschis, care generează pierderi de vieţi omeneşti şi propagă insecuritate în regiune şi în tot spaţiul euro-atlantic”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a arătat că B9 este un cadru esenţial pentru coagularea şi proiectarea unor poziţii comune privind securitatea flancului estic şi cea euroatlantică.

”Astăzi, ne-am concentrat pe ceea ce trebuie să facem pentru a asigura şi livra în mod concret securitate pentru cetăţenii noştri, în această realitate fundamental schimbată. Am avut un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi privind răspunsul aliat. (..) Dialogul de astăzi a evidenţiat o dată în plus angajamentul nostru ferm de a contribui la realizărilor obiectivelor NATO”, a spus şeful statului în cadrul declaraţiei.

El a arătat că apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina principală a NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie.

”Este necesar ca Alianţa să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său, din teritoriul aliat. Rezultatul pe care îl urmărim este o prezenţă NATO consolidată pe flancul estic, uitară şi robustă, în special la Marea Neagră, cea mai expusă ameninţărilor Rusiei”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru securitatea NATO, iar viitoarele măsuri de descurajare trebuie să analizeze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei”.

Potrivit şefului statului, un alt subiect al summit-ului l-au reprezentat consecinţele pe plan economic ale războiului, accentul fiind pus pe a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean.

Klaus Iohannis a mai afirmat că România a depus eforturi susţinute pentru a sprijini Ucraina.

”Am exprimat susţinerea României pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă”, a mai spus preşedintele, arătând că va întări apărarea în cadrul NATO.

Klaus Iohannis a adăugat că se va continua cooperarea pentru consilidarea NATO pe termen lung.

La finalul summitului, a fost adoptată o declaraţie comună care reflectă poziţia statelor, a mai anunţat preşedintele României.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News