PDL are conditii ultime pentru fuziune: La asta nu renuntam! Interviu cu Sulfina Barbu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Iulie 2014, ora 11:33
10320 citiri
PDL are conditii ultime pentru fuziune: La asta nu renuntam! Interviu cu Sulfina Barbu

Noi suntem poate mai disciplinati, dar asta nu inseamna ca nu avem conditiile noastre pentru fuziunea cu PNL, orgoliile trebuie lasate la o parte, dar nu principiile, a declarat vicepresedintele democrat liberal Sulfina Barbu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sulfina Barbu a explicat ca PDL nu va renunta niciodata la statul de drept, la apararea independentei Justitiei, la consolidarea institutiilor statului, la separatia si echilibrul puterilor in stat: "Daca si-ar dori cineva sa nu mai avem criterii de integritate, aceea va fi o bariera de netrecut. (...) Cum sa renuntam cand am dus greul construirii institutiilor independente, institutiilor si legislatiei anticoruptie, DNA, ANI si legea ANI, Codurile? Ar insemna sa renuntam la munca noastra de 10 ani care acum da roade."

Sulfina Barbu a explicat care sunt garantiile ca principiile statului de drept vor fi respectate de viitorul partid.

Vicepresedintele PDL a confirmat ca discutiile privind fuziunea cu Forta Civica sunt avansate, dar a spus ca Mihai Razvan Ungureanu nu va intra din partea PDL in cercetarile sociologice finale pentru stabilirea candidatului comun al dreptei.

Unde sunteti in acest moment in procesul de fuziune cu PNL?

In stadiul de finalizare a documentelor care tin de bucataria interna: elaborarea unui statut, a programului politic al viitorului partid, a protocolului de fuziune. Sper ca aceste documente sa fie finalizate pana pe 15 iulie si sa fim gata pentru cele doua congrese, pentru a le vota intai separat, apoi intr-un for comun. Eu am convingerea ca in 26 iulie vom fi pregatiti, dar asta presupune o munca sustinuta in comisiile paritare.

Deocamdata singura idee majora comuna, exprimata public, este antiPonta, anti PSD. De fapt de ce vreti sa fuzionati, pentru un USL pe dreapta, o formatiune "anti"?

Noi gandim constructia pe termen mediu si lung. Va pot garanta ca este o constructie pentru viitorul Romaniei si nu sunt vorbe mari, lozinci, desi pot parea. PNL si PDL au guvernat impreuna cu PSD si nu au reusit sa impuna vreo masura autentica de dreapta, dar impreuna, in 2005-2006, au reusit.

Realitatea a demonstrat ca impreuna putem veni cu politici pentru o crestere economica sanatoasa, resimtita si in buzunarul cetateanului, o fiscalitate suportabila si predictibila, pentru competitivitate economica. Acestea sunt principalele noastre propuneri.

Sunt chestiuni generale. Alianta DA a avut o idee economica de forta - cota unica. Asa ceva n-a iesit inca din laboratoarele fuziunii. Toti vor sa fie bine, dar cum anume sa fie bine?

La asta lucram. Dar nu poti veni sa spui ca vrei sa faci ceva fara sa ai toti pasii pregatiti, fara sa introduci datele in modelul economic. Toate elementele concrete vor fi lansate la momentul potrivit. Un moment va fi lasarea declaratiei politice pentru fuziune, apoi desemnarea si lansarea candidatului la prezidentiale.

Presedintele singur nu poate face mare lucru, dupa cum am vazut, daca nu are o formatiune puternica in spate, cu un program care sa fie pus in practica atunci cand vom castiga alegerile parlamentare.

Pilonul economic este extrem de important pentru noi. Nu facem fuziunea doar impotriva lui Ponta, ar fi o greseala. O facem pentru viitorul Romaniei.

Dar mai exista si pilonul statului de drept, al Justitiei, zona in care nu stiu daca PNL este chiar un campion. Va vedeti stand la masa in conducerea noului partid cu, sa zicem, dl Chiuariu, vicepresedinte PNL si condamnat definitiv la inchisoare suspendare?

Nu. Garantat, nu. Dar dl Chiuariu nici nu face parte din comisiile paritare. Standardele noastre de integritate, la care tinem foarte mult, se vor regasi in statutul viitorului partid si deja ele se regasesc in comisiile paritare. PNL a acceptat aceste standarde.

PDL reprezinta garantia ca statul de drept e extrem de important pentru viitorul Romaniei si nimeni din PDL nu face rabat de la apararea institutiilor statului, de la separatia puterilor in stat, de la independenta Justitiei. Daca nu ai dreptate in tribunale, nu ai liniste pe strazi si nici economie solida. Statul de drept este un pilon esential.

In 2012, PDL si PNL au fost in tabere opuse. Sunt multi cei care va intreaba acum puteti sta la masa cu "pucistii"?

Spunea dl Predoiu ca fiecare are convingerile lui despre trecut, important este cum privesti viitorul, iar pentru mine garantia o reprezinta documentele programatice ale noului partid. Daca in Biblia noului partid sunt acceptate valorile, principiile, criteriile de integritate, avem garantia. Nu am avut disensiuni cu PNL pe aceste subiecte in comisiile paritare. Si le asuma.

Sustinerea unui singur candidat este o alta garantie. Ne vom asuma ca formatiune politica un singur proiect al candidatului, iar in el vor fi incluse principiile statului de drept. Din acest punct de vedere credibilitate are PDL.

Este teoretic posibil ca, in urma cercetarilor sociologice, cel mai bine plasat sa fie Crin Antonescu. L-ati putea sustine, avand in vedere principiile despre care vorbeati si episodul 2012?

Aici nu discutam despre ceea ce imi place mie. Eu am convingerile mele, dar un singur vot. Realitatea electorala a acestui an ne arata ca trebuie sa ne uitam la majoritate. Eu am fost convinsa ca prin programul nostru la europarlamentare vom putea atrage o parte mai mare a electoratului. Am convins doar 12,4%.

Lucrul acesta m-a determinat sa accept ca ceea ce vor spune oamenii in sondaje trebuie acceptat, indiferent de preferintele mele. Daca majoritatea cetatenilor va arata, potrivit cercetarilor, ca acela este candidatul cel mai bun, ma voi aseza in spatele lui si il voi sustine. Dar ma bazez pe o majoritate a cetatenilor care nu sunt doar membri de partid.

Spuneti ca PDL este garantia ca evenimente precum vara lui 2012 nu se vor repeta, ca nu vom mai avea ministri penali. Dar senzatia este ca in procesul fuziunii PNL pune muzica. Dl Orban spunea recent ca PDL se va simti bine in PNL, ca sa nu mai vorbim despre declaratia dlui Iohannis despre numele noului partid.

Denumirea noii formatini este o parte a identitatii noului partid, dar ea e cu mult mai larga. Si aici o garantie pentru mine este ca PNL a venit in PPE, practic fuziunea s-a produs la nivel european. Acolo lucrurile sunt clare, inclusiv in privinta evenimentelor din 2012. PPE este inflexibil in privinta valorilor si principiilor.

Apoi, trebuie sa ne gandim cum facem sa nu pierdem nimic din electoratul PDL si PNL, ci sa aducem alaturi de noi electorat demobilizat. Toate deciziile trebuie subsumate acestui obiectiv, inclusiv denumirea noii formatiuni.

PNL a impus o conditie de nenegociat - numele PNL. PDL are conditii peste care nu se poate trece, bariere ultime, sa zicem?

PDL nu va renunta niciodata la statul de drept, la apararea independentei Justitiei, la consolidarea institutiilor statului, la separatia si echilibrul puterilor in stat. CCR, Avocatul Poporului, CNA - toate trebuie sa-si indeplineasca rolul lor.

Transparenta, dezbaterile publice trebuie respectate si sunt bariere de netrecut. Nu vom accepta niciodata, de exemplu, sa dam ordonante de urgenta pe sub masa, cum a facut dl Ponta cel mai recent cu modificarea Legii educatiei. Daca cineva si-ar propune sa faca asa ceva, aceasta ar fi o bariera de netrecut.

Daca si-ar dori cineva sa nu mai avem criterii de integritate, aceea va fi o bariera de netrecut. La comisiile de specialitate din partid, nu vom renunta.

Noi suntem poate mai disciplinati. Dar eu stiu ca intr-o negociere ai toate discutiile in interior si abia apoi iesi si explici. Nu ar fi fost corect sa afirmam de la inceput care sunt barierele noastre, dar asta nu inseamna ca ele nu exista. Orgoliile trebuie lasate la o parte, dar nu principiile. Cum sa renuntam la ele cand am dus greul construirii institutiilor independente, institutiilor si legislatiei anticoruptie, DNA, ANI si legea ANI, Codurile? Toate au trecut foarte greu. Ar insemna sa renuntam la munca noastra de 10 ani care acum da roade. Nu vom renunta.

Numele unui partid nu este doar o asociere de cuvinte, de litere. Are o simbolistica, mai ales in cazul unei fuziuni, poate arata un anumit echilibru de putere in interior. Asa cum cunoasteti partidul, credeti ca baza PDL ar putea accepta ca numele viitorului partid sa nu contina niciun semn al ceea ce este acum PDL?

Greu de raspuns. Avem discutiile noastre. Exista dezbateri interne intense.

Dupa anuntul dlui Iohannis am auzit multi democrat liberali care s-au simtit tradati.

Ii asigur pe toti ca nu s-a intamplat asa ceva si nici nu se va intampla. Dar vedeti, ma gandeam asa: la un moment dat m-am casatorit si am luat numele sotului meu. Am renuntat atunci la familia mea, la valorile familiei mele? Nu, mi-am extins familia, am o familie frumoasa, o mare reusita, este pilonul meu principal in viata.

Eu am ramas aceeasi, nu am renuntat la valorile si la identitatea mea. E un exemplu, nu stiu daca analiza aceasta personala poate fi extrapolata desigur. Dar cred ca trebuie sa ne gandim la ce propunem pentru viitor, ce principii, ce valori adoptam.

Credeti ca UDMR va iesi de la guvernare?

Exista si aceasta posibilitate. Este posibil ca Ponta sa-si fi construit majoritatea cu PP-DD si pseudo-partidul dlui Tariceanu pentru a crea alternativa la UDMR. Va amintiti ca in turul doi al prezidentialelor din 2009 electoratul maghiar a fost indemnat, nu foarte convigator, e drept, sa il voteze pe Mircea Geoana. Nu l-a votat.

Electoratul UDMR este un electorat de centru dreapta cu personalitate, disciplinat doar cand e vorba de UDMR. Asa ca Victor Ponta o fi calculat ca nu-l ajuta prea tare UDMR la prezidentiale.

In afara de, sa-i zicem asa, marea fuziune vor fi si fuziuni mici? PMP ar putea fi si el un partener?

Nu vad nicio varianta de apropiere cu aceasta formatiune care s-a pozitionat ca adversar al nostru.

Dar cu dl Ungureanu?

Exista discutii avansate. Si PNL e deschis. Probabil ca la inceputul saptamanii viitoare se vor definitiva. Cine doreste sa vina e cu adevarat de centru dreapta si impotriva modului dictatorial de a guverna al lui Victor Ponta. Cine ramane afara si ataca noua formatiune de centru dreapta e partenerul lui Victor Ponta.

Dl Ungureanu, dupa probabila fuziune, ar putea intra in cercetarile pentru stabilirea prezidentiabilului?

Din partea PDL, nu. PDL a avut alegeri interne, candidat a fost ales Catalin Predoiu si doar el intra in masuratori din partea noastra. Are 150 de mii voturi din partid in spate, nu se poate trece peste ele.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fuziune PNL PDL, #Sulfina Barbu, #PNL PDL stat de drept , #PDL
Comentarii