Majoritatea suedezilor doresc aderarea la NATO: ”Cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda”

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 11:22
1934 citiri
Majoritatea suedezilor doresc aderarea la NATO: ”Cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda”
Suedia discută deja de mai multă vreme despre aderarea la NATO FOTO Pixabay

O majoritate a suedezilor se pronunţă în favoarea unei aderări a ţării lor la NATO, arată un sondaj publicat în timp ce partidul aflat la putere se pregăteşte de o dezbatere pe tema unei eventuale abandonări a politicii nealinierii militare, urmată până în prezent de către Suedia, relatează AFP.

O majoritate de 51% a suedezilor susţine o aderare la NATO, potrivit acestui sondaj realizat de către Institutul de sondare Novus şi publicat joi, după ce în urmă cu o săptămână acest nivel era de 45%.

Sondaje recente realizate de alte institute au relevat, de asemenea, că o majoritate a suedezilor doreşte ca ţara lor să adere la alianţa militară, o răsturnare a opiniei publice, provocată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Însă, în prezent, opinia publică este influenţată, de asemenea, de o dezabatere pe tema unei aderări la NATO care se află în curs în Finlanda vecină, unde Parlamentul a început miercuri să examineze această problemă, apreciază Institutul Novus.

Guvernul finlandez le-a trimis săptămâna trecută parlamentarilor o ”Carte Albă”, în care se subliniază că doar o aderare la NATO permite să se beneficieze de ”umbrela” Articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice cu privire la apărarea colectivă.

Premierul finlandez Sanna Marin a vizitat-o săptămâna trecută pe omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson şi a subliniat atunci că cele două ţări - care sunt partenere NATO, în pofida faptului că în mod oficial sunt ţări nealiniate - avansează împreună în problema unei aderări.

În cazul în care Finlanda intră în NATO, 64% dintre suedezii intervievaţi de Institutul Novus se declară, în acest caz, susţinători ai unei aderări.

”Opinia (publică) din Suedia în favoarea NATO creşte, pentru că (suedezii) cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda, iar în acest caz ei (suedezii) sunt mai pozitivi în privinţa aderării Suediei”, declară directorul Novus, Torbjorn Sjostrom.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde anunţa joi că vrea să accelereze o încheiere a unui raport privind securitatea, care urmează să-i ghideze pe deputaţi în cadrul dezbaterii lor.

”Finlanda şi-a publicat deja analiza şi există presiuni puternice ca noi să o încheiem pe a noastră”, a subliniat ea.

Social-democraţii aflaţi la putere în Suedia au anunţat săptămâna trecută lansarea unei dezbateri pe tema unei eventuale aderări la NATO.

Premierul suedez Magdalena Andersson şi-a schimbat, astfel, poziţia, în urma unei opoziţii istorice faţă de o aderare la NATO, deschizând astfel calea unei candidaturi suedeze.

Ziarul Aftonbladet scrie, citând surse din cadrul partidului aflat la putere, că o ”reuniune maraton” pe tema NATO este prevăzută vineri, ”prima discuţie importantă” a partidului social democrat pe această temă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la...
#suedia, #NATO, #aderare NATO , #NATO