Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Miercuri, 28 August 2013, ora 12:25
6585 citiri
Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice
Foto: Arhiva

Ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani reprezinta o povara mult prea grea pentru femeile din Romania, apreciaza vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, care acuza Guvernul USL ca ia masuri haotice si nu creeaza locuri de munca pentru tineri, in randul carora somajul a ajuns la 24%.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Ministerul Muncii a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor incepand cu anul 2015, astfel incat femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

"In primul rand, este suprinzatoare decizia doamnei Mariana Campeanu pe aceasta tema. Sa ne amintim ca in anul 2010, cand a fost promovata legea 263, doamna Mariana Campeanu a fost principalul critic al acestei legi si unul dintre punctele criticate era egalizarea varstelor de pensionare intre femei si barbati.

Chiar daca legea a trecut de Parlament si a fost trimisa catre domnul presedinte in aceasta forma, dumnealui a retrimis-o catre Parlament, tocmai pentru a se rediscuta acest articol. Atunci am acceptat, noi cei care sustineam guvernul, sa mergem pe varste de pensionare diferite, la 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati, lucru care a fost acceptat si de partenerii internationali. Vreau sa subliniez lucrul acesta. Si FMI si CE si BM au acceptat. Nu a fost impusa egalizarea varstei de pensionare", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

O fractura de logica

Pe de alta parte, fostul ministru al Muncii a explicat ca discutia despre cresterea varstei de pensionare are loc pentru ca este nevoie de o sustinere a fondurilor de pensii.

"Intr-adevar, este o problema la nivel european, dar acest lucru este sustinut doar daca va creste numarul de contributori. Cresterea numarului de contributori inseamna crearea locurilor de munca noi.

Or, incapacitatea Guvernului USL de a crea locuri de munca noi a fost dovedita intr-un an si ceva de guvernare. Nu sunt capabili nici sa mentina locurile de munca existente. Uitati-va cate disponibilizari sunt fara a se crea alternative oamenilor care sunt disponibilizati si din sistemul de stat si din sistemul privat.

Deci este o fractura de logica sa incerci sa ii mentii pe cei care sunt angajati pana la 65 de ani, si femeile si barbatii, fara sa te preocupe cresterea numarului de contributori", a mai subliniat fostul ministru al Muncii.

S-au inchis toate portitele de scapare

Pe de alta parte, Sulfina Barbu a reamintit ca in baza legii 263 au fost inchise toate acele portite prin care exista posibilitatea ca pensionarii sa iasa la varste foarte mici, in special in cazul pensiilor de invaliditate.

"Criteriile au fost schimbate si am facut verificari. Amintesc ca in scurtul meu mandat de la Ministerul Muncii au fost descoperiti oameni care nu aveau dreptul sa beneficieze de pensie de invaliditate sau aveau grade de invaliditate mai grave decat afectiunile suferite.

Deci, in primul rand s-a inchis aceasta portita. In al doilea rand, au fost eliminate toate sistemele de pensionare speciale. Erau vreo 80 de acte normative in acest domeniu si stim bine ca se putea iesi la pensie, din diverse sisteme, foarte repede si cu 80% din salariu pe ultima luna sau cu 80% din veniturile pe ultimul an - un lucru pagubos pentru sistemul de pensii.

Toate aceste lucruri au fost corectate, asa cum era necesar, si vad ca doamna Campeanu astazi nu mai are nicio critica la legea 263. Dimpotriva, vine si creste varsta de pensionare pentru femei de la 63 de ani la 65 de ani", a mai declarat vicepresedintele PDL.

Somajul in randul tinerilor e de 24%

Intrebata ce ar trebui sa faca ministrul Campeanu, Sulfina Barbu a raspuns: "Impreuna cu colegii de guvern, sa creeze noi locuri de munca, in mod special pentru tineri, pentru ca avem somajul de 24% in randul tinerilor si nu vad niciun efort pentru absorbtia celor 400 de milioane de euro de la UE pe care ii avem la dispozitie pentru acest capitol".

"Daca respecta legea 263, undeva in anul 2020-2022, prin cresterea numarului de locuri de munca nu vom mai avea deficit la fondul de pensii. Este un obiectiv extrem de important. Stim ca astazi avem deficit de 3 miliarde de euro la fondul de pensii, bani care vin din bugetul de stat. Este un obiectiv important pentru a se sustine sistemul de pensii din Romania, dar pentru asta trebuie politici inteligente, or eu nu cred ca aceasta modificare va duce la consolidarea sistemului de pensii din Romania", a mai completat Sulfina Barbu.

Masuri haotice si incorecte fata de cetateni

Vicepresedintele PDL considera ca randamentul unei femei de 65 de ani este scazut, dar tinerii reprezinta forta care trebuie sa intre pe piata muncii, numai ca Guvernul USL nu le creeaza conditiile necesare.

"Cred ca este o povara mult prea grea pentru femeile din Romania, care pe langa serviciul pe care il presteaza trebuie sa isi mai desfasoare si sa duca si povara muncilor din gospodarie. Este recunoscut faptul acesta.

La 65 de ani cred ca randamentul este mai scazut pentru o femeie care a muncit o viata si care are o vechime de 30-40 de ani in campul muncii. Ii ceri inca 2 ani sa mai mearga la serviciu pentru ce?

Din pacate, nu sunt create conditii ca tinerii sa vina sa munceasca. Ei sunt forta care trebuie sa intre pe piata muncii si sa aduca acele contributii la fondul de pensii de care, este adevarat, avem nevoie.

Spre aceasta categorie trebuie sa se indrepte doamna Campeanu si colegii sai de guvern. Din pacate, nu o fac si masurile sunt in primul rand haotice si incorecte fata de cetateni si in al doilea rand total opuse cu ceea ce sustineau cand erau in opozitie. Total opuse! Daca veti lua doar declaratiile doamnei Mariana Campeanu din 2009-2010 sunt convinsa ca veti gasi exemplele concrete", a mai declarat vicepresedintele PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pensionare femei 65 ani, #Campeanu varsta pensionare femei, #ridicare varsta pensionare femei , #PDL