Sulfina Barbu a depus juramantul - e noul ministru al Muncii

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:16
2624 citiri
Sulfina Barbu a depus juramantul - e noul ministru al Muncii

Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, nominalizata pentru portofoliul de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in locul lui Sebastian Lazaroiu, a fost investita in functie, luni dupa-amiaza.

Presedintele Traian Basescu a tinut un scurt discurs cu ocazia ceremoniei de depunere a investiturii, subliniind ca functia de ministru al Muncii si Protectiei Sociale "implica in primul rand responsabilitate".

"De aceea, indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii si echitatii", a continuat seful statului.

Basescu a evidentiat si una dintre principalele dificultati pe care le va intampina Sulfina Barbu in noua functie: "Stim cu totii ca este imposibil sa fie sustinuti 4,9 milioane de pensionari cu 4,2 milioane de salariati. Obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca. Ministerul Muncii va avea responsabilitati in reducerea programelor de ajutoare sociale".

In plus, "ceea ce stim toti e ca Romania nu poate suporta in momentul de fata si, mai mult, anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, si in acelasi timp programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de euro. A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate in timpul ministrului Botis si sper sa continue in timpul mandatului dumneavoastra".

"Va urez succes d-na ministru, de ministerul dumneavoastra depinde fundamental modul in care Romania trece de 2012, si, din cate stiu, aveti de trecut prin Parlament 8-9 legi", a incheiat Basescu, nu inainte de a spune si gluma pe care o repeta de la inceputul crizei incoace: "Sampanie nu e, ca e austeritate".

Predare-primire de la Lazaroiu, la minister

Dupa depunerea juramantului, Sulfina Barbu s-a indreptat spre Ministerul Muncii, unde a avut loc predarea-primirea ministerului de la predecesorul sau, Sebastian Lazaroiu.

"Procedurile de preluare a mandatului de ministru al Muncii au fost indeplinite. Vreau sa va spun ca preluarea acestui mandat este o mare responsabilitate. Sunt constienta de responsabilitatea pe care o am", a spus noul titular de la Munca si Protectie Sociala, Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a schitat in cateva cuvinte si prioritatile mandatului sau: "Prioritatea ramane modernizarea sistemului de asistenta sociala - aprobarea legii cadru de asistenta sociala in cel mai scurt timp, 15 acte normative trebuiesc modificate, 5 acte sunt noi". "Este un efort foarte mare al ministerului impreuna cu parlamentul", si "pentru perioada urmatoare, eforturile noastre se vor concentra pe respectarea angajamentelor cu FMI, UE si BM".

In plus, "ministerul va intra intr-o campanie de corecta informare a cetatenilor...Ne dorim ca fiecare cetatean din Romania sa fie convins ca banii de asistenta sociala merg care persoanele vulnerabile si care au nevoie de acest sprijin".

La randul sau, predecesorul Sulfinei Barbu, Sebastian Lazaroiu, a enumerat ce s-a discutat la minister. "Am discutat despre prioritatile ministerului: legea asistentei sociale, legea cadru, despre importanta fondurilor europene. I-am spus ca, din fericire, programul pentru dezvoltarea resurselor umane s-a deblocat, a crescut rata de absorbtie de la 1,47%, cat era in mai, cand am fost numit ministru, pana la aproape 5%. Asta inseamna ca s-au pornit motoarele, trebuie mentinut ritmul", a povestit Lazaroiu.

Lazaroiu, inlocuit dupa trei luni

Premierul Emil Boc a inaintat, vineri, presedintelui Traian Basescu cererea de revocare din functie a lui Sebastian Lazaroiu, ministrul Muncii. Boc a inaintat, in acelasi timp, si propunerea de numire a Sulfinei Barbu in functia de ministru al Muncii.

"Guvernul are nevoie de un ministru cu norma intreaga la Ministerul Muncii", a spus premierul.

"Este un minister extrem de greu iar, pe de alta parte, PDL are nevoie de un ministru care sa nu incerce sa-si faca imagine in detrimentul partidului care il sustine pentru ca, in ultima instanta, orice ministru are sustinere de la partidul de guvernamant sau care compune coalitia", a mai adaugat Boc, vineri, adaugand, totusi, ca i-a multumit lui Sebastian Lazaroiu pentru munca depusa.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Sulfina Barbu, #sulfina barbu ministru munca , #ministru Munca